• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czy końcówka roku to dobry moment na zakupy sprzętu?

afrikanerhart

SuperMechanior
Punktów
51
Miasto
Warszawa
lpgmasters.pl
Polska dziki kraj :D
Coś się tego Launcha uczepił. Sprawdź ofertę Autela.
Ja osobiście miałem w ręku jedno i drugie i w moim odczuciu Autel wygrywa.
Same funkcje specjalne - często Autelem można poczytać pin immo czy zrobić przebieg przy wymianie licznika. Launch z reguły obsługuje tylko "klasykę" typu adaptacje, wypalanie DPF, klocki, etc.

Do niedawna diagnostyka i elektronika samochodowa to był dla mnie dodatek przy autogazie.
Trzeba się rozwijać i chce żeby w nie niedalekiej przyszłości było odwrotnie, żeby autogaz był dodatkiem do diagnostyki dla mnie.
Na razie sprzęd za 25-30 tysiecy jak Autel to dla mnie przerost formy nad treścią , jeszcze nie ten poziom wiedzy.
Dlatego wolę coś tańszego jak Lunch albo coś podobnego.

matus1014

SuperMechanior
Punktów
215
Polska dziki kraj :D
Coś się tego Launcha uczepił. Sprawdź ofertę Autela.
Ja osobiście miałem w ręku jedno i drugie i w moim odczuciu Autel wygrywa.
Same funkcje specjalne - często Autelem można poczytać pin immo czy zrobić przebieg przy wymianie licznika. Launch z reguły obsługuje tylko "klasykę" typu adaptacje, wypalanie DPF, klocki, etc.
Bzdura, miałem launcha,mam teraz ktsa i xdiaga . Launch jak i xdiag czyta pin i osobiście robiłem adaptacje zegarów po wymianie w hondzie ,ogarnął .

JohnTdi

Uczestnik
Punktów
11
Miasto
Wro
Jeśli prowadzisz firmę legalnie kupując launcha z ali doliczając Vat już ta różnica w cenie nie jest tak wyraźna. Sam używam Pad7 z xprog3. Ma swoje plusy i minusy ale zarobił na siebie błyskawicznie.

afrikanerhart

SuperMechanior
Punktów
51
Miasto
Warszawa
lpgmasters.pl
Jeśli prowadzisz firmę legalnie kupując launcha z ali doliczając Vat już ta różnica w cenie nie jest tak wyraźna. Sam używam Pad7 z xprog3. Ma swoje plusy i minusy ale zarobił na siebie błyskawicznie.

Na Aliexpress cena Luncha już zawiera VAT. Można nawet wychaczyć za miej niż 13 000zł jak poszukasz.
Przyjmując , że zapąłcisz cło za towar to wyjdzie może 14500 zł.
A gostek z Gliwic liczy sobie na dzień dobry za Luncha "golasa" 17000zł.
A w praktyce sprzedaje mniej niż chińczyk.
Chinol w cenie dodaje moduł do programowania kluczyków.

Lunch

W listopadzie na Black Friday będzie jeszcze taniej.

Ostatnia edycja:

JohnTdi

Uczestnik
Punktów
11
Miasto
Wro
Na Aliexpress cena Luncha już zawiera VAT. Można nawet wychaczyć za miej niż 13 000zł jak poszukasz.
Przyjmując , że zapąłcisz cło za towar to wyjdzie może 14500 zł.
A gostek z Gliwic liczy sobie na dzień dobry za Luncha "golasa" 17000zł.
A w praktyce sprzedaje mniej niż chińczyk.
Chinol w cenie dodaje moduł do programowania kluczyków.

Lunch

W listopadzie na Black Friday będzie jeszcze taniej.
Ja kupiłem za 16900 w lutym pełny zestaw na allegro z xprog3 i tpms. Na ali z vatem masz wliczony jeśli wysyłka jest z UE, link powyżej jest z chin więc w przypadku kontroli celnej musisz zapłacić cło i vat. Ostatnio zamawiałem moduł akumulatora do peugeota 508 z chin w super cenie 800pln. Musiałem zapłacić cło, vat i czekałem na odprawę jakby to był pager dla Hezbollahów :)

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2833
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Zawsze co roku najkorzystniej kupować na Black Friday. Ja osobiście wszystkie subskrypcje przdłużam na Black Friday. Ponadto w tym roku kupować będę IM608 PRO II też na BF.

afrikanerhart

SuperMechanior
Punktów
51
Miasto
Warszawa
lpgmasters.pl
Ja kupiłem za 16900 w lutym pełny zestaw na allegro z xprog3 i tpms. Na ali z vatem masz wliczony jeśli wysyłka jest z UE, link powyżej jest z chin więc w przypadku kontroli celnej musisz zapłacić cło i vat. Ostatnio zamawiałem moduł akumulatora do peugeota 508 z chin w super cenie 800pln. Musiałem zapłacić cło, vat i czekałem na odprawę jakby to był pager dla Hezbollahów :)

Nie pisz głupot.
Od jakiegoś czasu ( 1-2 lata) każdy zakup na ali jest obciązony vat-em. Bez vatu już nic od chińczyka nie kupisz. VAT jest pobierany od razu przy zakupie. Za wszystko, nie ważne czy kupujesz skaner czy skarpetki.
Pozostaje oczywisćie sprawa cła.
Za skarpetki cła nie będzie ale za skaner na pewno policza.

