• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czy wymienić olej w automacie ?

macbook

Początkujący
Punktów
0
CR-V 2009 benzyna, w mojej książce serwisowej przewidywana wymianę oleju w automacie co 75 tys. mil lub 7 lat. Na zegarze aktualnie 106 tys. mil. Auto było serwisowane przez 9 lat, niestety w książce są pieczątki z ASO, jednak nie ma odzielnej pieczątki w rubryce wymiany oleju przekładniowego, tak więc ciężko ustalić czy był wymieniony przy 75tys, mil. Sądząc po kolorze na bagnecie, olej wygląda bardzo dobrze (jak swierzy z butelki - czerwono - różowy), wiec możliwe że któryś z poprzednich właścieli wymienił ten olej. 3 litry ATF-DW1 to koszt około 250zł, nie są to duże koszta, z wymianą nie ma jakaś dużo roboty, tylko jeżeli tam znajduje się w miarę swieży olej, to tak szkoda by było go zlać niepotrzenie i się w to bawić. Co byście zrobili na moim miejscu ?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
nie potrzeba tego filtra wymieniać
Baby Facepalm GIF by MOODMAN

Coś bym ci napisał ale nie wiem co :bored: :facepalm: szczerze mówiąc, rozwaliłeś system, wyświetlił mi się bluescreen i error 505

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
Nie sprzeda nową skrzynię tylko wymieni za darmo na gwarancji. A drugi czy czwarty właściciel nie będzie raczej kupować skrzyni w aso.
Piszą żeby nie wymieniać, bo wtedy mają nałożone mniejsze haracze od ekoterrorystów i mogą sprzedać samochód taniej.
Wg serwisu olej jest dożywotni lifetime czyli powinien wystarczyć na okres gwarancji, aby nie musieli wymieniać na gwarancji co mimo wszystko się zdarza. Reszta się zgadza placiliby zbyt duże kary środowiskowe za wszyskie samochodu jeśli przewodziliby na każda sztukę 8 litrów oleju co 60 tys km i stad wynikają „zalecenia” a nie dbałości o dobro klienta

Do góry Bottom