• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

co stosujecie pod tarcze hamulcowe ?

GregorLen

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Małopolska
Witam. Spotkałem się z różnymi opiniami, co stosować pod tarczę hamulcową na piastę, aby rdza nie powstawała i niebyło później problemów z "biciem" tarczy. Jedną pryskają farbą w spraju, inni używają smaru miedzianego w spraju. Bosch zabrania stowania smarów miedzianych w układach hamulcowych. jakie koledzy mechanicy macie sprawdzone metody ?

wyrzynacz

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Mazury
Jak dobrze wyczyscisz to nie bedzie bic tarczy. Prawde mowiac nie powinno sie nic dawac miedzy tarcze a piaste nawet smaru, ale jak wiadomo przy wymianie mniej sie nastukamy mlotkiem. Smar czy to bialy czy miedziany zalezy od tego jaki masz pod reka. Jezeli tak bardzo chcesz uniknac rdzy to moze sprobuj cynku w spray'u ale czy zadziala? Tego Ci nie powiem :confused:. Ciekawe rowniez czy jak bedziesz mocno hamowac i nagrzejesz tarcze to czy wtedy nie bedziesz miec problemow.

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Ja czyszczę najpierw szczotką drucianą na wiertarce błyszcze się jak ta lala. Później daje miedzi z umiarem żeby bicia nie było bo inaczej ze ściąganiem to ... miałem vectre na wymianie z przodu tarcze klocki, tarcze nie ruszane od nowości młot, a nie powinno się tego robić bo łożysko psujemy tarcze tak biłem że rozleciała się ale co z tego że rozleciała się obręcz pracująca jak reszta pozostała i trzeba było wziąć kątówke i nacinać ostrożnie żeby piasty nie pociachać.
Wniosek? Wolę dać miedzi i mieć później mniej zabawy przy wymianie.

GregorLen

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Małopolska
Też kiedyś w Mondeo 98r. ciąłem tarcze z przodu kątówka, 5 kg młot nie dał rady. Wymiana tarcz przód - 4 godz. Próbował ktoś użyć farby w spraju ? np. srebrzanki do malowania pieców i rur kominowych ?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
można by podgrzać tarcz palnikiem przy zdejmowaniu, próbowaliście kiedyś? ja jak mam zapieczoną felgę z przodu w solarisie to grzeje palnikiem i zeskakuje sama

P

PogotowieSamochodoweUK

Ja czyszcze piaste szczotka na kontowke a nastepnie smaruje smarem MULTI lub Grafitowym.
Smar miedziany tez stosuje (jak do napraw budzetowych) bo jest tani w UK i nawet tanszy od zwyklych.

Problemem smaru miedzianego jest zawartosc miedzi a dzieki metalowi w smarze ladunki przeplywaja swobodnie miedzy czesciami, a to powoduje
przyspieszenie procesu korozji z tad nie powinno sie stosowac smaru miedzianego nigdzie.

P

PogotowieSamochodoweUK

można by podgrzać tarcz palnikiem przy zdejmowaniu, próbowaliście kiedyś? ja jak mam zapieczoną felgę z przodu w solarisie to grzeje palnikiem i zeskakuje sama
A nie zagotuje sie uszczelniacza w lozysku;)?
Ja w takim przypadku wale w opone od srodka tyle ze tak znowy mozna ''zgubic'' wywazenie kola jak sie za mocno przypier....:D I tak zle i tak nie dobrze....

GregorLen

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Małopolska
Próbowałem wtedy też podgrzewać palnikiem ale z umiarem, żeby smaru z łożysk nie wytopić. Nie pomogło, póżniej ciąłem kątówką. Kupię farbę w spraju do pieców i zacznę testować na piastach

P

PogotowieSamochodoweUK

Farba do piecow w spraju ma gruba gradacie, i powloka bedzie tak kruba ze felga wejdzie jak na klin;)I bedzie zapieczona jak na korozji.

GregorLen

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Małopolska
Racja. Też tak pomyślałem i wycofałem się z tego pomysłu. Popsikałem troszkę zwykłą farbą w spraju. Przy następnym przeglądzie tego auta zobaczę pod tarcze, jak to wygląda

Uorcyk18

Nowy
Punktów
0
maścij miedzianym najlepsze rozwiazanie ja tak robie zawsze i jeszcze nie miałem problemu ze ściągnięciem tarczy czy koroyją

araass

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
www.automedyk.pl
ja po tym jak się nasłuchałem od innych i na szkoleniach ATE, że nic nie można dawać między tarcze a piastę zacząłem po dokładnym oczyszczeniu pryskać odrdzewiaczem powierzchnie piasty po spryskaniu zostaje ładna cienka warstwa oleju - zobaczymy w przyszłym roku jak klienci będą przyjezdzac na przeglądy, a tak wogóle jest dla mnie nieporozumieniem żeby te dwa elementy składać na sucho - nawet jak uda się ściągnąć taką zapieczoną tarcze z piasty to od korozji beda spore wżery

jorbik

Nowy
Punktów
0
Miasto
Radzymin
Witam. dodałem tego posta gdzie indziej ale tu bardziej pasuje więc:
Kiedy uczyłem się w wakacje w serwisie, używaliśmy tam pod tarczę pastę ceramiczną w sprayu coś mniej więcej takiego tylko innej firmy http://allegro.pl/holts-pasta-ceramiczna-1400c-400-ml-i2689864883.html ale nie spotkałem się żeby ktoś inny tego używał:) Ale ja się nauczyłem uzywać tego i na prawdę polecam:) tarcze same spadają:)

Do góry Bottom