• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czerwona ikona Aku i "visit to work shop"

Krystek《7》

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Głogow
Witam wszystkich!! mieszkam i pracuję w Głogowie jeżdżę mercedesem w211 2.7 cdi 2003 r.
Czytałem trochę wasze forum i widzę że ludzie tu mają pojęcie o czym piszą , to może ktoś rozwiąże problem z którym borykam się już tygodnia . Mam w 211 2003 2.7cdi combi. Od tygodnia po przekręceniu kluczyka zapala się czerwona lampa "visit workshop" A jak odpale i ruszę to po paru metrach wyskakują 3 błędy"ESP defectiwe visit worksop" i "ABS DEFECTIVE VISIT WORKSHOP" ORAZ "SERVIS BRAKE" i jak przejade ok 5 km i się zatrzymam to skrzynia biegów przestaje zmieniać biegi i jest tylko ten bieg na którym w danym momencie się znajduje. Ręcznie dźwignią też nie zmienia biegów. Oba Akumulatory i ładowanie są sprawne na 100 % bo to już sprawdziłem . . Czy to może być wina jakiegoś bezpiecznik albo modułu? Bo jak zgasze auto i poczekam 10 min. To po odpaleniu przez chwilę jest ok A potem problem powraca ... może ktoś już miał taki problem ?

Krystek《7》

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Głogow
Byłem na podpięciu kompa i przy okazji jeszcze sprawdziłem testerem akumulatory. Aku są ok. Wykasował błędy :
*Kontrola transmisji błąd etc .
*Przekaźnik dodatkowego aku nie otwiera się błąd 9090 , 9091, 9092.
Gdzie moge znalezc ten przekaźnik Aku dodatkowego? I co znaczy ten pierwszy błąd " kontrola transmisji błąd ETC"?

Krystek《7》

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Głogow
O tym samym sobie pomyślałem ...
Ale miało by to wpływ na skrzynie biegów? A po drugie skąd te komunikaty od akumulatora zaraz po włączeniu zapłonu? Gdzieś czytałem że sbc po jakimś czasie trzeba sprawdzic na nowo zalać odpowietrzyć i podpiąć pod kompa i wyedy wraca do normy ? Dbałość o bezpieczeństwo mercedesa ...

A gdzie się znajduje bezpiecznik i przekaźnik małego akumulatora bo nie mogę zlokalizować?

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Wejdz na forum merca tam sie dowiesz. Te glupawe podwojne akumulatory. Jeden do rozruchu drugi do reszty. Potrafia sie nawzajem rozladowywac. Pomierz akumulatory i alternator na początek.

Jest od choroby filmow na youtubie. Zacznij od tych akumulatorow. Mialem w s classe ten problem i po wymianie malego gnojka ustapilo. Ale u ciebie moze co innego. Ogolnie mercedes to piękne i drogie w utrzymaniu auto. A jakie czesci drogie oryginalne. Ostatnio za dwie oslony na przegub do przedniej polosi klient zabulil 430zl .

Ostatnia edycja:

Krystek《7》

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Głogow
Pisałem i Czytałem na forum merca chyba wszystkie strony od elektroniki i wszyscy rozkładają ręce.. podjadę jeszcze do jednego znajomego co ma serwisów merca i może on coś ogarnie . Jak się uporam z problemem to napisze co było może kiedyś komuś się przyda i nie będzie musiał tak jak ja sobie włosów wyrywać

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1752
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
Strona pasażera SAM - 9091 Jednostka sterująca N73 (jednostka sterująca EIS [EZS]) nie przesyła danych do magistrali CAN

Strona kierowcy SAM - 9090 Błąd komunikacji CAN z jednostką sterującą OCP

BATERIA / ALTERNATOR

Urzadzenie sterowania akumulatorem (N82) jest wadliwe
· Alternator (G2) jest wadliwy
· Dodatkowy przekaźnik akumulatora (K57 / 2) jest uszkodzony
· Dodatkowa bateria (G1 / 7) jest wadliwa.

http://mbfan.ru/Instruktsii/W211_ Dual Battery_ABC.pdf

Krystek《7》

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Głogow
Dzięki bardzo "mechanik.k" , teraz wiem gdzie co jest i mogę jeszcze posprawdzac zanim wstawię do serwisu i zedrą że mnie skure:) jeszcze raz dzięki za pomoc.. Pozdrawiam

Kogut2907

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rudna
Witam wszystkich!! mieszkam i pracuję w Głogowie jeżdżę mercedesem w211 2.7 cdi 2003 r.
Czytałem trochę wasze forum i widzę że ludzie tu mają pojęcie o czym piszą , to może ktoś rozwiąże problem z którym borykam się już tygodnia . Mam w 211 2003 2.7cdi combi. Od tygodnia po przekręceniu kluczyka zapala się czerwona lampa "visit workshop" A jak odpale i ruszę to po paru metrach wyskakują 3 błędy"ESP defectiwe visit worksop" i "ABS DEFECTIVE VISIT WORKSHOP" ORAZ "SERVIS BRAKE" i jak przejade ok 5 km i się zatrzymam to skrzynia biegów przestaje zmieniać biegi i jest tylko ten bieg na którym w danym momencie się znajduje. Ręcznie dźwignią też nie zmienia biegów. Oba Akumulatory i ładowanie są sprawne na 100 % bo to już sprawdziłem . . Czy to może być wina jakiegoś bezpiecznik albo modułu? Bo jak zgasze auto i poczekam 10 min. To po odpaleniu przez chwilę jest ok A potem problem powraca ... może ktoś już miał taki problem ?
Witam, udało się rozwiązać problem?, mam identyczny.

Kogut2907

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rudna
Wymień dodatkowy akumulator i po problemie.
Chodzi właśnie o to że byłem wymienić akumulator mały pod filtrem, kontrolka czerwonego akumulatora zgasła a ten nieszczęsny abs, ESP defekt zapala się różnie po kilkuset metrach, kilku kilometrach.... Jak zmieniałem koła spadł z lewarka i tylne koło wsparło się na nadkolu... Mogło coś tam uszkodzić?

akbe

Początkujący
Punktów
1
U poprzednika wyglądało na zepsutą elektronikę w pompie hamulcowej SBC. U siebie zacznij od wtyczek przewodów od ABSu, znajdują się w nadkolu.

Do góry Bottom