• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen Saxo 1.1,a zgnite podwozie... :[

ToMkYrTz

Początkujący
Punktów
0
Panowie,chciałbym się jeszcze was zapytać, czy znacie jakieś miejsca gdzie tanio mogę dostac blachę do tej roboty? Jakiej grubości blache proponujecie tam użyć,2mm? Jedyną spawarkę jaką mam dostępną to spawarka transformatorowa z dość obszerną regulacją prądu spawania. Myslicie,że da radę?

ToMkYrTz

Początkujący
Punktów
0
No wiem, ale nie ma sensu kupować Miga do jednej roboty :/ Dałoby radę pospawać to w miarę sensownie elektroda? Ile mm elektroda,jaki prąd i jakiej grubości blachę polecacie?

ToMkYrTz

Początkujący
Punktów
0
Śmiej się śmiej mordo ;) Śmiech to zdrowie, a niektórym jest mniej do śmiechu. Zwłaszcza tym, którzy próbują uratować samochód. Jedyna szansa dla tego pojazdu to robienie wszystkiego samemu z minimalnym doświadczeniem, bo robienie u fachowców wyniesie 3/4x krotność tego pojazdu. Nic nie tracę jeśli to się nie uda. Auto w tym stanie i tak ma jedno jedyne miejsce zarezerwowane już w hucie stali. Jeśli się uda to będzie fajne auto na pare lat.Jeśli nie to będę biedniejszy o 100/200,może 300zł(które i tak się zwróci po złomowaniu :p) na materiały,a bogatszy kilkaset, jak nie kilka tysięcy o nową wiedzę. Po prostu jeśli nie wiem to pytam/szukam. W internecie różnie piszą( Jedni, że bez migomatu się nie da,inni że się da,ale trzeba miec wprawe) Nie ma głupich pytań,są jedynie głupie odpowiedzi takie jak Twoja, która nie wnosi nic do tematu i zraża forum dla typowych laików ;) Na pewno ktoś się znajdzie kto kiedyś będzie miał podobny problem i ten wątek za x/xx lat mu pomoże, ale po co odpowiadać? Lepiej krytykowac :D Pozdrawiam

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
Nie spawałem nigdy elektrodą wiec nie udzielę Ci konkretnych rad.
Amperaż ustawiasz 30-40A na 1mm grubości blachy. Elektrody weź jak najcieńsze. Blacha 2mm raczej za gruba. Zobacz jaka jest obok miejsc skorodowanych. Kawałki blach można kupić na allegro bo składy stali sprzedają raczej całe arkusze.

Muminek

SuperMechanior
Punktów
69
Nie spawałem nigdy elektrodą wiec nie udzielę Ci konkretnych rad.
Amperaż ustawiasz 30-40A na 1mm grubości blachy. Elektrody weź jak najcieńsze. Blacha 2mm raczej za gruba. Zobacz jaka jest obok miejsc skorodowanych. Kawałki blach można kupić na allegro bo składy stali sprzedają raczej całe arkusze.
zgadzam się ale jak masz taką elektrodę 2-2,5 to min 70-80 A żeby w ogóle chciało spawać ( a nie zlepiać, co podejrzewam że jako początkujący blacharz najpewniej będziesz czynił)
osobiście bez fantów które wymieniłem wyżej - gdzie spawarka mig jest podstawą NIE BRAŁ BYM SIĘ do tej roboty wcale bo tylko się naw@#$%^&wiasz a efekt będzie mizerny.
Ale wolnoć tomku w swoim domku.

gd_1985

SuperMechanior
Punktów
38
Miasto
Radom
Spawales kiedyś spawarka w kanale lub na podnośniku tylko coś pod spodem?

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Panowie,chciałbym się jeszcze was zapytać, czy znacie jakieś miejsca gdzie tanio mogę dostac blachę do tej roboty? Jakiej grubości blache proponujecie tam użyć,2mm?
....jeżeli w Twojej miejscowości jest skup złomu , to proponuję Tobie tam pojechać .Są takie przypadki gdzie na takim skupie możesz zaopatrzyć się w blachę o różnej gr. i rozmiarach w postaci kwadratów ,prostokątów ..są to zwykle odpady poprodukcyjne itp. Jako materiał na wstawki do auta są jak najbardziej odpowiednie i nie będą dużo kosztowały .Blacha o gr.1 mm w zupełności powinna wystarczyć ,,,w sytuacji gdzie powinno być mocniej ,sztywniej możesz użyć max.1.5 mm. gr. Jeżeli masz doświadczenie w spawaniu taką spawarką to powinieneś sobie poradzić .Generalnie do takich prac najodpowiedniejszy jest MIG....szybciej ,sprawniej ,poręczniej ,bezpieczniej ,nie przegrzewasz blachy , istnieje możliwość zastosowania drutu o różnej śr. ---np.0.6 lub 0.8 mm.

