• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen Xsara Picasso 2.0 HDi brak dopływu paliwa do filtra.

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
Witam, na wstępie chciałbym powiedzieć, że nie jestem mechanikiem z zawodu ale jako takie pojecie o mechanice mam i lubię przy tym grzebać.

Generalnie problem polega na tym, że w/w aucie wszystko było ok do momentu zgaszenia go pod sklepem. Po zgaszeniu auto nie chciało odpalić. Tego samego dnia podjechałem wieczorem po auto ze znajomym żeby go zholować ale ku mojemu zaskoczeniu auto bezproblemowo odpaliło i jechało normalnie - nic się nie działo. Po dojechaniu do domu auto zgasiłem po czym auto odpaliło, zgasiłem drugi raz i już auto nie odpaliło. Na drugi dzień auto odpaliło.

Podpiąłem lexię i generalnie w kalkulatorze wtrysku dwa błędy - "kodowa blokada rozruchu" i "zawór sterujący EGR-em" Obu błędów nie da się usunąć z tym, że ten pierwszy to jest normalny bo z auta jest wycięte immo i błąd był już wcześniej w sterowniku.

Na początek sprawdziłem "parametry na żywo"

1. Obroty wału widzi,
2. Ciśnienie na listwie w momencie gdy auto nie chciało odpalić w sumie nie przekraczało 50 bar, obecnie auto nie odpala wgl. a ciśnienie na listwie 0 bar.
3. Zezwolenie na start jest,

Ponadto zrobiłem test zaworu ciśnienia na pompie wtryskowej i myk polega na tym, że sam zawór nie reaguje - zgodnie z opisem z lexii podczas takiego testu zawór powinien wibrować a tu nic... Do zaworu prąd dochodzi. Sam zawór podmieniłem bo miałem drugi ale bez zmian.

Co dalej... sprawdziłem czy wgl pompa w baku podaje i teraz (gdy auto nie odpala) pompa w baku nie daje oznak życia. Nie chce mi się wieżyc, że jest ona uszkodzona bo po pierwsze była wymieniana 3-4 miesiące temu (choć nowe nie zawsze dobre). Jak narazie jeszcze jej nie wyciągałem i nie podmieniałem ale jutro chyba to uczynię.

Poza tym sprawdziłem czy wgl jest prąd na bezpieczniku pompy paliwa (wg internetu jest to bezpiecznik 15A w skrzynce bezpieczników pod maską numer 25) i na zapłonie prąd jest ale jest tylko 3,6 V - nie jest to za mało? Idąc tropem elektrycznym lexią sprawdziłem przekaźnik zespolony pompy paliwa i generalnie podczas testu przekaźnik się odzywa ale w internecie wyczytałem, że ten przekaźnik steruje również zaworem EGR-u - jest to prawdą? Zamierzam mimo pomyślnego testy przekaźnika podmienić go na nowy bo nie daje mi spokoju ten błąd EGR-u.

Generalnie moje pytanie brzmi czy z wyżej opisanych objawów może wynikać usterka tego przekaźnika? Wiem, że muszę dostać się do pompy i spr czy tam dochodzi prąd ale to spr jutro.

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
Dobra to zapytam inaczej - do samego przekaźnika może dochodzić jedynie napięcie 12V, inne wartości (czytaj mniejsze takie jak 1 V) są niemożliwe - dobrze rozumiem? I jeszcze jedno orientuje się ktoś którym pinem z przekaźnika zespolonego jest wyjście na pompę paliwa? W internecie wyczytałem, że jest to pin 5 ale podając na niego +12V słychać jak "tyka" zawór sterujący EGR-em, więc zakładam, że nie pinem 5 wychodzi napięcie na pompę. Jutro zwalę jeszcze bak i sprawdzę samą pompę dla pewności ale nie sądzę, żeby była to jej wina.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Jak pamiętam tam obok tylnej kanapy z lewej strony przy słupku jest złączka wiązki do baku może tam coś jest ?

