• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czy korzystacie z alkomatów?

executor

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rzeszów
Nie korzystam z alkomatów. Można powiedzieć, że nie widzę takiej potrzeby skoro nie piję. Polecam brać ze mnie przykład.

Sknerus McKwacz

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Katowice
Alkomat na pewno przyda się wielu kierowcom, zwłaszcza w Polsce z jej tradycją picia przy każdej okazji (i bez okazji też).

vege_Mariola

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Ja zazwyczaj sprawdzałam na komisariacie ale myślałam, żeby kupić swój. Jednak się przydaje, zwłaszcza gdy jesteś po imprezie i zastanawiasz się czy już możesz wsiąść za kółko:) Z resztą teraz zbliżają się święta i znowu będzie problem z trasą :)

Zbyhu88

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Wrocław
słyszałem dobre opinie o Alkohitach. Widziałem również ranking w którym alkomaty alkohit porównywalne miały wyniki z policyjnym

marpikk

Początkujący
Punktów
0
Też mam alkomat w domu, używany sporadycznie, ale jest, czasami goście którzy do nas przyjeżdżają korzystają czy teść, raz byłem i badać na komendę bo poimprezowałem a wypadł mi nagły wyjazd no i problem, poszedłem i na pewno nie wróce, podejście policji ciężko aż skomentować, wolałem na takie sytuacj kupić własny sprzęt do domu.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
474
Miasto
Józefów
Nie żebym korzystał, nie mam takiej potrzeby ale jak byłem ostatnio na komisariacie to zamontowali alkomat w poczekalni/korytarzu komisariatu samoobsługowy dla wszystkich chętnych - taka Ameryka w J.. :) może gdzie indziej też tak jest, nie wiem

markiz

Uczestnik
Punktów
4
To masz fart, choć w sumie takich urządzeń jest już coraz więcej i bardzo dobrze. Ja swego czasu musiałem kupić alkomat bo na moim komisariacie wiecznie był w serwisie, na drodze lub kalibracji. I nawet jak zrobiłem spacer żeby się przebadać to zazwyczaj mogłem sobie popatrzeć jedynie na plakat na komendzie;) A tak mam już kilka lat Alkohita i problem sam się rozwiązał.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański
korzystam. i powiem tak , mam juz 3 alkomat w reku , od 130 po 1499 zl , i za kazdym razem , jak wypije 1 piwo , to po 15 minutach 2 krotnie wychodzi mi 0.00 , a jak wypije 4 piwa w ciagu 2-3 godz , to po godzinie mam 0.01 ;)

marpikk

Początkujący
Punktów
0
Ilość promili zależy od wielu rzeczy, płci, wagi, metabolizmu i mocy piwa ;) na czuja na pewno bym nie siadał. Warto sobie przejrzeć rankingi. Odradzam alkomaty półprzewodnikowe, może i są tanie ale łatwo o ich rozkalibrowanie.

markiz

Uczestnik
Punktów
4
To mało ekonomiczny jesteś:) albo masz jakieś dziwne te alkomaty. Kalibrowałeś je kiedyś ? U mnie wyniki są w wiarygodne, bo po zakupie też lekko niedowierzałem i porównywałem z innymi alkomatami. Ale nigdy mi nie wyszło coś dziwnego. Fakt jak wypiję to nigdy nie badam się zaraz po piciu bo to nie ma sensu, a dwa nie chcę uszkodzić czujnika w ten sposób. A na drugi dzień często robiłem 2-3 pomiary porównawcze w krótkich odstępach czasu i wyniki zawsze się pokrywały. Raz może był rozjazd 0.01 czy 0.02.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Czysty alkomat , ale refleks reakcji nie wraca w momencie wytrzeźwienia . Nie przespana noc to tydzień na powrót organizmu do normy .

marpikk

Początkujący
Punktów
0
Czysty alkomat , ale refleks reakcji nie wraca w momencie wytrzeźwienia . Nie przespana noc to tydzień na powrót organizmu do normy .
to ciekawe spostrzeżenie, jak mój syn był mały to nie jedna noc była nieprzespana i nie wyobrażam sobie nie jeździć przez ten czas autem, jakoś w ciągu dnia odsypiałem a pracować i funkcjonować było trzeba.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
alkohol
To poprostu wynik zmęczenia , bez różnicy po alkoholu lub czym innym (prochy,zarwane nocki). Sorry badania na studentach to nie tydzień a dwu trzeba . Marpikk dziecko po urodzeniu potrzebuje też (chyba 2 tyg) do widzenia obrazu normalnie bo leżąc w łonie na główce widzi logo obraz odwrócony , temu na początku chwyta za płomień np. świecy

Do góry Bottom