• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Clio 2 1.2, 16v d4f, brak iskry

Byry1987

Początkujący
Punktów
1
Witam, płukałem dziś nagrzewnice, cały układ. Silnik pracował co pietnaście do pół godziny schodziłem gasiłem go i tak z kilka razy. Obecnie nie odpala kod błędu P1007, brak iskry. Podłączałem plus pod cewkę pompa się załączała ale to wszystko. Zastanawiam się ale nie wydaje mi się czy padł czujnik położdenia wału. Tylko on mógł dostać wody. bezpieczniki sprawdzone. Nie mam pojęcia. Zastanawiam się nad zachowaniem gazu lampka miga trzy razy szybko i gaśnie jak podaje napięcie na cewkę

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
399
Pod komputerem sprawdzian jakie obroty wału widzi i tak najprawdopodobniej woda w kostce w czujniku wału

Byry1987

Początkujący
Punktów
1
Mam elm327 i apk-e car-scan nie wiem czy tym wynalazkiem da rady sprawdzić obroty. Jest to możliwe że może być to wina tego czujnika, że nie ma iskry ? Przepraszam może to głupie pytanie było ale wyobrażenie mam takie że jakby nawet czujnik był walnięty to iskre by dawał może nie koniecznie w odpowiednim momęcie zapłonu ale jednak.proszę moje rozumowanie poprawić jeżeli jestem w błedzie gdyż b ja to uciekam być może za głęboko jeżeli chodzi co mogło się popsuć myślę z tego co czytałem na forach innych że to komp padł sterownik

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1597
niczego nie zalałeś wodą?

błąd wskazuje na czujnik położenia wału. na początek wyciągnij czujnik i go wyczyść- renówki są na to czułe.

Przepraszam może to głupie pytanie było ale wyobrażenie mam takie że jakby nawet czujnik był walnięty to iskre by dawał może nie koniecznie w odpowiednim momęcie zapłonu ale jednak

podobno nie ma głupich pytań :) ale mylisz się

być może za głęboko jeżeli chodzi co mogło się popsuć myślę z tego co czytałem na forach innych że to komp padł sterownik

spokojnie, na wymianę sterownika jest jeszcze czas
dobrze, że nie stwierdziłeś jakiegoś raka mózgu czy innego tętniaka :D tak się kończy czytanie i diagnoza przez internet.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
826
Miasto
Gdańsk
Ostatnio z takim śmietnikiem walczyłem. Odpalał jak chciał, jak odpalił to jeździł. Wymieniony czujnik, wymieniona wtyczka, przetrzepana instalacja, oscyloskopem sygnał sprawdzony. Okazał się udupiony sterownik....

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
673
Miasto
WLKP
Wymien ten czujnik a nie czytaj jakies fora.

Do góry Bottom