• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Co wymieniać po utopieniu silnika

Maximus108

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
Witam, utopiłem auto w rzece, woda dostała się do cylindrów, szybka weryfikacja uszkodzony zawór , głowica oddana do remontu, po złożeniu chodzi na 3 cylindry, brak kompresji na 4 cylindrze, zawory również były z 4 uszkodzone, na czas remontu głowicy tłoki zalalem ropą, następnego dnia ropa jeszcze stała w cylindrach więc wywnioskowałem że dół silnika będzie sprawny, skoro nie spłynęło odrazu do miski. Aktualnie rozbieram silnik znowu i pytanie jak sprawdzić co mam wymienić w dole silnika? Wymieniać tylko jeden tłok i pierścienie? A może same pierścienie, korby są raczej proste bo tłoki gładko pracują i pokrywają się wysokościami. ? Jak sprawdzić gładzie silnika inaczej niż naocznie,panewki oczywiście przejrze przy okazji i ewentualnie również wymienie. Pozdrawiam.
Pacjent to łada niva

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Też o tym myślałem, ale autor pisał że tłoki mają równe wysunięcie, więc odpada.

lisek171

SuperMechanior
Punktów
41
Jeśli dmuchasz kompresorem przez otwór świecy bez wałka rozrządu i nie potrafisz powiedzieć gdzie ucieka powietrze to chyba pora szukać mechanika lub co najmniej garażowca praktyka, ewentualnie założyć temat na fejsboooku, na forum mechaników raczej za rączkę nikt nie poprowadzi.

Maximus108

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
Jeśli dmuchasz kompresorem przez otwór świecy bez wałka rozrządu i nie potrafisz powiedzieć gdzie ucieka powietrze to chyba pora szukać mechanika lub co najmniej garażowca praktyka, ewentualnie założyć temat na fejsboooku, na forum mechaników raczej za rączkę nikt nie poprowadzi.
Wybacz, ale proponuje czytać ze zrozumieniem, dmuchając w komorę miałem nadzieję że będzie uciekać przez zawór , niestety nie ucieka.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
No kurła, cudów nie ma.
Kompresja 0, a powietrze nie ucieka.
Albo rozrząd źle założony, albo ktoś tu kłamcuje

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
Wybacz, ale proponuje czytać ze zrozumieniem, dmuchając w komorę miałem nadzieję że będzie uciekać przez zawór , niestety nie ucieka.

- więc jeżeli nie ucieka, to znaczy, że zawory i pierścienie są całe i nie przepuszczają. czyli kompresja powinna być. chyba, że źle słuchasz :)
- kolejna opcja, to, że mierzyłeś bez wałków rozrządu i dlatego nie pompuje
- opcja trzecia: źle złożony rozrząd

innych możliwości nie ma. jedynie pomijam dziurę w tłoku.

Do góry Bottom