• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dźwięk łożyska

CzechuLG

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Gdańsk
Od pewnego czasu słyszę dźwięk łożyska przy skręcie w lewo. Najpierw na pewniaka wymieniłem prawe przód i nie trafiłem. Pojeździłem i wyraźnie słyszę to z lewej strony. Dodatkowo czuć wibracje przy tym. Wymieniłem lewe przód i też pudło.
Został tył a tam razem z tarczami. Robiłem je 3 lata temu ATE. Lewe koło jak się rozkręci to wolniej się zatrzymuje niż prawe. Czy to jest trop? Co może jeszcze dawać takie objawy oprócz łożyska?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1625
szkoda, że nawet nie pochwaliłeś się jaki to pojazd...

Lewe koło jak się rozkręci to wolniej się zatrzymuje niż prawe.
bo może ma większe opory na mechanizmie różnicowym. albo tarcza ma większy rant.

Co może jeszcze dawać takie objawy oprócz łożyska?
podpora półosi? przeguby: wewnętrzne, zewnętrzne. (tak, wiem, że stukają, ale miałem przypadek szumiącego) hamulce, opony, skrzynia biegów.

problem taki, że powinieneś porządnie zakręcić kołem i słuchać każde z osobna. na odległość tego nikt nie zbada.

jak to nie pomoże to nie wymieniaj na pałę tylko daj zdiagnozować warsztatowi.
czyli najprościej: nie zlecaj wymiany przedniego prawego łożyska ale zgłoś usterkę- szumi. mechanik niech sam zdiagnozuje i naprawi. chciałeś zaoszczędzić a wydałeś sporo kasy i nie ma efektu. jak to mówią taniej to drożej :)

CzechuLG

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Gdańsk
pochwaliłeś się jaki to pojazd...
No tak. Przepraszam. Megane III 2.0T

chciałeś zaoszczędzić a wydałeś sporo kasy i nie ma efektu
Z 500 poszło.

podpora półosi? przeguby: wewnętrzne, zewnętrzne. (tak, wiem, że stukają, ale miałem przypadek szumiącego) hamulce, opony, skrzynia biegów.
I te rzeczy będą wyć tylko na łuku w lewo? Bo jakby ciągle wyło to co innego.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1625
I te rzeczy będą wyć tylko na łuku w lewo? Bo jakby ciągle wyło to co innego.

ale jak to sobie wyobrażasz? diagnoza na odległość które to łożysko szumi?
masz podane na tacy elementy które pracują podczas jazdy i mogą wydobywać taki dźwięk.
teraz reszta należy tylko do ciebie. musisz podnieść samochód i posłuchać co jest nie tak. ale widzę masz tu problem bo nie umiesz nawet wyłapać czy to przód czy tył...

nikt nie będzie strzelał w ciemno bo nie jest wróżką :) trzeba być na miejscu i "pomacać"

CzechuLG

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Gdańsk
nie umiesz nawet wyłapać czy to przód czy tył...
No właśnie nie potrafię tego wyłapać. Słyszę to z lewej strony ale czy to przód czy tył to nie mam pojęcia tak się niesie.

Półoś po tej stronie nowa. Opony roczne premium w tamtym roku przed zdjęciem ich nie było problemu. Hamulce bym wykluczył bo za ładne wibracje są przy tym.

Zostaje skrzynia biegów i tylne tarcze z łożyskami. Skrzynia już generalnie ma swój nalot ale chyba jednak bym te łożyska obstawiał. Jednak ręką tak nie rozkręcę żeby coś usłyszeć.

Generalnie mogę to porównać do najechania na linię ciągłą po lewej stronie na autostradzie lub ekspresowej. Dźwięk ten sam tylko dużo ciężej i te same wibracje ale lżejsze.

rausman

SuperMechanior
Punktów
47
Przede wszystkim jaj to ja nazywam "organoleptyczną diagnozą"
gdy "auto" stoi na podjeździe/parkingu to:
1.)patrzymy przez otwory w feldze lub alu feldze na tarcze hamcową- jezeli widac ranty naja grubość na ok 2-3mm to tarcze i klocki są w najbliższym czasie do wymiany...
2.) podnosisz auto i zdejmujesz kolo-kazde auto ma do tego narzędzia - do podnoszenia i odkręcania śrub/nakrętek (czasami sa antykradziejki, ale teraz coraz rzadziej spotykane(w starszyc
autach).

!!!!!Zanim odkrecisz kola, a juz podniesiesz auto, to podstaw jakis klocek drewniany, cegly itd., pod podluznice lub mocowanie wahacza, żeby jak auto opadnie awaryjnie, to cie nie zabiło!!!!

3.) przed odkreceniem kola( wczesniej warto lekko polizowac sruby), a gdy kolo wraz z opona nie jest w gorze, wtedy nalezy slrawdzic luzy w lozysku, szarpiac za koło, z wyczyciem oczywiscie, gora-dol, lewo-prawo. Jeżeli jie ma wyczuwalnego lub stukania, to wtedy nalezy zdjac kolo i przyjrzec się tarczom hamulcowym, zaciskom, klockom hamulcowym, peowadnicom i blaszkom, a takze tloczkom itd., ale to jest rozdział na inne opowiadanie.

pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom