• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Daewoo Lanos 1.5 16v, nie trzyma obrotów i gaśnie, obroty falują.

drzewko

Bywalec
Punktów
0
Witam
Tym razem mam tajemniczą usterkę w DAEWOO LANOS 1.5 16v. A więc auto posiadało gas i klient postanowił go usunąć gdyż kończyła się legalizacja. Po usunięciu instalacji gazowej w jakimś zakładzie dwa dni później auto zaczęło gasnąć po osiągnięciu temperatury około 90st. Do tego doszły falujące obroty i wkręcanie się silnika na wyższe obroty około 3 tyś. Przed usunięciem instalacji objawy też występowały ale w minimalnym stopniu i nie przeszkadzały w jeździe.

Objawy :
- Po odpaleniu zimnego silnika auto pracuje ładnie na ssaniu.
- Po złapaniu temperatury roboczej około 90st. auto zaczyna przerywać tak jak by nie paliło na wszystkie cylindry i potrafi strzelić w tłumik bądź kolektor ssący.
- W dalszym ciągu po rozgrzaniu silnik faluje w granicy 1000-1500 tys. obr., a innym razem nie trzyma obrotów, spada na obrotach bardzo nisko i gaśnie.
- Auto sprawdzone w zakładzie elektromechaniki pojazdowej pod kontem zdiagnozowania usterki elektrycznej, wynik: Brak usterki, wszystkie parametry czujników w normie, wiązka kabli w komorze silnika sprawdzona OK.
- Auto wróciło do nas, sprawdziliśmy podciśnienia i okazało się, że nie ma podciśnienia z wychodzących króćców z przepustnicy sterujących egr.
- EGR sprawdzony i jest sprawny
- Rozrząd nie był wymieniany, Został sprawdzony i jest OK
- Brak jakichkolwiek usterek i kodów błędów
- Dolot powietrza i kolektor ssący sprawdzony pod kontem nieszczelności, Układ jest szczelny.
- podczas jazdy na ssaniu auto pracuje prawidłowo, po rozgrzaniu się silnika auto zaczyna strzelać, prychać, szarpać, jazda jest nie możliwa.
- Świece wymienione, kable OK, cewka zapłonowa OK.
- Dziś zauważyłem, że jak silnik falował na wyższych obrotach i przysłoniłem dolot powietrza rękom to obroty się stabilizowały, a po całkowitym zasłonięciu dolotu powietrza, gdzie silnik powinien zgasnąć to on się ustabilizował i trzymał w miarę równe obroty około 800-900 obr., świadczyło by to o nieszczelnym kolektorze bądź nieszczelności w tym przedziale, lecz takiej się nie dopatrzyłem.

Nie mam pomysłu żadnego co by tu jeszcze sprawdzi. Jutro wykonam diagnostykę ciśnienia sprężania w cylindrach i napiszę.
Jak myślicie co można jeszcze sprawdzić i gdzie szukać usterki ?.

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Benzynke w spreju i popsikaj okolice dolotu. Jak zauważysz reakcje to masz nieszczelnosc

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Sprawdźcie czujnik położenia wału na oscyloskopie (po podgrzaniu go opalarką).Dodatkowo jeszcze raz sprawdziłbym szczelność dolotu-dobry jest do tego samostart- jesli po opsikaniu połączeń wokół kolektora samostartem silnik nie zwiększy obrotów to jest ok.Jeśli nic nie uda sie zdziałać to może być tak, że mapy sie rozjechały od LPG.

drzewko

Bywalec
Punktów
0
Co do szczelności to sprawdzaliśmy samostartem i wszystko było ok. Też się zastanawiam nad tymi mapami czy w tym nie leży problem. Jutro sprawdzę sprężanie i czujnik położenia wału.

dobolsgarage

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
74
Miasto
Poznań
pl-pl.facebook.com
Nie pamiętam ale czy ten sterownik nie zgubi mapy po odłączeniu aku?
Sprawdź uszczelkę pod przepustnicą, ewentualnie ją wyczyść.
Spróbuj dodać dodatkową masę.
Sprawdż czujnik położenia wału może wariować przy ciepłym silniku.

drzewko

Bywalec
Punktów
0
A więc uszczelka pod przepustnicą jest w porządku, przepustnica była czyszczona na samym początku, masa nic nie dała. Natomiast po odłączeniu podciśnienia z map sensora na podszybiu i zaślepienia podciśnienia żeby nie ciągało lewego powietrza, obroty ustabilizowały się na poziomie 700 obr/min i auto nie gaśnie, ma jedynie minimalne falowanie. Zauważyłem też że gdy wcześniej auto gasło i robiłem reset sterownika to po ponownym odpaleniu nie gasło lecz obroty falowały w zakresie 900-1400 obr/min.

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
- Dziś zauważyłem, że jak silnik falował na wyższych obrotach i przysłoniłem dolot powietrza rękom to obroty się stabilizowały, a po całkowitym zasłonięciu dolotu powietrza, gdzie silnik powinien zgasnąć to on się ustabilizował i trzymał w miarę równe obroty około 800-900 obr., świadczyło by to o nieszczelnym kolektorze bądź nieszczelności w tym przedziale, lecz takiej się nie dopatrzyłem.
Kolego przy całkowitym zasłonięciu dolotu przy szczelnym układzie silnik musi zgasnąć, także idź w kierunku nieszczelności.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
podejrzewam że nie są szczelne odwierty po wlocie LPG

drzewko

Bywalec
Punktów
0
Z tego co wiem i zdiagnozowałem to był założony gaz nie z wielopunktowym wtryskiem tylko z jednym wtryskiem gazu przed przepustnicą. też szukałem na samym początku dziur po wtryska w kolektorze ale ich tam nie ma. Coś mi się wydaje że to będzie problem z rozkodowaną mapa wtrysku w sterowniku. No cóż szukamy dalej.

A cha i jeszcze co do sprężania to :

1- 13,5
2- 14
3- 14
4- 14

Dodam jeszcze, że jak silnik gaśnie bądź falują obroty na przemiennie to go strasznie zalewa benzyna i występuje efekt nie równomiernego spalania mieszanki co skutkuje strzałami w dolot i wydech, świece są całe czarne.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Kiedys miałem takiego lanosa ktory szalał z wolnymi dopiero zmina stera pomogła , te stery miały jakąś wade bo w wielu daewoo szalaly wolne obroty

drzewko

Bywalec
Punktów
0
A więc sprawa jak do tej pory nie została rozwiązana pomimo zaangażowania wielu mechaników i elektromechaników.
Jeżeli coś się zmieni w tym temacie to dam znać. Dzięki wszystkim za okazane zainteresowanie.

drzewko

Bywalec
Punktów
0
:) to podjedź co...;) Dam znać jak się problem rozwiąże.

Do góry Bottom