• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czujnik prędkości 16885 P0501

bzuwen

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lubin
Witam ,mam ciężki problem z Vw lt 35 2001r silnik avr .W vagu wyskakuje błąd 16885 -czujnik prędkości jazdy .tzw impulsator .Wymieniłem na drugi ten sam błąd .Zaznaczam wskazania licznika prawidłowe ,ale nie chce uruchomić tempomatu.W vagu w grupie 006 nie pokazuje prędkości!ale licznik działa ?czy on sygnał dostaje z ABS-u?brak mi pomysłów.

madcap

Uczestnik
Punktów
1
Sygnał wychodzi z 9 pinu tablicy przyrządów przewód niebieski. W złączu za tablicą wskaźników zamienia się na biały i idzie na ster. silnika pin 14 i tempomatu pin 11

bzuwen

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lubin
Ten niebieski z pinu 9( czarna kostka) rozumiem mam przełożyć do białego a biały zamiast niebieskiego?

bzuwen

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lubin
Własnie trzymam kostkę w ręce pin 9 jest pusty.

Biały kabelek w kostce to sygnał z impulsatora na 2 pinie (na 11 brązowy drugi z impulsatora )

Koledzy zapomniałem zaznaczyć ,że to jest przeróbka z tacho na zwykły licznik.Trafił do mnie na podpięcie tempomatu.Ecu wszystkie funkcje widzi tylko nie chce go załączyć z powodu braku odczytu prędkości .Grupa 006 speed 0.00km/h.Za zegarami mam żółtą kostkę (8pin)z niej wykorzystane 2 przewody od impulsatora .Zostały 2 wolne biały pin 7 i biały z żółtym paskiem pin 5.Czy mam podpiąć pin 9 z licznika z tym białym pinem 7 co wchodził do tacho?na białym jest zasilanie 9.5v ,na drugim nie ma napięcia.

Dziękuję za zainteresowanie ,problem rozwiązany zgnita wiązka do ecu.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom