• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czujnik temperatury oleju w skrzyni ford galaxy

• Thread starter Anonymous123
  • Rozpoczęty
A

Anonymous123

Podpowie ktoś gdzie sie znajduje czujnik temperatury oleju w automatycznej skrzyni biegów ford galaxy II 1.9 tdi 115.

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
53
W Fordzie Galaxy II (2006-2015) montowane były skrzynki pięciobiegowa klasyczna (JF506E), sześciobiegowa klasyczna (TF81SC). Którą masz ?

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
53
Masz JF506E. Uszkodzony czujnik temperatury oleju to rzadkość. Ale jeżeli jest tak rzeczywiście to nie zazdroszczę, ponieważ jest wbudowany w skrzyni biegów. Trzeba skrzynkę wymontować z pojazdu, "rozpołowić" ją i znajduje się obok filtra oleju.

Załączniki

• 02.jpg
    02.jpg
    121,1 KB · Wyświetleń: 40
A

Anonymous123

To bardzo źle. Pokazuje mi błąd czujnika temperatury oleju i na zimnym silniku skrzynia zle zmienia, przeciaga i szarpie przy zmianie. Jak sie rozgrzeje to jest lepiej ale i tak nie chodzi płynnie.

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
53
Nie, nie dostaniesz się, nawet po zdjęciu płyty zaworowej. Przedstawiłem zdjęcie gdzie jest umiejscowiony. Samego czujnika nie kupisz, trzeba całą wewnętrzną wiązkę elektryczną skrzyni biegów. Jak masz "pod ręką" to podmień elektrozawór EPC, jest odpowiedzialny za płynność zmiany biegów.

Załączniki

• JF506E.jpg
    JF506E.jpg
    93 KB · Wyświetleń: 27
Ostatnia edycja:
A

Anonymous123

Nie pocieszyłeś mnie. Chyba prościej włożyć drugą skrzynię

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
53
Chyba żartujesz. Dla czujnika temperatury ewentualnie elektrozaworu chcesz montować niewiadomego pochodzenia skrzynię.

Do góry Bottom