• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen C5 nie odbija kierownica po regeneracji maglownicy

kam02

Gaduła
Punktów
4
Witam panowie mam taki problem z Citroenem C5 1.6 Diesel 2008 rok klient przyjechał na cieknącą maglownicę zawiozłem do regeneracji zregenerowali wrzuciłem do samochodu a teraz okazało się że jak wjadę na rondo skręcę w lewo to mogę sobie tak jeździć w kółko bo Kierownica nie odbije sama z siebie w prawo trochę odbija ale najgorzej jest w lewo czy ktoś może miał podobny przypadek mi się wydaje że to jakiś zaworek ciśnienia w maglownicy choć nie mam pojęcia gdzie tam są montowane zaworki i czy to jest dobry mój strzał

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
616
Może za mocno ją skręcili...listwę.
Weź poluzuj śrubę kasującą luz...

kam02

Gaduła
Punktów
4
Może za mocno ją skręcili...listwę.
Weź poluzuj śrubę kasującą luz...
Już to sprawdzałem nie jest za mocno skręcona jeszcze poluzowałem trochę ale nawet jak jeszcze miałem maglownice wyciągniętą to bez problemu bez problemu przesuwałem listwę ręcznie ale troszkę poluzowałem ale nic nie pomogło
W maglownicy nie ma zaworków.
No właśnie też tak mi się wydaje ale już wszystkiego się czepiam i bardziej stawiam na to że jakiś zawór ciśnienia czy coś w tym stylu

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
616
Kąt wyprzedzenia koła...sprawdź...końcówki drążków, czy nie zostały uszkodzone przy demontażu. Dla sportu możesz sprawdzić zawór w pompie. Zbieżność.
A dlaczego ciekła wcześniej...może syf gdzieś rzeczywiście.
To są takie regeneracje u Paździocha...

kam02

Gaduła
Punktów
4
Sprawdzić geometrię
Ogólnie to geometria jeszcze nie była ustawiona no ale tak z doświadczenia nie jedną w życiu zakładałem maglownice po regeneracji czy robiło się zawieszenie że ta geometria była rozjechana No ale nigdy takich niespodzianek Nie było tym bardziej na internecie troszkę jest na temat nie odbijającej kierownicy w Citroenie C5 ale tylko są pytania a żadnych odpowiedzi A ogólnie jeśli chodzi o geometrię prowadzić się prosto nie ściąga koła Widać że są prosto no ale to wszystko na oko nic No chyba wyciągnę jeszcze raz tą maglownicę zawiozę żeby sprawdził jeszcze raz ją a potem będę musiał dalej bo już dowiadywałem się w paru miejscach i każdy stawia na maglownice że zbyt ciasno spasowana itp

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
500
Miasto
Józefów
Ostatnio zmieniłem magiel co prawda w Matizie i koła były rozjechane a jak jechałem kawałek na geometrię to samochód nie mógł się zdecydować czy jechać w prawo czy w lewo :) i oczywiście kierownica nie odbijała na zakrętach :)

kam02

Gaduła
Punktów
4
No ale tu raczej nie będzie Wina tego bo nawet klient jak tylko wsiadł do samochodu to od razu mówił że to wspomaganie coś ciężej chodzi niż chodziło wyciągnąłem maglownice zawiozłem z powrotem do klienta który ją regenerował ma sprawdzić wszystko Zobaczymy

cross1100

Początkujący
Punktów
3
Jest to znana usterka w grupie Psa z tych lat. Wyciera się obudowa maglownicy żeby to zniwelować należy przekręcić walek na maglownicy o jeden ząb i skorygować na drążkach kierowniczych lub wymienić maglownicę na nową...

kam02

Gaduła
Punktów
4
Usterka została usunięta po prostu maglownica była źle zregenerowana za mały był luz został przekręcony wałek tak ustawiony z powrotem luz maglownice można było kręcić Już ręką Po zamontowaniu wszystko wróciło do normy

opi6

Początkujący
Punktów
1
Witam,

Czy jest ktoś z okolic Krakowa lub samego Krakowa kto ogarnie temat nie powracającej kierownicy w C5 X7 2.0 hdi? Założony 2 magiel i to samo. Ręce mi już opadają. Firma od regeneracji twierdzi, że magiel oczywiście dobrze zregenerowany. Wszystkie kąty, pochylenia prawidłowe a kierownica nie wraca na 0 z lewej i prawej tak samo. Pojechałem do mechanika żeby wymienić magiel na regenerowany bo mój stary ciekł na głowicy jak zwykle w tym modelu oraz nie wracała kierownica. Miesiąc i drugi magiel później jest bez zmian... Temat jest znany na forum Citroenów i za coś takiego ponoć odpowiedzialne było przestawienie na głowicy jak ktoś tutaj wyżej wspominał ale sam tego nie ogarnę pod domem.

Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
616
To jaki jest ten kąt wyprzedzenia koła?

A miałeś tę zregenerowaną maglownicę w rękach? Ruszałeś nią? Czy tylko słyszałeś z opowieści że leguTko chodzi.

opi6

Początkujący
Punktów
1
To jaki jest ten kąt wyprzedzenia koła?

A miałeś tę zregenerowaną maglownicę w rękach? Ruszałeś nią? Czy tylko słyszałeś z opowieści że leguTko chodzi.
Nie, ja nie jestem mechanikiem to moje prywatne auto. Nic nie miałem w rękach. W załączniku wyniki pomiarów po pierwszym maglu (nie ja byłem na zbieżności) i wszystko ok wg. mechanika. Sprawdzałem to później w innym zakładzie bo mi się nie podobał kąt PSZ i po dwu-godzinnych pomiarach wyszło, że ten kąt PSZ był tam źle pomierzony. Na to nie mam już wydruku ale wszystko było ok wg. diagnosty. Diagnosta twierdził, że nawet auta z 3 stopniami WSZ nie mają problemu z powrotem na 0.

IMG_20240423_175142577.jpg

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
616
I nikt na 'warsztatach' mając to w rękach nie może sobie poradzić.

To trzeba mieć w ręcach.

Ty to jedynie możesz sobie kupić WD40 i psiknąć po krzyżaku.

wszystko ok wg. mechanika
No jak ok, jak kierownica nie wraca. To on mechanik jest czy....

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
418
Miałeś zmieniana tylko maglownice czy coś dodatkowo ? Wcześniej przed regeneracją wracala i było wszystko dobrze?

opi6

Początkujący
Punktów
1
Miałeś zmieniana tylko maglownice czy coś dodatkowo ? Wcześniej przed regeneracją wracala i było wszystko dobrze?
Wymieniona była tylko i wyłącznie maglownica. W zawieszeniu wszystko dobrze nic się nie tłucze i nie ma luzów. Problem z powrotem był już wcześniej dlatego zdecydowałem się na regenerację. O ile sam wyciek na głowicy nie był duży i nie stanowił dla mnie problemu to denerwował ten powrót kierownicy. Przed regeneracją kierownica też nie wracała z lewej i prawej strony tak samo czyli brakowało jakichś 15 stopni do punktu zero. Po 1 regeneracji jest nawet gorzej bo kierownica chodzi trochę ciężej i bardziej nie wraca. 1 regeneracja to była regeneracja mojej maglownicy. Teraz mam założoną inną maglownicę a moja została zwrócona. Jutro jak pojadę po auto to zobaczę co się zmieniło ale wg. mechanika niestety jest niewiele lepiej czyli zakładam, że jest tak samo.

"Wszystko ok" wg. mechanika tyczyło się pomiarów geometrii bo problem z powrotem zauważa. Siedziałem jeszcze w innej C5, którą miał i tam wszystko grało. Było lżej i wracała.

matus1014

SuperMechanior
Punktów
215
Wymieniona była tylko i wyłącznie maglownica. W zawieszeniu wszystko dobrze nic się nie tłucze i nie ma luzów. Problem z powrotem był już wcześniej dlatego zdecydowałem się na regenerację. O ile sam wyciek na głowicy nie był duży i nie stanowił dla mnie problemu to denerwował ten powrót kierownicy. Przed regeneracją kierownica też nie wracała z lewej i prawej strony tak samo czyli brakowało jakichś 15 stopni do punktu zero. Po 1 regeneracji jest nawet gorzej bo kierownica chodzi trochę ciężej i bardziej nie wraca. 1 regeneracja to była regeneracja mojej maglownicy. Teraz mam założoną inną maglownicę a moja została zwrócona. Jutro jak pojadę po auto to zobaczę co się zmieniło ale wg. mechanika niestety jest niewiele lepiej czyli zakładam, że jest tak samo.

"Wszystko ok" wg. mechanika tyczyło się pomiarów geometrii bo problem z powrotem zauważa. Siedziałem jeszcze w innej C5, którą miał i tam wszystko grało. Było lżej i wracała.
Trzeba podpiąć komputer i obejrzec czujnik kąta skrętu w stopniach , może trzeba jakąś inicjalizacja zrobić po wymianie , w c5 parę razy sanki ściągałem i rozjeżdżała się geometria kół i kierownica krzywo ale zawsze wracała i nie było problemu ze skrętem że ciężej w lewo albo w prawo.

Do góry Bottom