• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Corsa B 1.0 12V X10XE. Stuki w silniku.

zdaniewicz 28

Początkujący
Punktów
0
Witam,

Corsa 1.0 12V. Z silnika dobiega stukanie. Najgłośniejsze jest na zimnym silniku a w miarę rozgrzewania się silnika cichnie, jednak jest słyszalne przez cały czas, mimo osiągnięcia temperatury 90 stopni.

Cechy charakterystyczne:
- stukanie przypomina odgłos diesla
- stukanie jest głośniejsze przy dodaniu gazu. Gdy zdejmuję nogę z gazu, stukanie cichnie. Jest słyszalne również na biegu jałowym gdy silnik pracuje przy minimalnym obciążeniu.
- stukanie dochodzi od strony skrzyni biegów, w dolnej części bloku silnika.

Zmierzone ciśnienie oleju jest prawidłowe. W silniku rok temu został wymieniony komplet rozrządu (uszczelki, łańcuch, ślizgi, napinacz i kółka) oraz popychacze zaworowe. Corsa bierze olej w ilości około 1 litra na 1500 km. Znika również płyn chłodniczy w ilości około 1 litra na 1000 km (brak wycieków np. z chłodnicy, węży, płyn nie śmierdzi paliwem itp). Corsa jeździ na GMowskim 10W40.

Czy ktoś spotkał się z podobną usterką? Mechanicy z którymi rozmawiałem nie potrafią określić przyczyny. Większość sugeruje panewki, ale wysokie ciśnienie oleju w układzie nie wskazuje na ich zużycie.

zdaniewicz 28

Początkujący
Punktów
0
tylko jest 1 problem,Za szukanie trzeba płacić.
Dokładnie tak. Dzisiaj właśnie mechanik po osłuchaniu silnika powiedział, że za zdiagnozowanie przyczyny zapłaciłbym około 300 zł i stwierdził, że najprawdopodobniej jest to wytarta ścianka tłoka który "obija" się o cylinder. Stało się to w wyniku dużego przegrzania silnika. Żeby się upewnić czy to na 100% to, musiałby wyciągać tłoki a wiadomo z jaką robocizną to się wiąże (ściąganie głowicy itd). Powiedział, że przy tym poborze oleju i płynu chłodniczego jaki jest u mnie, nie opłaca się przy tym silniku robić czegokolwiek, poza naprawami które można wykonać samemu, np. wymiana przepływościomierza, czyszczenia przepustnicy, zmiany filtrów, oleju, płynów itd. Silnik do wyrzucenia i trzeba szukać zamiennego z gwarancją pisemną inną niż tylko rozruchowa.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Silnik do wyrzucenia i trzeba szukać zamiennego z gwarancją pisemną inną niż tylko rozruchowa.

Panie kto Panu da taka gwarancje do tak starego samochodu,dzisiaj rozlatuja sie silnik w samochodach ktore dopiero zjechały z gwarancji a wy chcecie kupic 20 letni silnik z gwarancja inna niz rozruchowa,soryy cos tu jest nie tak.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Większość sugeruje panewki, ale wysokie ciśnienie oleju w układzie nie wskazuje na ich zużycie.
Nie muszą wszystkie panewki stukać .Może tak się zdarzyć że tylko na jednym korbowodzie będzie stukało a ciś. oleju będzie w normie . Wartości ciś. oleju nie są do końca miarodajne ..w tym przypadku sensownym rozwiązaniem jest zdjęcie misy olejowej .

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
comment_EPVZ1stFmtNkjO5Pri7F9ERo7xA6ndQP.gif
Ludziska takie fantasmagorie tu plotą, że już nie wyrabiam ze śmiechu...:)
Ciekawe co ćpają...:)

Jak by mu tłok tak latał jak opisuje to by nie nadążył oleju do silnika dolewać...:)

zdaniewicz 28

Początkujący
Punktów
0
Ludziska takie fantasmagorie tu plotą, że już nie wyrabiam ze śmiechu...:)
Ciekawe co ćpają...:) Jak by mu tłok tak latał jak opisuje to by nie nadążył oleju do silnika dolewać...

woodoo chyba nikt za tym tlokiem by nie zdarzył nawet olej pod ciśnieniem

Panowie spokojnie, tu nie chodzi o to, że tłok lata w cylindrze swobodnie :) Mechanik u którego byłem dokładnie mi pokazał na przykładzie innego silnika który remontował, o co chodzi w takim przypadku. Problem dotyczy ścianek tłoka poniżej pierścieni, prostopadłych do tych na których jest sworzeń. Jeżeli silnik był gwałtownie przegrany, to jedna z tych ścianek (albo obydwie) starły się w wyniku napuchnięcia tłoka w tym miejscu. Silnik będzie pracował normalnie, pierścienie będą nadal szczelne, ale poniżej nich będzie minimalna przestrzeń na ściankach w których nie ma sworznia. Stąd stukanie, które podobno potrafi być wyraźnie słyszalne jak w przypadku mojego silnika.

Sorry, nie chcę was pouczać, bo nie jestem mechanikiem.

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Jednak ja się nie znam nie pomoge
Silnik będzie pracował normalnie, pierścienie będą nadal szczelne, ale poniżej nich będzie minimalna przestrzeń na ściankach w których nie ma sworznia. Stąd stukanie, które podobno potrafi być wyraźnie słyszalne jak w przypadku mojego silnika.

sprinter9454

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kraków
Witam należy zwrócić uwagę na to że silnik zbudowany jest z różnych materiałów - metali , jest obliczone że w temperaturze między 80 a 90 stopni osiąga prawidłowe luzy . Dlatego na zimnym bardziej stuka . Moim zdaniem to panewka na korbowodzie albo luz na sworzniu tłoka - raczej sworzeń .

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
że najprawdopodobniej jest to wytarta ścianka tłoka który "obija" się o cylinder
Czyt. piston slap. Żeby potwierdzić trzeba rozwalić silnik na śrubki, jak okaże się że to nie to to trudno, godzinówka leci a płaci klient. Od strony mechanika porada jest prosta-daj do mechanika, niech na ślepo rozkręci cały silnik i weźmie za to więcej niż samochód warty, żeby na koniec zauważyć że kolektor albo uszczelka pod nim ma pęknięcie które się zamyka po nagrzaniu :D

Do góry Bottom