• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dźwięk "szurania, przekładania" podczas redukcji skrzyni DSG

VW Dsg

Gaduła
Punktów
1
Witam,jestem tutaj nowy, przekopałem cały internet i nie znalazłem identycznego problemu, który mnie spotkał. Mam pytanie odnosnie skrzyni dsg 6-biegowej w passacie b6, problem polega na tym, że slychać jakby szuranie przekladanie czegos w momencie gdy auto wyłącznie redukuje biegi z 4 na 3 i z 3 na 2, trwa to dosłownie sekunde. Nie wystepuja żadne szarpniecia, zmina biegow odbywa sie plynnie, nie wchodzi w tryb awaryjny, podczas przelożen biegow rowniez jest wszystko wporządku. Czy tego typu zachowanie może powodowac przepracowany olej w skrzyni lub jego zbyt mała ilość lub co może powodować takie zachowanie?

VW Dsg

Gaduła
Punktów
1
Filtr a nie filtry (Wymieniamy filtr zewnętrzny, wewnętrzny jest w środku skrzyni) plus do tego olej to ok. 280 zł. Za samą robociznę 400 zł. to lekka przesada. Zrób sam,. Nie jest to praca skomplikowana, na luzie ok. 1 godzina.
A słyszałeś o metodzie statycznej i dynamicznej?? Jak sam bym zrobił, to metodą statyczną a za taka dziękuję, jak już to chce wymienić cały olej a nie 40%. Tak filtr wkradła mi sie literówka, zielony nie jestem, ja tez mam doświadczenie w mechanice ale nie z automatami.

Możecie mi tylko powiedzieć, że wasze przypuszczenia to olej?? a nie np synchronizator lub jakieś łożysko które trze??

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
620
Miasto
Radom
Miałeś nagrać materiał zawierający to "szuranie"a tu widzę że kładzisz lachę na to. Ciągle zadajesz pytania. Jak można ci pomóc jak ty nie chcesz wykazać minimum inicjatywy. Wymiana oleju nie rozwiąże problemu, ale z pewnością należałoby ją przeprowadzić.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
nie wiem czy wiesz , ale metoda dynamiczna w przypadku dsg sie nie sprawdza.

statyczna metoda wymieniasz okolo 90 % oleju w skrzyni.

w dsg nie masz sprzeglahydrokinetycznego. jest to manual z dolozonym sterowaniem.

VW Dsg

Gaduła
Punktów
1
Nie wiedziałem o tym, w takim bądź razie na dniach to zrobie i zobaczymy jaki będzię efekt. A że tak zapytam jeszcze dlaczego się nie sprawdza jeżeli tak ją zachwalają?

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
Bo dynamiczna wymiana to tzw płukanie skrzyni. A konstrukcja dsg jest taka jak słoik. Ile wlejesz tyle samo praktycznie zlejesz. Nie ma sprzęgła hydro.

VW Dsg

Gaduła
Punktów
1
Bo dynamiczna wymiana to tzw płukanie skrzyni. A konstrukcja dsg jest taka jak słoik. Ile wlejesz tyle samo praktycznie zlejesz. Nie ma sprzęgła hydro.
A jakieś elementy które sie starły przy statycznej wymianie podejrzewam, że nie opuszczą skrzyni i tak można w kółko, ale jeśli twierdzicie że do DSG bardziej metoda statyczna pasuje to ok wierze. Jeszcze dodam , że na zimnym silniku bardziej slychac te dzwieki, jak sie rozgrzeje do 90 stopni, dzwieki sa duzo cichsze, pisze dzwięki bo potrafią sie rożnic od siebie, troche dziwna sprawa.

VW Dsg

Gaduła
Punktów
1
Kupiłeś stare auto z dużym przebiegiem i stąd problemy.
Haha no napewno, stare auto to takie ktore ma 20 lat i +, przebieg ma maly i wszystko udokumentowane wiec nie stwierdzaj jak nie masz pojęcia, a co do starych aut to mialem samochod ktory mial 18 lat jezdzilem nim 4 lata i nie bylo zadnych problemow wiec nie pociskaj takich głupot. Nowe samochody na gwarancji z małymi przebiegami mają wieksze usterki, ale to jest twoje zdanie. Jeżeli dla ciebie 11 letnie auto jest stare to w takim razie Ci gratuluje, nowe może nie jest ale napewno nie stare i napewno nie tu leży problem tylko po stronie poprzedniego własciciela który musiał to zaniedbać.

Ostatnia edycja:

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Przyznałeś się do roku prod. -nie , przebiegu -nie , akurat w tym aucie przebieg daje ustawiać się na życzenie klienta.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
no i o tym właśnie zawsze mówie.
sąsiad kupił w 2002r nową lagunę. jeździł 14 lat, przejechał ponad 500tys i za wyjątkiem rzeczy eksploatacyjnych nie było zaskoczeń.
ale olej od początku zmieniany co 10tys....

VW Dsg

Gaduła
Punktów
1
Miałeś nagrać materiał zawierający to "szuranie"a tu widzę że kładzisz lachę na to. Ciągle zadajesz pytania. Jak można ci pomóc jak ty nie chcesz wykazać minimum inicjatywy. Wymiana oleju nie rozwiąże problemu, ale z pewnością należałoby ją przeprowadzić.
Dopiero teraz zobaczyłem twoją wypowiedź, która jest moim zdaniem żałosna, jakbyś ruszył troche swoją głową to byś zwrócił uwagę na fakt że nagrałem filmik ale napisałem wam że nic nie słychać to co mam wam wrzucic? dzwiek nie jest na tyle głośny żeby telefon go wychwycił. Co do twojej jeszcze wczesniejszej wypowiedzi na temat tiptronica, zrobilem to jeszcze raz na dluzszym dystansie i nic nie było słychac, na krótszych odcinkach, dzwiek wystepuje ale duzo ciszej. Co do inicjatywy napisałem wszystko co mogłem, te szuranie, zgrzt wystepuje tylko podczas "hamowania" dojeżdżania do świateł z biegu 3 na 2, z 6 na 5 nic nie slychac, z 5 na 4 raz wystepuje raz nie z 4 na 3 nic nie slychac i z 2 na 1 rowniez nic. Podczas przełożen biegow Miedzy P N R D S nie ma dzwiekow ani zgrzytow. Na biegu S nie wystepuje zaden objaw występuje on tylko w pozycji D w postaci dzwieku bez zadnych szarpan i tylko podczas gdy redukuje bieg, w góre biegi wchodzą normalnie płynnie bez dzwiekow. Auto odpala od strzała i zawsze z pozycji P. Co mogę wam jeszcze napisać?

VW Dsg

Gaduła
Punktów
1
Wydaję mi się, że może to być synchronizator, jeżeli jednak się mylę to wyprowadźcie mnie z błedu.

VW Dsg

Gaduła
Punktów
1
Wróciłem właśnie od Pana Kisielnickiego z diagnozy. Testy, jazda próbna+komputer nic nie wykazały żadnych błędów. Dzwięk przy nagrzanym silniku jest cichszy ale Panu Kisielnickiemu nic on nie powiedział,stwierdził, żę olej raczej nie ma nic z tym wspólnego, także dalej jestem w tak zwanej czarnej d... :)

Jokqer

Początkujący
Punktów
1
Czy udało się rozwiązać problem? Mam identyczne objawy i nie wiem od czego zacząć. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

Do góry Bottom