• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen C5 2.0 HPi nieodpala, brak sterowania pompą paliwa w baku.

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
Witam, w w/w aucie mam taki problem, że nie odpala. Generalnie pompa w baku stoi, sama pompa po podpięciu na krótko chodzi, w samym kalkulatorze wtrysku sa 3 błędy P01631 - wewnętrzny kalkulatora (CAN), P0336 - czujnik położenia wału korbowego, i jeszcze jeden którego nie pamiętam - w każdym razie mówiący o złym odczycie temp za katalizatorem.

Generalnie podczas kręcenia pompa w baku stoi, a komputer nie widzi obrotów silnika (na lexi wskazania podczas kręcenia są 0 lub 192 obr/min) tylko te dwie wartości nie chce być inaczej. Sam czujnik położenia wału podmieniłem i dalej nic ...

Co do błędu P01631 to wyczytałem, że może być on objawem zapełnionej historii dziennika zdarzeń i fakt faktem owy dziennik jest zapełniony bo w pamięci jest zapisanych 51 interwencji. I drugi fakt, jest taki, że nie błędów nie mogę wgl wykasować, podczas kasowania występuje przerwa w komunikacji....

Moje pytanie jest takie czy zapełniony dziennik może być powodem nieodpalania auta? Być może dziwne to pytanie ale coś takiego wyczytałem na innym forum. Pytanie drugie czy lexią można wyczyścić tą historię, jeżeli tak to jak? Od razu mówię, że nie mam zamiaru cofać licznika, nic z tych rzeczy .

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Uniwersalem albo ster na stół. Przeswietl kable od czujnika położenia wału.

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
Jutro je przedzwonię jeszcze dla pewności. Ale wrócę do tematu tego dziennika naprawa - prawdą jest że gdy jest on zapełniony to auto może nie odpalać?

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
hymm no to jutro jeszcze przedzwonię przewody od czujnika. Tak wgl wgl to czy w tym C5 pompa w baku ma ruszyć już na zapłonie czy dopiero po zakręceniu wałem ?

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
Dobra więc sprawa wygląda tak, że przewody są ok, pompka w baku pracuje (odpompowuje paliwo - odzywa się), i teraz najciekawsze najprawdopodobniej złapał immo bo auto kilka razy odpaliło mi na 1-3 sek i od razu gasło.... sprawdzałem to dwoma kluczykami na każdym tak samo, moje pytanie brzmi czy jest możliwość, żeby immo samo złapało - czy musiało się coś wywalić?

Pytanie numer 2 mając kod na karcie zdrapce (bo mam tą kartę) wiem, że można lexią zakodować od nowa immo - moje pytanie brzmi jak do dokładnie się wykonuje - nie robiłem tego nigdy stąd moje pytanie, podejrzewam, że telekodowaniem ale nie jestem pewny.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Owszem w BSI jest opcja dopisania kluczyków a jak dziennik zapełniony to tylko eprom możesz wyczyścić i go zrobić na Virgin ,
1- rok produkcji czy to MKI czy MKII
2- jak masz dostep do lexii to dokładnie przeczytaj błędy
To co piszesz to ster do wymiany o ile CAN nie padł . W BSI zobacz stany tam wszystko pisze nie tylko czytać błędy .

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
Ok to idzie tak:

Citroen C5 2.0 HPi 140 KM, MK1 rok: 2001,

Co do błędów to błędem stałym jest P01631, i drugi (numeru nie pamiętam zobaczę jak się naładuje akumulator) ale mówił on temp za katalizatorem - więc chyba nie ma on znaczenia, podkreślam chyba....

Co do stanów w BSI - mam rozumieć, że chodzi Ci o stan serownika np, spr to i sam sterownik nie jest zablokowany, klucze widzi,

Więcej sprawdzę jak podładuje akumulator

Aha jeszcze jedno nie ma sterowania szybami, radiem - generalnie niczym nie ma sterowania, tylko kręci rozrusznik - a pompa w baku się odzywa i paliwo dochodzi do pompy przy silniku.

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
I jeszcze jedno pytanie czy lexią, mając kod Pin (ten na karcie zdrapce) można całkowicie wyłączyć immo?

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
Nie twierdzę , że mam taką wiedze jak mają ludzie tutaj na forum, generalnie bardziej hobbystycznie do tego podchodzę a lexią mam w zasadzie przypadkiem.

Co do eco mode to fakt, że wszedł w ten tryb bo pokazuje to na wyświetlaczu

Do góry Bottom