• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Moj C5 i perypetie ze skrzynią

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
no tak dlatego trzeba rozróżnić co jest tzw "remontem generalnym" a co naprawa objawów które nie pozwalają jeździć.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A ja wiem co robili ? nie było mnie przy tym i się zgadzam że to albo częściowo zużyta pompa albo tłoki puszczają . Moim błędem może było to ze sam jej nie zrobiłem tyle że nie mam warunków jak i już zdrowia. Jeździć mogę wiec na razie zostawiłem ten temat

jarek_bolo

Gaduła
Punktów
4
A próbowałeś tutaj:
http://www.samko.pl/
Zaplecze mają niezłe, 6 stanowisk. Z ulicy się wjeżdża bez umawiania.

Wymieniałem ostatnio u nich olej w C5 III, skrzynia AISIN TF-60SN, HDI 163KM. Zamieniłem kilka zdań o praktyce napraw skrzyń automatycznych. Człowiek powiedział, że nie praktykują diagnozowania konkretnie uszkodzenia, no chyba, że jest nazwijmy to "na wierzchu". Jeśli coś siadło co wymaga rozebrania skrzyni to i tak wtedy robią wszystko, wymieniają wszystkie elementy. I wtedy 4-5 tysięcy trzeba wyłożyć. Inaczej to nie ma sensu. Według nich. A i ponoć dynamiczna wymiana oleju to "zło". Powoduje to wzruszenie różnego syfu, który włazi w różne miejsca w skrzyni, gdzie normalnie by się nie dostał. Producent AISIN nie zaleca dynamicznych wymian oleju w swoich skrzyniach.

I takie moje doświadczenia z moim pierwszym automatem.
140 000 km najechane mam swoją Cytryną, auto sprowadziłem z rok temu gdy miało 120 000 km, prywatny sprzedawca, z domu wzięte, przebieg pewny. Skrzynka zaczęła mi coś czasem grymasić i zainteresowałem się tematem. Napisałem do Citroena (Syguła w Łodzi) jak z serwisem skrzyń... wciąż nie mam odpowiedzi, a minęły już z 2 tyg. W końcu poczytałem w necie, podzwoniłem i się dowiedziałem, że ten model skrzyni to wymiana oleju po 60 000 km powinna być :/ A potem co 30 000km. Wedle japońskiego producenta. Muszę się skontaktować ze sprzedawcą z ciekawości i zapytać czy coś robił. Ja czym prędzej umówiłem się na wymianę. Działanie skrzyni poprawiło się. Mam niby obserwować przez następne ok. 2000 km zachowanie i jeśli nie będzie uwag to warto jeszcze raz zmienić olej, bo przy zmianie spuszcza się tylko 2/3 oleju, 1/3 zostaje w konwerterze.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
4-5 tysi to auto jest warte a dawać do kolejnego magika .... olewam tyle ze masz inna skrzynie i tam padają elektrozawory .

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
podejrzewam że mi sie na zimnym blokuje lockup i dlatego sztywno zmienia tylko jak to zdiagnozować ?

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Marek, w parametrach, widac jaki masz poslizg na konwenterze. Jak brak poslizgu to spiety locukup, szarpanie niekoniecznie z tego lockupa, walniety konwenter moze byc, ujowo zrobiony, moze falszowac czujnik obrotow pod plyta sterujaca, masz tam dwa czujniki wejscia wyjscia.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Co do jarka bolo - dziś na zachodzie też prywatnie kręcą ,,szafki''. Co do wymiany oleju w automatach , to jestem zwolennikiem trzymania się zasady producenta .

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Citroen nie zaleca wymian a producent ZF co 60 kkm chyba statycznie. lexie wpiąć żaden problem ale co oglądać ? co mnie dziwi to to że jak jest zimna to hamuje silnikiem jak manual, po chwili przechodzi a jak się nagrzeje to to szarpanie, płyte sterowania to godzinka roboty ( dwie nalewania oleju:):smuggrin: ) ale konwertor to już gorzej

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Peugeot też nie zalecał wymian w skrzyni wstawianej tylko przez dwa lata z silnikiem 3.0 V6 w modelu 407- chyba japońska ta skrzynia była. Potem się okazało, że był to błąd w instrukcji i należało co 60ooo km wymieniać.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Zerkne dzisiaj w swojej cytrynie, ta sama skrzynia z tego co pamietam to cos tam ze skrzyni idzie zczytac

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Idzie odczytac, predkosci wejscia wyjscia prace elektrozaworow. Tylko do interpretacji wykresow to by trzeba astrofizyka

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
czyli kierowce i patrzeć ciekawe jeszcze jest to że jak jadę dynamicznie to płynnie przełącza a szarpnięcia są jak jade po miecie muskając gaz , jedynym błędem jest błąd momentu obrotowego .

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
A masz 2.2 hdi bo wiem w czym problem. Tez mam problem z ta skrzynia. Zrobilem sobie 200 KM i przy palowaniu chodzi elegandzko, w trybie emeryta szarpie (nie zawsze) czy to w gore czy w dol

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
W hdi wystarczy zblokowac vacum na klapach na dolocie i po problemie.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
ciekawe , może to wynika z błędnego zestrojenia LPG po obrotach ? pomyslę nad tym

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
może trzeba zrobić korektę po temperaturze LPG ? szarpie w trybie emeryta

Do góry Bottom