• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

delphi 2015 program do diagnostyki

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Na online też coś wymyślą. Do odisa już widziałem ogłoszenia z dostętem do geko. Jak dla mnie to warsztaty powinny się specjalizować w dwóch trzech markach to taki warsztat będzie stać na dostęp online.

Dostęp do geko w ryżowym odisie. To jak dostęp do onedrive w pirackim ms Office. Raczej z kategorii urban legend :)

Na online nic nie wymyślą. Skoro taka głupia autodata online nie jest skopiowania, to nie skopiują programów do diagnostyki (bo jak ktoś wyżej już napisał, od kilku ładnych lat nikt tego nie zrobił, jedynie co zmieniają to grafikę, ale baza danych z przed kilku lat). Jak producenci pojazdów wprowadzą dodatkowe zabezpieczenia, że będzie trzeba się łączyć przez ich serwery to już w ogóle klony umrą i przy okazji pewnie testery uniwersalne. Nic poza odczytem błędów przez obd nie zrobisz i wtedy mam nadzieję, że ceny za diagnostykę pójdą mocno do góry :)

tomekmajster

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
Białystok
Osobiście szybciej skorzystam z erwina niż z olx-a.
Kolego maciek.k-k moim zdaniem się mylisz. Właśnie za parę lat kto ma głowę na karku to będzie trzepał kasę. Znikną warsztaty co biorą wszystko co ma koła a po ich naprawach klient szuka kogoś kto po nich poprawi.

kotoy

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
175
Miasto
Jabłonna Lacka
Jak Ci przyjdzie korzystać z hakerów to i tak musisz monetę położyć, więc w większości przypadków u producenta będzie porównywalnie to po co kombinować. Przecież teraz diagnostyka za pomocą teamviewer'a to nic dziwnego. Nie trzeba wiedzieć wszystkiego żeby ogarniać rzadkie fury.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
Dlatego ktoś kto poważnie siedzi w tym biznesie to wie,że już łatwo niejest a będzie coraz ciężej i że klonami i hakerka można sobie podetrzec nie powiem co już w obecnym czasie a co dopiero później.
Panowie od jutra rozpoczynamy zawodowo nowy rok i nowe ceny oczywiście.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
No i to jest problem cenowy w Polsce bo u nas wszystko zaczyna być droższe jak na zachodzie , włącznie z diagnostyką . Poza cenami nic , ludzie wyjeżdżają i wracają po kilku dniach wku...

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
Minimum 15% od wszystkiego a diagnozę komp.o 20zl i taka informacja jutro zawiśnie w warsztacie,jak komuś nie spasuje-slubu nie brałem z klientem i w szybkim tempie się pozegnamy.

kotoy

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
175
Miasto
Jabłonna Lacka
Porostu trzeba robić swoje dobrze i celować w klientów którzy pytają "kiedy mogę odebrać" a nie "ile kur..?"

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
50zl i 90% polski tak kasuje za diagnozę,myślę że czas na zmiany.
Od 2003r nie zauważyłem żeby ta kwota coś sie zmieniła więc czas na zmiane.
Kodowania, konfiguracje itp od tego roku od 200,nie wspomnę o programowaniu sterowników,tam też cos wymyślę.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
347
Miasto
Piaseczno
rozmowa się rozkręciła:) wydaje mi się że delphi ds150 (chinol) było do 2014.1 potem już zero aktualizacji a zmieniona tylko szata graficzna... bzdury że aktualizacja podnosząca do 2016, ale trzeba przyznać że chińczyki tak sprzedają:) będzie wszystko online piszecie... oni też napiszą że program łączy się z tym "prawdziwym" online i zanim do polski dopłynie statek z ryżem to setki warsztatów już to kupi:)

kotoy

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
175
Miasto
Jabłonna Lacka
Powoli giną niektóre opcje w nowych aktualizacjach, w stanach mają sprawy za kopiowanie oprogramowania.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
610
Miasto
Podkarpacie
Tam gdzie jeszcze występuje instalacja oprogramowania off-line to hakerzy cos są w stanie zdziałać . Tam gdzie instalacja jest tylko online game over.
Z mojej wiedzy te marki się skończyły : Volvo 2014 , PSA 2016 , Fiat - nigdy a od 2018 nawet uniwersalne nie odczytują błędów , Kia - 2016 , Opel 2012 , Ford 2014 , Chrysler 2017 . Niektóre marki działają jeszcze na wirtualnych maszynach : Opel , Ford . Do tych marek przynajmniej na 2018 są witaminki : VAG , BMW , Mercedes , Renault , Honda , Toyota , Suzuki , Mazda , Subaru , Nissan .
Jak wiadomo od 2016 nastąpiła pełna symbioza PSA i Opla . Jak ktoś zna plany co się stanie na polu interfejsy/ oprogramowania to niech się podzieli .

Do góry Bottom