• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Corsa C 1 wyje

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Zasadniczo jest kilka możliwych odgłosów i w zależności od tego należy szukać usterki.
Jeśli szumi to łożyska, jeśli piszczy to pasek lub układ mostek-stojan, jeśli rzęzi to któryś łańcuszek, jak huczy to przepływ powietrza w kolektorze ale jak wyje?
To co jest wyje... no zepsute??? :D:p

Wojtasb80

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Tulce
Alternator odłączony (prąd wzbudzenia) i odgłos bez zmian.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Ten dźwięk przy wolnych obrotach jest też tylko cichy czy dopiero pojawia się przy 1500?

Wojtasb80

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Tulce
Przy wolnych obrotach go nie słychać. Koło 1500- 2000 się pojawia. Nagrałem go jak dam radę to dodam plik.

Mam nadzieję, że pliki coś wniosą. :)

Załączniki

• WP_20160926_005.part1.rar
    5 MB · Wyświetleń: 20
  • WP_20160926_005.part2.rar
    2,2 MB · Wyświetleń: 6

Wojtasb80

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Tulce
Czy ktoś z kolegów, koleżanek ma jeszcze jakiś pomysł? Bo mi ręce opadają.

Dodam jeszcze, że ciśnienie oleju 1,5.

Edzio

SuperMechanior
Punktów
35
Miasto
Londyn
mozesz sie upierac przy swoim, ale moim zdaniem te wycie to pompa olejowa bo jest zle ustawiona.

Wojtasb80

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Tulce
To co rozebrać pokrywę rozrządu, nowe tulejki ustalające i powinno być dobrze. Przyznam, że tulejek nie wymieniałem. Czy pasek wielorowkowy mógłby tak naciągać koło od pompy oleju i powodować takie wycie. Przyznam, że jest to męczące i nawet daleko nie trzeba jechać. Dziękuję za zainteresowanie.

Edzio

SuperMechanior
Punktów
35
Miasto
Londyn
nie musisz ich wymieniac aby sprawdz ze sa na swoim miejscu a druga sprawa to najpierw sciagasz miske olejowa potem oslone rozrzadu natomiast podczas montazu zakladasz najpierw oslone rozrzadu a nastepnie miske nigdy nie odwrotnie nigdy nie montujesz oslony w tym silniku na wcisk gdy miska jest przykrecona bo pomimo ze ma tulejki to nie bedzie ustawiona osiowo i bedzie wyc trzec i bulgotac. mam nadzieje ze jasno opisalem :)

Wojtasb80

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Tulce
No tak tylko, że przykręciłem najpierw pokrywę a później miskę. Zastanawia mnie tylko to, że po zdjęciu paska wycie ustaje.

Edzio

SuperMechanior
Punktów
35
Miasto
Londyn
a no tak ze mozesz ustawic nie osiowo? nie chodzi tu o regulacje pompy ale jej ustawienie wzgledem miski

Wojtasb80

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Tulce
Dziś doczytałam na innym forum, że może sprężarka klimatyzacji się kończy. Jutro kupuję krótszy pasek tak by ominąć klimę. Zobaczymy co będzie. Na pewno dam znać.

DrCars

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Suwałki
a no tak ze mozesz ustawic nie osiowo? nie chodzi tu o regulacje pompy ale jej ustawienie wzgledem miski
Rozumiem, że nie chodzi o regulację pompy.
Ale co można ustawić nieosiowo? I jak ustawienie względem miski wpływa na hałas?

Wojtasb80

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Tulce
Witam ponownie. Więc krótszy pasek nic nie dał. Silnik jak wył tak wyje. To nie klima.

Co zauważyłem to to,że jak odkręciłem napinacz z jednej strony i napinałem pasek ręcznie ( lżej niż sprężyna) to jęku nie było ale też alternator nie ładował. Gdy napinałem mocniej żeby altek zaczął ładować to pasek zaczął podskakiwać i silnik jęczeć. Rolka alternatora niby nie ma bicia.

Czy to jednak będzie alternator?

Ostatnia edycja:

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Jakbyś odpowiadał na pytania to miałbyś odpowiedź.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Plików nie ściągam.
Alternator raczej nie wyje tylko piszczy. Ale jeśli już to raczej od obrotów początku ładowania...

Do góry Bottom