• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

corsa c 1.2 16v ustawienie wału

dawid121

SuperMechanior
Punktów
2
pacjent to corsa c 1,2 16v 2004 r. sprawa jest taka ze nie moge zlokalizowac blokady na wale to znaczy tej prawidłowej bo sa 3 dziury ale przy ustawieniu tych otworów do zablokowania za kazdym razem pierwszy tłok nie jest u góry ,a jest twz znak na kole pasowym i on tez nie pokrywa sie z ta blokada .macie jakis pomysł???

dawid121

SuperMechanior
Punktów
2
jak ustawie na kole pasowym do obudowy to pasuje tłok bo jest w gmp ale na dziure we wale
nie pasuje by zablokowac

S

S-LINE

wiesz co juz zrobilem chyba z 20 takich cors i powiem Ci jedno srubokret prawde Ci powie...pierwsza swieca idzie w odstawke i ustawiasz tlok w gorze bedziesz widzial gdzie i kiedy jest pierwszy tlok :)

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Zobacz czy nie przesunęły się koła na wałkach rozrządu :) S-line podał sprawdzony sposób czyli śrubokręt i 1 w górze a wałki na blokadę i luzujesz śruby na wałkach rozrządu, ustawiasz wał korbowy, śruby wykręć i na klej i musi grać.Wałki nie posiadają klinów więc sprawa prosta:)

dawid121

SuperMechanior
Punktów
2
ok dzieki czyli blokada nie wchodzi w dziure w przeciwwadze, to by sie wszystko zgadzało .
ja tez cały czas na śrubokręt działam .najlepsza metoda .

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Najprostszs metoda ale nie dokladna co innego czujnik zegarowy ;)

dawid121

SuperMechanior
Punktów
2
dół na srubokret i póznij regulacja trybami na wałkach rozrzadu i chodzi jak w zegarku
dziekuje wszystkim
oczywiscie kliknołem gdzie trzeba;)

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
hejka
odświeżę temat, wypala mi błąd czujnika wałka, rozrząd mam ustawiony igła na bank, autko pali tylko nie rowno pracuje co jakisz czas. Wypala własnie bład, niesprawność czujnika. Ta zakichana blaszka od sygnalu na wałku ssącym mi sie chyba przekrecila deko i nie moge jej ustawić , macie jakis patent jak to zrobic bez blokady ?:D

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
znam kolesia co ściągnoł sobie zdjecie z neta tej blokady 1:1 wydrukował wyciał nożyczkami i ustawił :) i hulało

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
hahah ja zrzucilem fote z autodaty i to samo zrbilem, musialem tylko powiekszyc :) nie wpadl bym na to nigdy jak bys nie napisal :)

Do góry Bottom