• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Corolla E12 D4D - ogrzewanie

PaNiKa

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witam,

Mianowicie przed pójściem w warsztat, chciałbym ogarnąć na "sucho" co to może być za problem w moim aucie, stąd pytanie tutaj do was Panowie.

Pacjent : Corolla E12 2.0 D4D
Problem: Idzie zima, a rolka słabo mi oddaje ciepło do środka czyt. centralne ogrzewanie.
W lato to nie problem, bo używa się klimatyzacji, ale teraz gdzie trzeba trochę odmarznąć jest po prostu mało przyjemnie.

Corolla ma 4 otwory wylotowe nawiewu w kabinie.

1. Kierowcy - tu idzie "ciepłe" powietrze po nagrzaniu silnika
2. Pierwszy skrajny środkowy od strony kierowcy - tu idzie powietrze letnie po nagrzaniu silnika
3. Drugi skrajny środkowy od strony pasażera - tu idzie prawie zimne powietrze
4. Skrajny prawy, ten blisko pasażera - zimne powietrze.

Objawy wypisane wyżej są po tym, jak Corolla nagrzeje się normalnie do 90 stopni, gdzie powinna być jak ja to mówię "Sahara" wewnątrz.

Do tego fakt jest taki, że te ciepłe powietrze, które "leci od strony kierowcy tylko", wcale nie jest ciepłe tak jak powinno być. No leci ciepłe, ale takie "pół ciepłe, wręcz letnie".

Te rzeczy są bardzo denerwujące, a że zima za pasem to słabo z tym.
Mam inne diesle w domu i mam na uwadze, że Diesel się dłużej nagrzewa czy coś, nie mniej jednak jak silniki osiągną te 90 stopni, to w każdym innym oprócz mojego jest naprawdę bardzo, bardzo gorąco.

Ktoś coś?

Co to może być?
Jakieś wstępne koszta?

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
nagrzewnica zamulona,klapy sterujące przepływem powietrza stoją,klima cały czas działa i dmucha z ciepłym,odłącz klime sprwdz efekty ,zobacz czy dwie rurki dochodzące do nagrzewnicy są gorące da ci jakiś zarys co się dzieje w nagrzewnicy

PaNiKa

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Dzięki śliczne za odpowiedź.
A jakieś większe przypuszczenia co to dokładnie?
Jakieś wstępne koszty?

Pytam, bo ostatnio miałem całkiem niemiła przygodę.
Oddałem auto do mechanika, powiedziałem co się dzieje, zostawiłem auto na noc, dzień później dostałem telefon, że auto do odbioru.
Skasował mnie na 350 zł, po czym stwierdziłem, że nic nie zrobił, a od Pana otrzymałem :

"Panie to diesel, do tego D4D, one tak mają. Będziesz Pan miał zimno cały czas, coś tam pogrzebałem, ale nikt więcej z tym Panu nie zrobi lepiej".
Stąd mam już innego (pewnego) mechanika i na tacy podam mu post, któregoś z Panów, co by nie szukał problemu w ciśnieniu opon ;)

Pozdrawiam

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Klima manual czy klimatronik ? Wygląda na sterowanie klapami.
Rok tego E 12 ? Pompa wody ,termostat,nagrzewnica.
Przy wymianie rozrządu była wymieniona pompa wody ?
Jeżeli tak to jaki płyn został nalany do układu chłodzenia ?
W przypadku wątpliwości należy zalać nowym, z nagrzewnicy resztki usunąć sprężonym
powietrzem.
Nowy płyn polecam Valvoline nie Petrygo i nie Borygo.

Ostatnia edycja:

PaNiKa

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Manual
Rok 2002 Maj
Nie mam pojęcia czy była wymieniana.

Dodam jeszcze, że obecnie -5 w WWA, silnik nagrzany do 90 stopni i leci praktycznie zimne już wszędzie.

Do góry Bottom