Zaletą kupowania z magazynów chińczyków w UE jest to że odprawa celna jest już zrobiona.
Cło jest naliczane w pierwszym kraju gdzie towar przekroczył granice celne UE.
Taka jest korzyść z zakupu z dostawą z Czech, Hiszpanii czy Niemiec.
To wszystko .

Jeżeli zamówisz z dostawą z Chin to oczywiście cło i odprawa celna będzie i firma kurierska będzie ciebie nękała i molestowała, żebyś im udzielał wyjaśnień.
Dobra firma kurierska ( międzynarodowa) odprawę celną załatwia w miarę szybko.
Jak będziesz to robił sam to faktycznei sprawa będzie się ciągnęłą jak pasek rozrządu od VW.

Ostatnia edycja:

JohnTdi

Uczestnik
Punktów
11
Miasto
Wro
Masz racje i przepraszam was bardzo za błędne informacje. Przepisy faktycznie czytam, że zmieniły się 3 lata temu i VAT jest wliczony w zakupy z Ali płacimy tylko cło powyżej określonej kwoty. Kiedyś było inaczej. Moją paczkę obecnie przejęła poczta Polska i pewnie dlatego mnie gnębią. Z ebaya jak zamawiam z reguły jak napisałeś odprawia to firma kurierska i jest to szybko załatwiona sprawa. Pozdrawiam

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
IM608 PRO II ? A sprawdzałeś ofertę otofix 'a ? niby to samo a tańsze ?

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2833
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Sorry za offtopic ale nie rozumiem właśnie tego otofixa. Niby to ta sama firma co Autel, niby robi 1:1 to samo co Autel a jest tańszy. Jaka to polityka?

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
I ma tańszą subskrypcje o jakieś 200e niż autel ... , kogo się nie zapytam - niby 1 do 1 , ale konkretnych informacji brak... a sam się na to czaje.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Sorry za offtopic ale nie rozumiem właśnie tego otofixa. Niby to ta sama firma co Autel, niby robi 1:1 to samo co Autel a jest tańszy. Jaka to polityka?
Mam , dla mnie to poziom czasami wtyczki obd
Polska dystrybucja ...dużo w spisie co ma, nie robi
Szkoda kasy

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
609
Miasto
Podkarpacie
@afrikanerhart Jeśli chodzi o linie profesjonalną Launch to w całej Europie jest dziwna polityka , że tylko wybrani mogą ją sprzedawać . W Europie mamy linie dedykowaną EURO . Ale dla pocieszenia USA maja podobnie u nich ta linia nazywa się TROTLLE . Brak naturalnej konkurencji pomiędzy sprawcami powoduje wywalenie na klientów i gowniane ceny (rabat maks 25% ceny katalogowej} . Dlatego jest też linia konsumencka , która każdy może sprzedawać i tu chińczyk sprzedaje na 5 oczkach za połowę ceny katalogowej .
@Styber Autel jeśli chodzi o droższe sprzęty faktycznie przebija Launch bo robi lepiej immo . Ale jeśli szukasz niedrogiego sprzętu i patrzysz ile kosztuje sprzęt do tego co robi oraz by miał tani abonament w utrzymaniu to Launch jest najlepszy pod tym względem a linia budżetowa (sprzęty do 6000 zł} jest pod tym względem wyceniona rewelacyjnie .

afrikanerhart

SuperMechanior
Punktów
51
Miasto
Warszawa
lpgmasters.pl
Pokaż mi jeszcze gdzie w Polsce można kupić od legalnego dystrybutora najnowszego Launcha z dopiskiem EURO?
Ja niczego takiego w internecie nie widze.

apln

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
53
Miasto
SY/SLU
Misiek, mam otofixa im2 i xp1 pro od niedawna, znajomy załatwił. To samo co autel, a cena śmieszna. Ja polecam.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
609
Miasto
Podkarpacie
Ostatnia edycja:

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
@apln napisz coś więcej, miałeś porównanie z autelem 1:1 ?

Pytam, no faktycznie są tak sprzeczne informacje, że szok.

afrikanerhart

SuperMechanior
Punktów
51
Miasto
Warszawa
lpgmasters.pl

Ale to wszystko co pokazujesz dzisiaj pod koniec 2024 roku to są już muzealne modele.

Przy okazji znalazłem podobno oficjalną stronę firmy produkującej Launcha.
producent Launcha.

Wersji Launch PAD 9 tam nie ma :).
Wersji EURO z resztą też .

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
609
Miasto
Podkarpacie
Do góry Bottom