• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czym myjecie DPF/FAP ?

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
brud jak i zanieczyszczenie to stwierdzenie ogólne. Podobnie jak"produkty spożywcze".

Tomek_N

Początkujący
Punktów
0
Cześć, czy polecacie czyszczenie DPF metodą wodną ? Poczytałem trochę na ten temat i uzyskanie sprawności filtra na poziomie 98% po czyszczeniu jest zachęcające. Cena też nie jest zabójcza i dodatkowo z tego co czytałem ryzyko uszkodzenia rdzenia jest bardzo małe.

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Ostatnio miałem takiego gagatka co przywiózł filtr po płukaniu wodą. Nauka była bardzo kosztowna bo zacementował cały filtr.

Tomek_N

Początkujący
Punktów
0
Czy ten 'gagatek' sam to robił w domu czy w jakimś warsztacie na tych maszynach, które płukają mieszanką wody i detergentu ?

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
225
Miasto
Gdansk
zalezy jeszcze w jakim jest stanie ten filtr i czy sie jeszcze nadaje na taka akcje, bo czasem można bardziej zaszkodzić jak pomoc ...

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
A co sadzicie o tych specjalbych srodkach ktore aplikuje sie do filtra specjalbym pistoletem a potem uruchamia procedure wypalania?
W UK robi sie dosc popularne i co niektorzy zachwalaja
JLM ma w ofercie takie cos

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
A co sadzicie o tych specjalbych srodkach ktore aplikuje sie do filtra specjalbym pistoletem a potem uruchamia procedure wypalania?
W UK robi sie dosc popularne i co niektorzy zachwalaja
JLM ma w ofercie takie cos
...nie ma jednoznacznej odpowiedzi czy recepty .Skoro są pozytywne opinie tzn . że dany specyfik jest skuteczny.Lecz musisz zdawać sobie sprawę że nie zawsze zadziała taki środek . Dlatego może nie zadziałać bo bardzo dużo zależy od stanu zanieczyszczenia danego filtra (kolega Misiakowski ) o tym wcześniej już pisał .Próbować zawsze można ..jeżeli się uda to OK!....a jeżeli nie ...szukasz innych rozwiązań !

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Ja sobie zdaje doskonale sprawe z tego ze jak dpf zawalony na martwo to tylko off albo wymiana bo zadne specyfiki juz nie pomoga. Mam na mysli przypadki gdzie dopiero pojawily sie pierwsze problemy i klient zglasza to odrazu a nie czeka rok zanim calkiem umrze.
Na filmikach ladnie to wyglada jak z wydechu najpierw laduje czarna piana a pozniej juz ladna czysta.
Realia pewnie takie piekne juz nie sa.
Popiolu i tak zapewne nie ruszy

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Ja sobie zdaje doskonale sprawe z tego ze jak dpf zawalony na martwo to tylko off albo wymiana bo zadne specyfiki juz nie pomoga. Mam na mysli przypadki gdzie dopiero pojawily sie pierwsze problemy i klient zglasza to odrazu a nie czeka rok zanim calkiem umrze.
Na filmikach ladnie to wyglada jak z wydechu najpierw laduje czarna piana a pozniej juz ladna czysta.
Realia pewnie takie piekne juz nie sa.
Popiolu i tak zapewne nie ruszy
...nie ma reguły .Kolega (mechanik ) zaaplikował taki specyfik ..i w drogę .Trzeci bieg ...80 km/godz. dystans ok.90 km ..dopiero pomogło .Niedawno miałem taki przypadek w Oplu Combo 1.3 CDTi .Przed czyszczeniem filtr był w 78 % nie drożny ..po zabiegu powróciło do 20% .Dystans ok.40 km. ..pomogło !Jeżeli jest to wczesna faza to jest sens stosować taką metodę .

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Ja w tym tygodniu 3 szt wyprałem... Auta pojechały. Klienci zadowoleni.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Panowie... Jest to ogólny. Takich tricków nie podam bo Kowalski garażowiec to przeczyta. Mam na to swój patent i jak do tej pory nie miałem reklamacji. Dpf może być zabity... A i tak jestem w stanie go wyczyścić. Ci którzy pytają i prowadzą warsztat to mogę zdradzić "tric"....

Do góry Bottom