• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dławienie, duszenie się, falowanie obrotów - VW POLO

Av4444

Początkujący
Punktów
0
Witam!
Moje autko to: VW polo 1.2 9n 40kw rocznik 2003

Podczas postoju, zatrzymaniu się, na ciepłym silniku (na zimnym efekt jest minimalny) polo dławi się, dusi, obroty mu "skaczą". Dzis nagrałem filmik zeby Wam pokazac jak to wygląda po przejechaniu 14km.

Dodam że świecił sie cały czas check engine, po wizycie w warsztacie wyrzuciło mechanikowi jakiś bład czujnika temperatury płynu chłodzacego, został on wymieniony. Wprawdzie check się już nie świeci, zero błędów na komputerze ale problem został i wydaje mi się że się nasila.

Również po przytrzymaniu pedału gazu do powiedzmy 1,5k obrotów, wzkazówka faluje

Prócz czujnika temperatury ostatnio wymieniane były świece, pompa paliwa, filtr powietrza, olej, czyszczenie i potem w końcu wymiana przepustnicy. Mechanik nie wie co to jest, ale wykluczył wypadanie zapłonów

Jak myślicie co moze być przyczyną takiego dziwnego zachowania samochodu?

Ostatnia edycja:

Av4444

Początkujący
Punktów
0
Witam po dłuższej nieobecności. Wymieniona ostatnio była pompa paliwa i sonda lambda przed katalizatorem (wskazywało zbyt ubogą mieszankę na kompie). Psikałem wielokrotnie samostartem szukając czy nie bierze lewego powietrza, lecz niestety nic nie wykryłem.
Zauwazyłem natiomiast że jeżeli jade rano gdy jest duża wilgotność powietrza (np po nocnym deszczu) to szarpanie/falowanie wskazówki jest silniejsze, częstsze i wystepuje nawet gdy silnik nie jest jeszcze rozgrzany.

Skrzekuu

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Sosnowiec
A jaki czujnik płynu został założony orginalny czy jakiś zamiennik ?
Jest jeszcze jedna opcja odłączać po kolei tz osobno przepływomierz sondę czujnik temperatury
Po odpięciu jednego z ww elementów obroty gdy jest dobrze powinny wzrosnąć
Jeśli natomiast odepniesz coś i obroty są bez zmian tz nie wzrosną to wina leży w tym co zostało odpięte
Potem trzeba skasować błędy oczywiście

Av4444

Początkujący
Punktów
0
ok dzieki bede jutro po pracy to sprawdzał (czujnik płynu nie pamietam ale sprawdze). Dodam że wczoraj wieczorem dodatkowo wykręciłem kolektor dolotowy aby sprawdzić jego stan - bardzo dobry, minimalnie zabrudzony, uszczelki jak nowe.

Av4444

Początkujący
Punktów
0
Dzis odpiąłem przepływomierz i myśle ze bardziej go szarpie. w tym tygodniu bede miał kabel diagnostyczny, moze uda mi sie na nim sprawdzić ten czujnik

Skrzekuu

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Sosnowiec
Dzis odpiąłem przepływomierz i myśle ze bardziej go szarpie. w tym tygodniu bede miał kabel diagnostyczny, moze uda mi sie na nim sprawdzić ten czujnik
Może to niedorzeczne co napisze teraz ale miałem podobny problem w oplu astrze 1.4 falowlay obroty dusił się i lubiał silnik zgasnąć na światłach , po krótkich poszukiwaniach okazało się że w silniku niema lub jest mało oleju tz było go tak mało że nic nie pokazywało na bagnecie :)
Najśmieszniejsze olej uzupełniony do fulla (na bagnecie) i obroty przestały szaleć chodzi lux i nie gaśnie :) brak wcześniejszych objawów
Dodam tylko że kontrolka od oleju nie świeciła gdy było tak mało oleju :)

Av4444

Początkujący
Punktów
0
Jeżeli chodzi o stan oleju - jest wporządku. A co do zaworu EGR jak pisał "art234" nie moge go zlokalizować pod maską ... jest możliwe ze ten silnik go nie posiada?

Av4444

Początkujący
Punktów
0
Wczoraj wymieniłem przepływomierz - właściwie czujnik MAP ale też to nic nie dało, już pomysły sie wyczerpują na to auto ;)

Av4444

Początkujący
Punktów
0
podłączyłem dziś Vaga i dostałem taki zbiór błędów:

16804 - Catalyst System: Bank 1: Efficiency Below Threshold
P0420 - 35-00 - -

16556 - Fuel Trim: System Too Rich: Bank 1
P0172 - 35-10 - - - Intermittent

16687 - Cylinder 3 Misfire Detected
P0303 - 35-10 - - - Intermittent

17524 - Oxygen (Lambda) Sensor Heating: B1 S1: Open Circuit
P1116 - 35-10 - - - Intermittent

Ostatnia edycja:

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl

Av4444

Początkujący
Punktów
0
ok, mnie interesuje związek między błędem niskiej wydajności kolektora (błąd P0420) a dławieniem, szarpaniem silnika, czy niska wydajność katalizatora może powodować takie zachowanie silnika ? czy niska jego wydajność oznacza jego zapchanie ?

polaxo

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Kielce
ok, mnie interesuje związek między błędem niskiej wydajności kolektora (błąd P0420) a dławieniem, szarpaniem silnika, czy niska wydajność katalizatora może powodować takie zachowanie silnika ? czy niska jego wydajność oznacza jego zapchanie ?
Zacznij od podstawowej diagnozy silnika.
Za daleko brniesz na starcie.

Do góry Bottom