• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czym myjecie DPF/FAP ?

rafałbia

Początkujący
Punktów
1
na dole pisze:
NIE STOSOWAĆ do pojazdów z elektronicznie sterowanym systemem regeneracji filtra cząstek stałych (m.in. Citroen, Peugot)

o co chodzi pisze aby korzystac a potem nie?:p

wtrysk ADBlue albo tego płynu peugeot nie wiem jak to sie nazywa taki brazowawy he he :)

Autonagar

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Warszawa
slawomirwlazlo.wix.com
A ja wodoruje silniki , zabieg przed wypaleniam FAP czy DPF oczyszcza na początku zawory i gniazda, końcówki wtrysków,turbine i zawór EGR. Na deser zostaje filtr cz. stałych. Kilka warsztatów juz wodoruje w Warszawie - you tube autonagar.pl

mariusz86

Nowy
Punktów
0
Miasto
Białystok
Bo to najrozsądniejsze rozwiązanie. DPF g.... daje, jak dla mnie to wymysł producentów, który ma spowodować, że częściej będziecie odwiedzać ASO i im słono płacić, a całe to EKO (bardzo dobrze zostało to opisane w jednym z art. - nie pamiętam dokładnie jakim, ale jak znajdę to dopiszę gdzie) to tylko pusty frazes i dorabianie teorii pod ekologów i to krótkowzrocznych, bo jak się policzy wszystko to eko jest tylko z nazwy. A co do DPF z chip tuningiem za tę cenę to faktycznie uważam jest dobra, zresztą na kilku forach o nich przeczytałem i z tego co widzę, to nie jesteś jedynym zadowolonym. Ale to tak na marginesie

Dokładnie tak jak pisze kolega. Jak najszybciej pozbyć się tego wynalazku - chora sytuacja żeby kierowca był obciążony kosztami poprawy kondycji środowiska. Dobry warsztat i po problemie.

dvs269

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Ustka
Od paru lat używam płyn do czyszczenia kominków a pózniej myjka wysokocisnieniowa , żadna sadza nie ma szans

Dokładnie dzisiaj tak zrobiłem. DPF z ogromną ilością sadzy od strony silnika , zapchany do tego stopnia ,że samochód już nie odpalał. Po kuracji jak wyżej z góry zerwało sadze , ale przez dpf nie przelatuje woda .Stoi normalnie jak w słoiku. Jest dla niego jeszcze szansa ?

slawek2007.28

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
429
Miasto
Okolice Ostrołęki
Dokładnie dzisiaj tak zrobiłem. DPF z ogromną ilością sadzy od strony silnika , zapchany do tego stopnia ,że samochód już nie odpalał. Po kuracji jak wyżej z góry zerwało sadze , ale przez dpf nie przelatuje woda .Stoi normalnie jak w słoiku. Jest dla niego jeszcze szansa ?
Tak off. Albo redukcja.

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
@slawek2007.28 teoretycznie po tym zabiegu filtr jest jak nowy. Dają gwarancję na ogloszenieach na 100 tyś km. Tylko wszystko musi być sprawne, wtryski.itp. bo znów szybko zajezdzic dpf. Jak narazie u mnie jeżdżą, brak reklamacji :D

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl

Plus sprężone powietrze. Nie miałem jeszcze reklamacji.

slawek2007.28

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
429
Miasto
Okolice Ostrołęki
No wiecie tylko pytam. Mam klijęta co moczy dwa dni w plynie do mycia silników, potem woda ciśnienie. Jak nie pomaga, to do mnie na off i tyle w temacie.

Do góry Bottom