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1753
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
Sprawdziłem i tą złączkę której piszecie, i samą pompę w baku - tutaj wszystko ok, pompa chodzi po podłączeniu na krótko. W skrzynce bezpieczników pod maską nie widzę pordzewiałych przewodów - wszystko wydaje się ok. Przekaźnik zespolony podmieniony - dalej nic. Chyba pozostaje tylko sprawdzenie wiązki idącej od skrzynki bezpieczników do BSI i tam tych rejonów. Co ciekawsze auto odpaliło za którymś razem i nawet odpalało kilka razy z rzędu ale jak się trochę nagrzało (być może nie ma to związku) auto już nie odpala i znowu nie słychać pompki w baku.

Marku pisałeś, że nic Ci nie mówi to,że na piniy 1i 2 zespolonego przekaźnika przychodzi tylko 1 V - kolega wyżej wrzucił 4 skany - na skanie 2 jest opis tych pinów w tym przekaźniku i widać tam, że na pin pierwszy przychodzi plus 12 V a nie plus 1V.

O to mi chodziło

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Moze instalacja uszkodzona ? daj bajpas i będzie po problemie , mam taki samochodzik na stanie ale z kolei nie ma komunikacji CAN , podejrzewam że mu sterownik padł bo tylko się zgłasza po K a juz zadnych tesów nie przechodzi .

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
simens się zgłasza ale na sterze pisze bosch to jest EDC15C2 oczywiscie nie odpala a w bsi błąd komunikacji ze sterownikiem .

Ostatnia edycja:

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
Mój problem rozwiązany - bynajmniej mam taką nadzieje. Do rzeczy jak pisałem napięcie na bezpieczniku było 3,6V na zapłonie, samą pompę w baku wymontowałem i o podłączeniu na krótko działała - złożyłem całość do kupy auto nie odpala. Już mi ręce opadły ale chyba przyszedł rozum do głowy bo uświadomiłem sobie, że nie sprawdzałem czy dochodzi prąd do pompy podczas kręcenia rozrusznikiem. I tutaj przełom na wtyczce przy baku pojawia się 12V podczas kręcenia, patrzę na bezpieczniku tak samo z 3,6V na zapłonie robi się 12V podczas kręcenia rozrusznikiem. No to co teraz - tylko pompa w baku pozostaje - tym razem wyciągnąłem cały bak na zewnątrz (poprzednio odchyliłem go jedynie tak aby pompa wyszła) i moim oczom okazały się duże ilości opiłków i różnego syfu w samym baku. Tak więc bak wyczyściłem pompę dałem nową - choć ta była zmieniana jakieś 3-4 miechy temu i auto użyło.

Nie jestem mechanikiem ale przyjąłem te 3,6V że tak musi być - właśnie ta wartość napięcia mnie zmyliła i to, że pompa jest stosunkowo nowa. Druga sprawa to taka, że nie sprawdziłem czy dochodzi prąd podczas kręcenia rozrusznikiem... cóż mój błąd. W każdym razie dziękuję za wszelką pomoc, mam nadzieję, że cytryna trochę pojeździ - mam taką nadzieję bo w samym filtrze paliwa tym pod maską nie znalazłem opiłków więc mam nadzieję, że nie poszły one z baku dalej w układ CR.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
No tak , założyliśmy że te pomiary napięcia sa podczas kręcenia silnikiem , pompa pracuje tylko wtedy gdy silnik pracuje

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
Nie tylko jak silnik pracuje, bo na zapłonie przez pierwsze około 5 sekund też ją słychać. Dałem ciała, że nie sprawdziłem w momencie kręcenia rozrusznikiem to fakt ale na zapłonie też się odzywa. Tak czy inaczej zdobyta wiedza przyda się w przyszłości :)

Arkom

SuperMechanior
Punktów
0
I tutaj nie wiem czemu ale miałem tylko 3,6V a nie 12V .... Tak czy inaczej na przyszłość będę pamiętał, że mimo wszystko pewniej jest sprawdzić podczas kręcenia rozrusznikiem. Swoją drogą ciekawe skąd się bierze tam napięcie 3,6 V.

Do góry Bottom