• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Citroen xsara picasso 2006r 1.6 hdi pomocy!!!

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Aż trudno uwierzyć ale od 2002 roku tylko 2 razy spotkałem się z autami które miały uwalone ECU jeden corsa drugi rover wymieniałem komplet ecu modół komfortu kluczyk antena a tu widzę że co 2gie auto ma uwalone ecu? Czemu to winne?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A ile razy wymieniałeś komputer czy telefon ? Padają jak wszystko, w tym miesięcy 4 wymieniłem na używki a na używki się nie daje gwarancji .

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Kup sobie komplet immo, ecu kluczyki i bsi. Jak to czytam to tyle rzezby ze ja bym tego juz nie dotykal nawet kijem. Juz pare razy sie w cos takiego wtopilem w taki syf i nigdy wiecej. Nie moja kasa wiec jade kupuje i heja. Wentylator mogl pracowac z innych powodow niz uwalone ecu, po uspieniu ecu nie dostaje zasilania wiec nie wiem jak moglo sterowac wentylatorem po wylaczonym zaplonie.
Jesli masz wentylator z modulem to standardem jest uszkodzony modul przy wentylatorze.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Przesadzasz , możliwe go ogarniecia jakis czas temu robiłem C3 na wymianę stera tyle ze tam nie był bosch.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Kodowanie kluczy do bsi, nie wiadomo co z ecu, w koncu lutowane i smazone, do tego nadpisywane. Nie wiadomo czy sterownik zyje po takim zabieg u chociaz jak jest diagnoza to zyje . Ale sam fakt ze juz tyle nagrzebane powoduje moja niechec, najbardziej uczenie centralnego, przeciez on zintegrowany z immo.

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
682
Miasto
WLKP
Zrób tak jak ci pisalem na poczatku bo cie wiosna zastanie z tym,wszystko na virgin i pin ustalic i Lexią zgrac wszystko.

Panie nickel to samo można by powiedzieć w drugą strone ze jak auto nie odpala to sie flashuje ECU tak? Nie napisałem ze trzeba zmienić stacyjkę tylko sprawdzić jako że to z niej płynie prąd do bsi
Flasha sie nie rusza bo w nim jest oprogramowanie odpowiedzialne za prace silnika.Rusza sie eep.i czysci zeby mozna było ponownie dopisac sterownik tak jak dopisuje sie nowy sterownik do samochodu.Chyba zrozumiales na czym to polega.

Ostatnia edycja:

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Nikel Ty obczajasz to lepiej, ja za chiny ludowe nie moglem sparowac pilota w 307 2003 rok. W koncu okazalo sie ze pilot do centralnego paruje sie z immo bo niby pastylka osobno i plytka pilota osobno a jednak robi sie to za jednym zamachlem. Podobno bo w koncu temat zostal zalatwiony zakupem kompletu .

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
682
Miasto
WLKP
Jest taka zasada,jezeli ktos wymieniał sam transponder w kluczyku z pilotem to nigdy juz nie dopisze sie tego pilota,sprawdzone wiele razy.Nieraz handlarze tak chcą dla oszczednosci jak nie ma ori kluczyka to kazą na uzywanym odpalic po wymianie transpondera a klijentowi wciska ze chyba bateria słaba i pilot nie działa.

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
682
Miasto
WLKP
Po wymianie transpondera pilota dopisałes.Temat wałkowany na ruznych forach od dawna bo juz nie jeden wymienił transponder i pisał czemu nie chce mu działac pilot.Co to sie mogło stac.Robiłem 307 latem ,byl bez kluczyków kupiony i dołozyłem transponder i odpalilem a pilot juz był jako dekoracja kluczyka.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
to twierdzisz że immo i transponder muszą mieć wspólne cechy ?

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
682
Miasto
WLKP
Opisze jeszcze inny przyklad,Peugeot 1007,klucz z pilotem i zgubiony w nim transponder.Pilot oczywiscie działal i klijent chciał dopisac do niego transponder i mu tłumacze ze dopisze ale pilot juz przestanie działac w toku dopisywania transpondera.Dopisałem transponder i odpalił ale pilota juz nie szło dopisac.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Wlasnie tak bylo jak Nickel twierdzi. Samochod byl robiony na immo jak dobrze pamietam wiec transponder nowy. Faktycznie mozna bylo by probowac wszytsko na zestaw zero i probowac ale prostu szkoda czasu.

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
682
Miasto
WLKP
Tak to wymyslili zabojady.Musi byc czysty kluczyk kupiony w tedy dopisuje sie wszystko bez zadnego problemu.Nowych dopisuje duzo kluczyków bo handlarze ci co mądrzejsi chcą sprzedawac z dwoma kluczykami.

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
682
Miasto
WLKP
pilota nie chyba ze nowy

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Chyba tez ma pcf lub cos w tym klimacie na plycie wiec mozna go kodowac raz.

Do góry Bottom