• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czym myjecie DPF/FAP ?

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Mam klijęta co moczy dwa dni w plynie do mycia silników, potem woda ciśnienie. Jak nie pomaga, to do mnie na off i tyle w temacie.
a tym "klijentem" nie jesteś przypadkiem Ty sam?
warsztaty stosują płukanki, które kosztują sporo kasy, a efekt mizerny.
jeśli mam klienta, który pyta o czyszczenie dpf płynami, mówię mu szczerze, że to przynosi efekt na krótko, jeśli w ogóle przynosi. jeśli chce, to płuczę. jego sprawa.

jedyny sposób skuteczny, to palnik, albo jak robi Misiek, piec.
po jednym i drugim efekt podobny.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Większość rdzeni, które wywalam są popękane w środku... ludzie czekają do ostatniej chwili ;)

Marcin1392

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Kłodzko
Kolego ja polecam filtr zdemontować kupić sobie środek do mycia silników (polecam firmy moje auto w szarej butelce ) gorąca wodą i 100 procent sadysfakcji

vipernsacz

Nowy
Punktów
0
Uważajcie na domowe sposoby czyszczenia dpf np kercherem. To nie pomaga a może jeszcze bardziej uszkodzić filtr. Proponuję oddać filtr firmie która zajmuje sie tym profesjonalnie i dostaniecie gwarancje na usługę. Przepłukanie wodą pozwoli przesunąć sadzę która znajduje się wewnątrz filtra natomiast we wnętrzu zostaje jeszcze popiół efekt spalania sadzy. On z połaczeniu z wodą poptrafi narobić szkód. Moim zdaniem poszukać firm które zajmują się czyszczeniem i mieć filtr jak nowy przy stosunkowo niedużych kosztach regeneracji.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Oj,korzystam z wielu zrodel,informacji,interesuje sie chemia samochodowa.Znalazlem tez filmik na YT,Holowczyc pokazuje jak nalezy zaaplikowac ten srodek.Mam zaufanie do tego dystrybutora,oferuje produkty zacnych producentow.

Dziobak

Gaduła
Punktów
7
Miasto
Londyn
bmerc.co.uk
Polecam z kontaktowac sie z przedstawicielem Forte .
Mają maszyne do mycia DPF-Turbin-Ukladu paliwowego .Posiadamy takie cudo na warsztacie
Mielismy takie przypadki że samochód
(VITO 2014 rok 2.2 ) dojechał do nas na lawecie bo już nawet nie odpalał .
Forte dało rade .
Podesle wam filmik z odczytów czujnikow cisnienia przed i po czyszczeniu to sami sobie zobaczycie.
Dodam że tutaj nie ma pier....nia czy to działa TAK to działa bo sam używam tej maszyny .Czynność wykonuje sie bez zdejmowania filtra DPF

ww.forteuk.co.uk/power-clean

Ostatnia edycja:

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Ja trafiłem na filmik YT,bodajże uzytkownik Auto Challenge,czy jakoś tak,on po wymontowaniu filtra zalał środek jakimś agresywnym preparatem do mycia felg aluminiowych,ze środka aż zaczęło się dymić,potem puścil do srodka wodę pod cisnieniem,filtr był zapchany całkowicie,po jakimś czasie woda zaczęła cieknąć z drugiej strony,wypłukało w końcu filtr całkowicie.

Marcin1392

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Kłodzko
Ja osobiście plukalem filtr płynem do mycia silników i pomogło. Już autko zrobiło 20 tys po takiej laickiej naprawie i wszystko jest ok

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
Kwestia, czy chcemy umyć filtr z sadzy co nie jest problemem czy wypłukać popiół. My myjemy na zmianę karcherem i do jednej rurki podajemy sprężone powietrze a potem myjka ultra dźwiękowa co by popiół odbiło i znów karcher i sprężone powietrze. Pomiar ilości popiołu w kieszonkach przed i po za pomocą drucika od migomatu pokazuje jednoznacznie, że jest pusto. W parametrach z 30-40 m bar na biegu jałowym i 400m bar przy obciążeniu spokojnie uzyskujemy od 0 do 3-4m bar na jałowym i 150mbar pod obciążeniem. Już kilkanaście aut i wszystkie śmigają. W myjce oczywiście chemia do mycia silników.

oCarp

Początkujący
Punktów
0
Tak czytam ten wątek i się już pogubiłam :O Zacznę od początku mam zapchany DPF, auto już samo go nie może wypalić, przez komputer to daje mi spokój na kilka tygodni, więc co teraz oddawać do regeneracji czy może jednak usunąć?

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Tak czytam ten wątek i się już pogubiłam :O Zacznę od początku mam zapchany DPF, auto już samo go nie może wypalić, przez komputer to daje mi spokój na kilka tygodni, więc co teraz oddawać do regeneracji czy może jednak usunąć?
Najpierw znajdź przyczynę tego zapychania, bo założysz nowy i będzie to samo.

oCarp

Początkujący
Punktów
0
Może zadam prozaiczne pytanie, ale np od czego może mi się zapychać DPF?

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
Gdybyś czytał uważnie to byś wiedział czym może zostać zapchany filtr.

Do góry Bottom