• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen C5 3V6 skrzynia 4HP20

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Coś Ty taki politycznie poprawny , ami mają wszystkich gdzieś i często dają temu wyraz. Nie patrząc na poprawność.
Amerykanie często nie wiedzą że istnieje unia europejska :D a poprawność polityczna to domena Europejczyków

Grzegorz23011971

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Olsztyn
Dziwne są te skrzynie. Ostatnio byłem u C5 2008r. Wykasować błąd EGR po czyszczeniu. Podpiąłem kompa pokasowałem błędy i postanowiłem podejrzeć korekty na wtryskach. Bo był błąd wtryskiwacza 4 cyl. Zapiąłem D i zrobiłem 3 km, stoję na światłach z wciśniętym hamulcem, a tu jak coś nie je....nie szarpnie autem, a na desce choinka (wspoma, ABS, system parkowania, nie wspomne, że przy okazji umarł licznik). Znów kompa w garść kasowanie błędów i wszystko wróciło do normy, ale na jak długo???

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A co ma wspólnego arni z dziadowską skrzynią ? Ostatnio coś mieszasz

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A skad 220 kkm g...no warta, sypią się pompy regulatory i inne ... po regeneracji konwerter, oleje zmienione itp. brak fachowców i tyle.

Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
no właśnie wiara w niemiecką technologie, one latały w reniach merolach i innych wszyscy się skarżą i nikt nie potrafi naprawić, czesto wymieniali wszystko ( ok 6-7 kzł ) i wtedy działała czasem ale tez nie zawsze.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A co mam być za bundeswerą ? w 39 pokazali co potrafią....

alki

Nowy
Punktów
0
Miasto
Gostynin
Jednak skrzynia żyje życiem własnym .... czasem szarpie a jak jej się zapomni to nie szarpie, tzn. zależy od dnia jeden dzien chodzi a za nastepnym uruchomieniem szarpie ... żyje własnym życiem ...
Witaj Marku , chyba mam podobny problem jaki tobie się przydarzył , długo nic... bezawaryjnie ale... po trasie ze średnią prędkością 140 na autostradzie i zjeździe na ślimaku zaczął się u mnie problem z poszarpywaniem o jakim piszesz, po niedługim czasie doszedł problem kolejny to samo co ty poszarpywanie na skrzyżowaniu przy załączonym D , ruszyłem i po chwili wyskoczył na wyświetlaczu błąd skrzyni biegów i samochód zgasł . Po uruchomieniu został tylko pierwszy bieg . Błąd ten o którym piszesz związany z momentem i nic więcej ( po podłączeniu kompa ) . Już zdenerwowany po resecie pedał w podłogę i mozolnie zaczął zmieniać biegi a przy bardzo dynamicznym przyspieszaniu górne biegi bez szarpnięć czyli wszystko to co opisujesz na początku myślałem , że konwerter albo zawory ale po przeczytaniu twoich poczynań zwracam się z pytaniem - czy ustaliłeś już co jest odpowiedzialne za tą usterkę czy podpaliłeś auto i zepchnąłeś z mostu ? ( Citroen c5 3.0 V6 2001-2004 )
Będę bardzo wdzięczny za podpowiedź

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ona ma narowy czasem nawet dobrze zmienia a na razie jeżdżę bo oprócz poszarpywania przenosi napęd. Jak się rozleci to będę myślał.

Hary_Portier

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Warszawa
Tak czytam ten wątek i trochę się śmiać chce. Ktoś kto pracuje w branży, wykonał by 3 telefony i tematu by nie było. Tu wątek na 4 strony ze starym gruzem...
Ciekaw jestem jak autor poradzi sobie kiedy skrzynia powie good bye... Pewnie będzie panika i wątek rozwinie się na 30 stron...
Ta grupa wsparcia technicznego na czym polega? Na ilości postów czy jak?

Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Do kogo te 3 telefony ? paru pseudo speców się nią zajmowało ze skutkiem takim jak opisywałem. Podasz do siebie telefon ? zawsze lubię takich mądralińskich.

Hary_Portier

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Warszawa
A no bo przecież Pan nie ma znajomych w branży...
1. 601 500 888
2. 533-668-194
Itd, Etc...

Wystarczy zadzwonić i umówić się na naprawę skrzyni i po temacie.
Poza tym, na wszystko jest gwarancja a ja w tym wątku przeczytałem, że tylko pan tam grzebał...

Do góry Bottom