• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen Jumpy II 2008 - brak tylnych kierunkowskazów

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
493
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Koleżka w takim paździerzu chciał założyć hak, ale okazało się że tylne kierunkowskazy nie działają ( przednie i boczne działają prawidłowo ). Na awaryjnych to samo. Brak napięcia we wtyczce na przewodach od kierunkowskazów. Wypinałem wtyczkę z tylnych lamp i podłączałem swoją probówkę 21W i zero efektu. Żarówki dobre. Pozostałe światła działają normalnie. O co tu może chodzić ? Mało prawdopodobne, aby uszkodził wiązkę od lewego i prawego kierunku. Właściciel twierdzi, że wszystko działało prawidłowo. I weź się teraz kłóć z baranem ... Ma podstawić autu pod koniec przyszłego tygodnia, dlatego szukam punktu zaczepienia.

johnny100

SuperMechanior
Punktów
52
A nie uwaliliście drivera w BSI ? Nie jeden raz widziałem jak ktoś podpinał przyczepe w PSA bez modułu haka,to az wyjarało ścieżki.

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
493
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Kolega właśnie montował moduł, ale podczas sprawdzania sygnałów okazało się że tylne kierunki nie działają. Pozostałe sygnały podłączył i na testerze działa wszystko oprócz tylnych kierunków.

johnny100

SuperMechanior
Punktów
52
Może kolega co odwalił ,albo zrobił jakie zwarcie, albo przeciążył obwód. ale dwa na raz? Dziwne ,w sumie to same teorie. Trzeba by lecieć po schemacie ale z tego co kojarzę to tam już leci z BSI. Może samo poczytanie błędów z bsi co da.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
301
Sprawdz, czy na wyjsciu BSI tylnych kierunkow pojawia sie jakiekolwiek przelaczanie napiecia przy wlaczeniu. Jesli caly czas 0V i brak reakcji na 21W, to najpewniej uszkodzony driver/mosfet w BSI. Warto tez odlaczyc instalacje haka - pierwsza rzecz do wykluczenia.
Jesli sie potwierdzi, zostaje naprawa BSI (wymiana drivera) albo podmiana i kodowanie.

Do góry Bottom