• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Co wlać do Common Raila, żeby paliwo nie zamarzło?

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
342
Miasto
Rakszawa
Mam pod domem sprawnego, acz nieużywanego ostatnio Scenika 1.9 dCi, a w nim pół baku przejściowego oleju napędowego. Na razie nie planuję się nim nigdzie wozić, a już było 3 stopnie na plusie u mnie i przeszło mi przez myśl, że zanim zajdzie potrzeba kolejnego tankowania wyjątkowo rujnującego portfel, to w pizdu tam wszystko w nim pozamarza. Dolanie jakiegoś depresatora zda tam egzamin? Bo piszą, żeby takie dodatki lać na pusty bak, a nie wiem, czy w stojącym i nieodpalanym aucie wystarczająco się taki specyfik wymiesza.
Kurde, jakbym dalej miał Saxo na pompie, to po prostu wlałbym tam flaszkę denaturatu i nie zadawał takich głupich pytań :D

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1693
Denaturat i trochę benzyny albo jakieś gotowe specyfiki.

Tylko pamiętaj: jeśli wlejesz to wyłącznie do baku, w przewodach i filtrze nadal pozostanie ropa z wodą, która może zablokować układ.

Musiałbyś trochę pojeździć, żeby paliwo w baku się wymieszało, a układ paliwowy przepłukał.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
342
Miasto
Rakszawa
No w sumie fakt, kompletnie zapomniałem, że nie przepcha na przewodach.
Najbardziej boli mnie dupa, że ropa jest taka w ch×j droga; liczyłem na kiełbasę wyborczą i przepchanie jakiegoś kolejnego pakietu CPN albo innego CCCP - wtedy po prostu bym zatankował auto i wsio.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
620
Denaturat? Gdzie teraz wszystkie mają po ~80%.
Nawet jak wlejesz 95% pół litra, to wlewasz 25 gramów wody do baku. To jest dopiero głupota i zabobon.

Mannol Dodatek do Paliwa Diesel ON Ester
SKYDD DEPRESATOR BLACK Arrow

KLEEN-FLO DIESEL​

Ja robię mix tych trzech specyfików. Każdy jest uzupełnieniem drugiego. Tak że to jest bomba. I najtańsza.
Co trzecie czwarte tankowanie. Na zimę zwiększam tylko dawkę. A jak jest mróz -10 to cały czas ten mix jest w baku.

Kiedyś wrzuciłem kilka butelek dodatków z ropą do zamrażalnika. Nie ma czegoś takiego jak "depresator" to jest pic na wodę.

Do góry Bottom