dysfunkcyjny

Bywalec
Punktów
9
Miasto
Warszawa
Spawanie podwozia bez miga to raczej słabo widzę. Ze swojego doświadczenia to dla spawarki transformatorowej i elektrod ustalił bym minimalną grubość blach na 2 mm. Nawet jak były by łatki z tak grubej to trzeba to polepić z cienką która jest na tej podłodze. Kiedyś wykonywałem podobne ćwiczenia ( spawanie elektrodami otulonymi cienkiej blachy) i kupiłem do tego elektrody 1,6 mm. Przy dużej wprawie, z przerwami na stygnięcie można coś wyrzeźbić. Prąd jak najmniejszy tak żeby tylko szło i elektrodę można pod większym kątem trzymać żeby mniej grzała blachę. Najgorsze w tym wszystkim jest pozycja do spawania. Mimo wszystko życzę powodzenia.

GarageGTS9

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Wielkopolska
nic nie zrobisz nawet jak blacha 3mm bo autko ma blachę 0.8 będą babole, będą dziury, punktów nie zrobisz, nawet najcieńszą elektrodą, próbowałem kiedyś nawet, coś tam się uda, ale będą dziury, tylko że ja mam doświadczenie w spawaniu, a on nie, więc wątpliwe że cokolwiek zrobi elektrodą, ma być dobrze to migomat, nawet w drucie flux i ok, nawet czasu dużo mniej z migiem

ToMkYrTz

Początkujący
Punktów
0
Chyba, że ewentualnie kupie materiał,przygotuję wszystko i podjadę z autkiem do blacharza, żeby mi tylko tą blache tam przyspawał. Myślę, że więcej jak 100zł nie powinien za samo przyspawanie tego wziąć. Co o tym myślicie? Na pewno większa szansa, że to się uda ;)

GarageGTS9

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Wielkopolska
Zgadzam się, z tą cena za wspawanke to trochę za mało, a cokolwiek ty przygotujesz to i tak blachasz po swojemu, inny człowiek inna wizja, daruj sobie druciarstwo, pożycz miga i działaj, będziesz chciał prądy to pytaj coś podpowiem.

Muminek

SuperMechanior
Punktów
69
Wiecie co - tak wam powiem trochę prywatnie- kiedyś, już trochę wody w umywalce upłynęło, mój tata miał malucha i jak to bywało przyszła na niego ( malucha) pora na odwiedziny u blacharza.
kilku okolicznych "szpeców" stwierdziło że za mniej jak 1000pln to się nie biorą a pewnie będzie z
1500 pln bo zawsze coś wyjdzie ''przy okazji'' a niektórzy to już krzyżyk postawili- nie opłaca się (maluch był wtedy wart ok.2,5-3 k pln więc ''remont ok 50% wartości)
powiedziałem ojcu tak że za ten 1000pln to wolę kupić mig-a i choćbym miał robić miesiąc to zrobię .
Tak się też stało - za spawarkę dałem 1100pln, robiłem 2 tyg. z malowaniem (w garażu ale nawet nieźle wyszło) a tata maluchem jeździł jeszcze 4 lata po czym zmienił już na ''zachodni'' prawilny model ;-)

Więc może spróbuj w tę stronę- kup narzędzia, zaczni robić, zawsze coś się nauczysz nowego, a nawet jak spie@#$%lisz to niewielka strata.
ps. spawarka chodzi do dziś, a ile roboty przerobiła to się chyba inżynierom zza Wielkiego Muru nie śniło

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
Na raty na allegro można fajnego miga kupic. Mam magnum, polecam.

ToMkYrTz

Początkujący
Punktów
0
A nie ma ktoś z was migomatu z okolic Rybnika/Jastrzębia?

jurek1313

SuperMechanior
Punktów
245
Miasto
wólka
Do takiej roboty to w zupełności sprawę załatwia marketowy- 220 volt k.....a wasza mać. i jedziesz krótką spoiną - blacha 2 ciężka do roboty ... Jak dasz radę to podłogę masz kozak ...

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom