• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Czym myjecie DPF/FAP ?

Punktów
1
Miasto
Kraków
Od paru lat używam płyn do czyszczenia kominków a pózniej myjka wysokocisnieniowa , żadna sadza nie ma szans
mi pany mechaniki z Półłanki powiedzieli,ze dla nich to jest bardzo korzystne jak bede przyjezdzal ten dpf myc , bo sobie zarobią , a i tak na koncu wroce ,zeby DPFa usunac .
poza tym po usunieciu DPFa i chipie samochód zaczal mniej palić . w nastepnym wozie od razu wywalam ten DPF i robie chipa .Mam nadzieje ,ze w tym serwisie beda miec dalej ta promocyjke.ale cos czuje ,ze jak sie przeniosa do jakiegos wypasionego warsztatu to bedzie drozej :(

P

PogotowieSamochodoweUK

Odma, EGR, Katalizator, DPF to wymysly egologow podobnie jak Bezolowiowa I BioDiesel oraz dodatki Bio do benzyny.

Co do wycinania DPF'a to ja bym np prosil o zwrot czesci I ja sprzedal. Dlaczego? Bo jak katalizator mogles odzyskac okolo nawet 1000zl za niego wiec nie dziwie sie ze zrobili to tak tanio. Co do remapu to mieli hamownie, czy tylko na czuja ci podbili mapy wtryskowe?

ArturIX

Początkujący
Punktów
2
mi pany mechaniki z Półłanki powiedzieli,ze dla nich to jest bardzo korzystne jak bede przyjezdzal ten dpf myc , bo sobie zarobią , a i tak na koncu wroce ,zeby DPFa usunac .
poza tym po usunieciu DPFa i chipie samochód zaczal mniej palić . w nastepnym wozie od razu wywalam ten DPF i robie chipa .Mam nadzieje ,ze w tym serwisie beda miec dalej ta promocyjke.ale cos czuje ,ze jak sie przeniosa do jakiegos wypasionego warsztatu to bedzie drozej :(
A dlaczego ma być drożej? W sumie to nie tyle, że znam warsztat, bo tak jak napisałem w poprzednim poście, jedynie co mogę na ich temat powiedzieć, to fakt, że spotkałem sie z pozytywnymi opiniami na ich temat na forach (zarówno w kwestiach usuwania DPF jak i chip tuningu). Ale mimo wszystko nie rozumiem od razu założenia, że jak sie przeniosą to będzie drożej? Po pierwsze, pytanie czy przeniosą (tu akurat chyba masz większą pod tym względem wiedzę jako ich klient, nie wiem). Po drugie dlaczego drożej - ceny chyba mają tak skalkulowane, że zarabiają a nie dokładają (no chyba, ze zmienią się w Fundację ;)). Skoro zarabiają i mają klientów, to mało realne, że głównym ich ruchem będzie zmiana cen. Owszem rozumiem, że wszystko drożeje (mimo braku kryzysu :D -prąd itd) i ceny pewnie też powoli rosną, ale co innego "normalny" ich wzrost, a co innego podwyżka ze względu na "przeprowadzkę". Raczej nie przypuszczam, aby poszli w tym kierunku - chyba masz złe przeczucia i malujesz świat w szarych barwach

Punktów
1
Miasto
Kraków
Odma, EGR, Katalizator, DPF to wymysly egologow podobnie jak Bezolowiowa I BioDiesel oraz dodatki Bio do benzyny.

Co do wycinania DPF'a to ja bym np prosil o zwrot czesci I ja sprzedal. Dlaczego? Bo jak katalizator mogles odzyskac okolo nawet 1000zl za niego wiec nie dziwie sie ze zrobili to tak tanio. Co do remapu to mieli hamownie, czy tylko na czuja ci podbili mapy wtryskowe?

Dostałem gwarancję poprawności oprogramowania , bo ich programisci pracują na legalnym oprogramowaniu i sprzecie ,przez co maja dostep do supportu technicznego i nowinek od producentów. nie bylem na ani jednej poprawce .
dostalem 3 lata gwarancji na ta przeróbke ( max za dwa lata zmieniam auto wiec mnie to rybka )
Firme sprawdzilem - istnieje od 1991 roku ...

Hamownia miała kosztować 100 zł dodatkowo ,ale po kiego grzyba jak czuje ze teraz jest pod noga grubo i jak poleje troche to na trojce sie kaganiec od trakcji wlacza jak przycisne w pedał

Daj mi na priv namiary do siebie i jak mi dasz 700 zł to pojade do nich i Ci tego ten pyl co został po DPF sprzedam to se 300 zarobisz

Powiedz mi jak tak jest to czemu inne firmy w Kraku nie robia z DPF ponizej tysiaka ??

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Jako administrator forum muszę poinformować innych użytkowników forum, że użytkownik MarcinekKrakow zarejestrował się używając firmowego emaila, który należy do firmy mieszczącej się na Półłanki 30 w Krakowie czyli pisze opinie sam o sobie, podejrzewam, że inne pozytywne opinie o tym warsztacie w internecie również mogą być sprytną autoreklamą swojego zakładu ale to moje prywatne zdanie.

P

PogotowieSamochodoweUK

Dostałem gwarancję poprawności oprogramowania , bo ich programisci pracują na legalnym oprogramowaniu i sprzecie ,przez co maja dostep do supportu technicznego i nowinek od producentów. nie bylem na ani jednej poprawce .
dostalem 3 lata gwarancji na ta przeróbke ( max za dwa lata zmieniam auto wiec mnie to rybka )

Hamownia miała kosztować 100 zł dodatkowo ,ale po kiego grzyba jak czuje ze teraz jest pod noga grubo i jak poleje troche to na trojce sie kaganiec od trakcji wlacza jak przycisne w pedał

Daj mi na priv namiary do siebie i jak mi dasz 700 zł to pojade do nich i Ci tego ten pyl co został po DPF sprzedam to se 300 zarobisz

Powiedz mi jak tak jest to czemu inne firmy w Kraku nie robia z DPF ponizej tysiaka ??
Ale fuszera I brak wiedzy.... Po pierwsze, zaden producent nie ma zadnych nowinek na temat jak zmapowac auto jego produkcji!!! Jakia gwarancja na oprogramowanie? A jak sie kur...a ma program zepsuc? Co ty piepszysz czlowieku?
Program, czyli nieumiejetne dobranie np wartosci limitera dymienia moga przeobrazic sie w spustoszenie dla silnika a nie jego wydajniejsza prace!!!

Hamownia? Nie potrzebna? To na jakiej podstawie byl napisany program? Na podstawie tego co zczytano z ECU?

No to ladnie.... Najpierw sie sprawdza stan techniczny I wydajnosc silnika I na tej podstawie sie pisze od podstaw nowy program.
A to co zostalo zrobione w w/w przypadku to edytowany soft I podbite wszystkie wartosci liniowo o jakies 25% bo tak jest najbezpieczniej I auto bedzie szlo jak burza. Ale nie bedzie to zdrowe dla silnika....

A na koniec odnoszac sie do tego co napisal Misiek. Czy ty na leb upadles? Reklamujesz swoja dzialalnosc na forum mechanikow?
A kto do ciebie pujdzie z czyms jak chlopaki maja swoich ludzi od tego z ktorymi wspolpracuja od lat;)

Podsumowujac:

-nie masz wiedzy
-nie masz wyobrazni
-nie masz za grosz sprytu
-a o tworzeniu trzymajacej sie kupy bajki to juz nie chce sie wypowiadac...

Misiekkkkk

Nowy
Punktów
0
Ale fuszera I brak wiedzy.... Po pierwsze, zaden producent nie ma zadnych nowinek na temat jak zmapowac auto jego produkcji!!! Jakia gwarancja na oprogramowanie? A jak sie kur...a ma program zepsuc? Co ty piepszysz czlowieku?
Program, czyli nieumiejetne dobranie np wartosci limitera dymienia moga przeobrazic sie w spustoszenie dla silnika a nie jego wydajniejsza prace!!!

Hamownia? Nie potrzebna? To na jakiej podstawie byl napisany program? Na podstawie tego co zczytano z ECU?

No to ladnie.... Najpierw sie sprawdza stan techniczny I wydajnosc silnika I na tej podstawie sie pisze od podstaw nowy program.
A to co zostalo zrobione w w/w przypadku to edytowany soft I podbite wszystkie wartosci liniowo o jakies 25% bo tak jest najbezpieczniej I auto bedzie szlo jak burza. Ale nie bedzie to zdrowe dla silnika....

A na koniec odnoszac sie do tego co napisal Misiek. Czy ty na leb upadles? Reklamujesz swoja dzialalnosc na forum mechanikow?
A kto do ciebie pujdzie z czyms jak chlopaki maja swoich ludzi od tego z ktorymi wspolpracuja od lat;)

Podsumowujac:

-nie masz wiedzy
-nie masz wyobrazni

Mozna pisac co chcesz ,ale zaniżają ceny maksymalnie . To nie biedronka !! gdzie k....wa dpf z chipem za 1400 zł jak normalnie goli sie za to spokojnie 2 tysie ???
mam nadzieje ,ze sie im noga podwinie i zrobi sie lepszy ruch u nas

Jako administrator forum muszę poinformować innych użytkowników forum, że użytkownik MarcinekKrakow zarejestrował się używając firmowego emaila, który należy do firmy mieszczącej się na Półłanki 30 w Krakowie czyli pisze opinie sam o sobie, podejrzewam, że inne pozytywne opinie o tym warsztacie w internecie również mogą być sprytną autoreklamą swojego zakładu ale to moje prywatne zdanie.
bardzo dobrze - wylaczyc to konto i te posty . Robia za damski ch...j . nie dadza innym zarobic !!!!

Podsumowujac:

-nie masz wiedzy
-nie masz wyobrazni

A Ty juz nie napinaj sie z hamownia , bo chociazby TTC robili tyle lat bez hamowni i auta spisywaly sie bez zarzutu .
Tyle ze TTC sie przynajmniej ceniło , a nie to co te dziady

Ostatnio edytowane przez moderatora:
P

PogotowieSamochodoweUK

No prosze cie.... remap bez hamowni to jak zbieznosc na poziomiczkach tylko na przednie kola. Tylko ta zbieznosc w odniesieniu o co? O powietrze? Trzeba lapac sie tylnych kol I do nich stawiac przod, a najprofesjonalniej to lapac sie podwozia I krecic obie osie do podwozia;)

Tak I remap, robi sie na podstawie stanu obecnego auta a nie znanych informacji fabrycznych I starego softu.

Ja ''od czasu do czasu'' buduje auta krzesajace pare koni na zyczenie klientow I wiem o czym mowie.
Auta ode mnie ida z wyczyszczonymi sterownikami, nie ma tam map I tuner jest zmuszony napisac je na nowo.
Gdyby sterownik zostal ten sam to by zciagnal standard jakiegos I na nim budowal, a tak jak ecu jest customowe I bez map to musi to zrobic od podstaw. Ale roznica w jezdzie bez porownania.

Zreszta nie bede dyskutowal bo wyraznie jestes zwolennikiem regulacji dawki wtryskowej a nie remapu pelnego;) Najlepiej wstawic odrazu rezystor z allegro co sie chip box nazywa;)

A

autozibi

Zaraz , Zaraz .... ależ kolega się zagalopował :D:D:D:D:D:D:D:D:D
Odma nie jest wymysłem ekologów :p:p:p:p:p:p

ArturIX

Początkujący
Punktów
2
Szok, wczoraj co prawda otrzymałem info o odpowiedziach, ale nie chciało mi już się wbijać. Nie mniej dzisiaj doznałem szoku. Ale wojenka się zrobiła..... I tak na bazie tego co zostało napisane - może nie całkowicie w temacie, ale takie tam drobne przemyślenia...
Mozna pisac co chcesz ,ale zaniżają ceny maksymalnie . To nie biedronka !! gdzie k....wa dpf z chipem za 1400 zł jak normalnie goli sie za to spokojnie 2 tysie ???
mam nadzieje ,ze sie im noga podwinie i zrobi sie lepszy ruch u nas
Nikomu, nie życzę źle, czy jeden warsztat będzie miał więcej czy drugi, mi to..... może inaczej bym śpiewał, gdyby to była "moja konkurencja", choć znając siebie, próbowałbym znaleźć inne rozwiązania, niż życzenie, by sie komuś noga powinęła (podwinąć to się może cerata na stole - w przysłowiu jest powinęła). Nie mniej Misiekkkkk po pierwsze musicie mieć fajny ruch, skoro w ten sposób podchodzicie do sprawy.... pytanie dokąd faktycznie taka walka doprowadzi. Znam przykład, gdzie nie dwóch, ale trzech tak się "biło", a teraz żaden nie ma już DG.... wykończył ich czwarty, który nie walczył w ich wojence, a ze spokojem robił swoje

A Ty juz nie napinaj sie z hamownia , bo chociazby TTC robili tyle lat bez hamowni i auta spisywaly sie bez zarzutu .
Tyle ze TTC sie przynajmniej ceniło , a nie to co te dziady
Misiekkkkk, kto u was Misiekkkkk zajmuje sie wizerunkiem firmy? Zależy wam na czymś takim? Bo ja za chiny, bym nie powiedział w wąskim gronie, nie mówiąc już o pisaniu na forum, że TTC się przynajmniej ceniło..... Skoro tak bowiem atakujesz, to rozumiem, że jesteś z tą firmą w jakiś sposób powiązany (przynajmniej tak wynika z treści postów). Czyli rozumiem z tego krótkiego cytatu kasa, kasa, kasa.... krótkie pytanie. A macie jeszcze miejsce na jakość?

No to gościu jest dobry..... po pierwszym przeczytaniu notki Administratora boki zrywałem (przy okazji, bez najmniejszego śladu ironii i uszczypliwości gratuluję dobrej kontroli). Nie mniej jednak, internet to takie cudo, że niczego na 100% nie można być pewnym, co jasno wskazał Administrator....

P

PogotowieSamochodoweUK

Zaraz , Zaraz .... ależ kolega się zagalopował :D:D:D:D:D:D:D:D:D
Odma nie jest wymysłem ekologów :p:p:p:p:p:p
Obawiam sie ze jednak jest..... a dokladnie jej podlaczenie do dolotu bo wczesniej nie zprecyzowalem.

Tak po za tematem to zauwazylem ze steaszny wojskowy z ciebie. Odpusc to forum dziala na innych zasadach.

A

autozibi

Obawiam sie ze jednak jest..... a dokladnie jej podlaczenie do dolotu bo wczesniej nie zprecyzowalem.

Tak po za tematem to zauwazylem ze steaszny wojskowy z ciebie. Odpusc to forum dziala na innych zasadach.

Nie nie wojskowych nie lubię ....
Tylko zauważ , że nie wszyscy są wybitnymi mechanikami i z bardzo wielkim doświadczeniem jak Ty .
Więc sam zauważ , że zmiana jakiegoś wyrazu czasami bardzo zmienia sens zdania lub wypowiedzi .
Nie wiem dlaczego Twoja uwaga zaraz jest taka odczepna ....
Po prostu ja zabieram zdanie wtedy kiedy znam temat .
Przykład takiej wypowiedzi na temat odmy dla kogoś kto nie zna tematu - oczywiście będzie tak , napisze na innym
forum iż czytał , że odma to jest wymyślona przez ekologów a nie , że jest to ważny element silnika .
Później dodałeś , że podłączona do dolotu - i zdanie całkowicie zmieniło sens.

P

PogotowieSamochodoweUK

Ok, przepraszam. Bede wyjasnial doslownie swoje mysli bo faktycznie zabrzmialo to jednoznacznie.

I nie jestem zaden doswiadczony, dopiero sie ucze bo jestem samoukiem z wyksztalceniem wogole nie majacym nic wspolnego z mechanika;)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ

Właśnie widzę jakich macie programistów skoro nie umiesz sobie założyć nowego maila :rolleyes:

Sylwek123

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Świdnica
Usuwanie DPF/FAP wydaje się rozsądne jak nie da się już wyczyścić tej puchy. Każdy kto wie gdzie zaglądnąć i co zrobić sam sobie poradzi z tym problemem a Ci którzy usuwają w szczególności polecają tą metodę. Nabijanie kasy to podstawa.

grisza76

Początkujący
Punktów
2
...widzę, że przespałem dobry kabaret.... Przy okazji pozwolę sobie uporządkować temat czyszczenia / regeneracji filtra.
Główne problemy trapiące DPF-y są dwa:
• zbyt częste dopalanie popiołu w filtrze - przyczyny to jazda głównie w mieście + jazda "jak ciota" - samochód nie ma warunków, by osiągnąć temperaturę do wypalenia sadzy podczas jazdy
• zapchanie filtra - tu objawy są znane - BARDZO częste świecenie się kontrolki, próby dopalenia filtra przez serwis pomagają na bardzo krótko. Tu problem nie dotyczy sadzy, ale popiołu - to produkt spalania, który zapycha stopniowo filtr i ogranicza miejsce na sadzę - dlatego nawet po udanym dopaleniu filtra problem wraca bardzo szybko. I tu NIE POMOGĄ: dopalania, natryskiwanie filtra cudownymi preparatami, inne egzorcyzmy

Istnieje kilka metod radzenia sobie z tym problemem:
- wycinanie + emulatory - dyskusja na długie zimowe wieczory, a temat jest o czyszczeniu a nie wycinaniu flitrów. Ja w wycinaniu widzę problem - m.in. silnik otrzymuje nieprawdziwe informacje i na tej podstawie ustawia parametry pracy wtrysków turbiny etc. Poza tym - nie każdy kierowca chce wycinać.
- dodatki do paliwa - obniżają temperaturę zapłonu sadzy w filtrze - niezłe, gdy ktoś dużo jeździ po mieście. Można je stosować nawet co 5 tys. km.
Problem pojawia się, gdy filtr jest mocno zapełniony popiołem - nic nie pomoże wypalenie sadzy, bo kontrolka wróci za tysiąc - dwa tysiące km.
- natryskiwanie bezpośrednio filtra specjalnym preparatem i dopalenie filtra - osobiście uważam to za formę egzorcyzmów - preparat wypali sadzę, ale nie sprawi, że popiół zniknie z filtra. To pierwsze możemy zrobić nawet dodatkiem do paliwa, a skuteczność tej metody przy skutecznym "odtykaniu" filtra oceniam na bliską zeru.
- płukanie zdemontowanego filtra. To możemy zrobić:
• samą wodą - zacementujemy popiół we wnętrzu :), w najlepszym przypadku zmniejszamy efektywną objętość filtra
• płynem typu do czyszczenia kominków z Castoramy - usuwa genialnie popiół - cały filtr czyści w 2 godziny, ALE... przy okazji mocno żre wkładkę z metali kolorowych, która ma się nagrzewać do czerwoności i zapalać popiół. Wkładka od takich żrących preparatów koroduje - pokrywa się osadem z tlenków metali, które izolują popiół od niej. Efektem jest częsty problem, że filtr nie chce zapalać sadzy. Wiem, że wielu z was powie "robię tak i jakoś działa", jednak znam sporo przypadków, gdy już po jednym płukaniu filtr robił za wydmuszkę - nie dopalał.
• specjalne płyny do płukania, np takie: http://www.motochemica.pl/dpf-flushing-liquid/. Ten musi zadziałać całe 8 godzin, działa na zasadzie rozluźnienia popiołu i sadzy we wnętrzu filtra i umożliwia ich bezpieczne wypłukanie z wnętrza filtra. Koszt materiału przy silniku 2-litrowym to nieco ponad 120 zł. Z ciekawszych przypadków - ostatnio skutecznie przetkane dpfy w audi a6 4,2 - walka była ciężka, bo wymontowanie to dramat i dodatkowo miał sporo skopane w elektronice, ale samo wyczyszczenie filtrów było skuteczne.

Tyle na początek, postaram się zajrzeć na forum i w razie czego uzupełnić informacje - odpowiedzieć.

Ostatnia edycja:

Dalkowiac

SuperMechanior
Punktów
37
Miasto
Bydgoszcz
Miałem kiedyś 407 1,6HDI ktoś mi podpowiedział, że można przewiercić zabity filtr tak by czujniki różnic ciśnienia nie odbierały wartości błędu... Więc zacząłem od wiertła 10 i tak stopniowo doszedłem do 15, auto chodzi i ma moc do tej pory błędu nie łapie i to już 2 lata minęło. Koszty tej operacji były praktycznie zerowe, ponieważ w 1,6HDI można wiercić na aucie, zrobiłem to na moim aucie niejako w formie eksperymentu, sprzedałem to auto znajomemu i do tej pory jeździ, i chwali że to najlepsze auto jakie miał. Oczywiście koledzy możecie nie wierzyć...ale najlepiej jest się przekonać na własnym sprzęcie;) Na dokładkę dopiszę, że kumpel rozwiercił Craftera 2,8tdi 5 otworów średnicy 12 i też jest miodzio:p

A

autozibi

Miałem kiedyś 407 1,6HDI ktoś mi podpowiedział, że można przewiercić zabity filtr tak by czujniki różnic ciśnienia nie odbierały wartości błędu... Więc zacząłem od wiertła 10 i tak stopniowo doszedłem do 15, auto chodzi i ma moc do tej pory błędu nie łapie i to już 2 lata minęło. Koszty tej operacji były praktycznie zerowe, ponieważ w 1,6HDI można wiercić na aucie, zrobiłem to na moim aucie niejako w formie eksperymentu, sprzedałem to auto znajomemu i do tej pory jeździ, i chwali że to najlepsze auto jakie miał. Oczywiście koledzy możecie nie wierzyć...ale najlepiej jest się przekonać na własnym sprzęcie;) Na dokładkę dopiszę, że kumpel rozwiercił Craftera 2,8tdi 5 otworów średnicy 12 i też jest miodzio:p
A czy po wywierceniu tego otworu nie słychać popularnego "pierdzenia" z tłumika .
I co w tym wypadku mówi diagnosta na stacji przeglądów ?

Dalkowiac

SuperMechanior
Punktów
37
Miasto
Bydgoszcz
A czy po wywierceniu tego otworu nie słychać popularnego "pierdzenia" z tłumika .
I co w tym wypadku mówi diagnosta na stacji przeglądów ?
Nie pierdzenia nie ma, nawet dla mnie nie było odczuwalnej zmiany głośności, to w końcu nie benzyna... A co do przeglądu powiem tylko, że diagnosta-diagnoście nierówny, ale to inny temat...Więc ten 407 przechodził przegląd całkiem zwyczajnie był tylko jeden warunek silnik musiał być nagrzany i to porządnie... zacytuje tylko diagnostę-trzyma normę...

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
przy takim badaniu pomiar zadymienia spalin silnik musi byc nagrzany olej min 70ºa plyn min 80º

Do góry Bottom