• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Diagnostyka Chrysler Town Country

Zibi367

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Kiepski rozruch

Błagam o poradę. Mam chryslera Town & Country z 2011r 3,6L i mam problem z rozruchem silnika. Raz zapala prawidłowo na dotyk a następnym razem za trzecim czwartym razem. W warsztacie wymienili mi pompę paliwa i miało być dobrze. Jest źle. Wymienili mi przekaźnik w module bezpieczników też jest źle. Powiedzieli że to może być cała skrzynka z bezpiecznikach do wymiany. Kupiłem wymienili i dalej jest to samo. Pomocy !!!!!!! Co to może być ?

Ostatnia edycja:

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Niestety diagnostyka to nie tylko błędy,nie ma lekko bracie.Poszukaj kogoś kto się specjalizuje w takich autach

Arnie67

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Świdnica
Moim skromnym zdaniem to panewki/łożyska rozrusznika są lekko wychehlane i zależy jak się ustawi łapie albo nie. Z ręczna skrzynia łatwo sprawdzić, na biegu przepchnac kilka cm. ale u Ciebie to nie zda egzaminu. A za każdym razem wyrzuca bendix?

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
227
Miasto
Gdansk
kolego czasem tak jest ze mechanik podjąć decyzje niestety nie lekka objawy mogą być takie same a przyczyn 1000 co do odpalania ,pompa,regulator wtryski odpowietrzenie zbiornika filtr przepływomierz,rozrusznik czujnik walu czujnik temperatury i tak można wymieniac przyczyny i naprawdę nie jest latwo wiec podłączyć kompa pojeździć jak sie parametry zachowują ciśnienie paliwa temperatura cieczy ,przepływomierz itd.

denydeny76

Nowy
Punktów
0
Miasto
Wolsztyn
Kiepski rozruch

Błagam o poradę. Mam chryslera Town & Country z 2011r 3,6L i mam problem z rozruchem silnika. Raz zapala prawidłowo na dotyk a następnym razem za trzecim czwartym razem. W warsztacie wymienili mi pompę paliwa i miało być dobrze. Jest źle. Wymienili mi przekaźnik w module bezpieczników też jest źle. Powiedzieli że to może być cała skrzynka z bezpiecznikach do wymiany. Kupiłem wymienili i dalej jest to samo. Pomocy !!!!!!! Co to może być ?
Mam ten sam objaw w Town & Country z silnikiem 3,6 z 2011r. jestem ciekaw czy usterka w aucie Zibi367 została zdiagnozowana i co najważniejsze usunięta ? Auto już stoi u najlepszego mechanika w okolicy i nadal nie może dojść do sedna sprawy. Auto raz odpala a raz nie i nie ma żadnych innych objawów. Po trzech dobach stania w mrozie odpala na dotyk a czasem jak jest rozgrzany odpala za ósmym razem. Wszystkie sygnały wchodzą do kompa i wszystkie wychodzą na urządzenia a auto nie pali.

MarkusCal

Początkujący
Punktów
0
:(
Ja mam też te same objawy T&C 2011 3,6l - gaz
Zapala kiedy ma na to ochotę.
Raz zapala od strzału a nieraz trzeba kilka razy pokręcić żeby zapalił - kręci rozrusznik ale nie chce zapalić.
Czasami na chwilę zapali ale po sekundzie spadają obroty i gaśnie.
- Na początku myślałem, że paliwo. Dolałem preparatu do czyszczenia wtrysków, na chwilę jakby pomogło ale później powtórka.
- Po jakim czasie wyskoczyła informacja o korku paliwa, że coś nie tak - wyczyściłem korek info znikło ale zapalanie podobnie do kitu.
- Byłem u mechanika - padło podejrzenie na kluczyk, że może mieć problem z łączeniem się z kompem ?? Nie wiem czy to akurat ta przyczyna :) Czasami wkładam kluczyk do stacyjki, przekręcam kluczyk w stan gotowości, później go wyciągam i ponownie go wkładam i próbuję odpalić - czasem pomaga ale nie zawsze.
- Podejrzenie jeszcze było na filtr powietrza - wymieniony i nie ma różnicy.
Teraz spróbuję przeczyścić złączki w skrzynce bezpieczników - podobno to też może być przyczyną problemów z odpalaniem.

Obecnie błądzę i szukam WINNEGO :)

Podobnie miałem w zeszłym roku i jakoś SAMO ustało. Nie miałem problemów przez całą zimę z odpalaniem. Odpalał od strzału z kluczyka jak i od stacyjki. Problem pojawił się znowu jakoś na początku czerwca. Pierwszy raz gdy próbowałem go odpalić z kluczyka - efekt kręcił ale nie odpalił i się od tego momentu ZACZĘŁO :( - a może uwarunkowane to jest od pory roku :).

Blue Planet

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wolsztyn
eblueplanet.pl
MarkusCal masz możliwość odpalania wyłącznie na gazie ? Jesli tak to spróbuj jeździć kilka dni i to przetestować. Jeśli będzie palił to stawiałbym na pompę paliwa. Miałem te same objawy i mój elektryk sprawdził "wszystko" łącznie z pompą ( która tłoczyła paliwo po zdjęciu węża) , immo, kostkami, świecami, kablami. Już chcieli się poddać z naprawą ale poprosiłem o zmierzenie ciśnienia paliwa i okazało się że to strzał w dziesiątkę. Po wymianie pompy pali jak nowy.

MarkusCal

Początkujący
Punktów
0
MarkusCal masz możliwość odpalania wyłącznie na gazie ? Jesli tak to spróbuj jeździć kilka dni i to przetestować. Jeśli będzie palił to stawiałbym na pompę paliwa. Miałem te same objawy i mój elektryk sprawdził "wszystko" łącznie z pompą ( która tłoczyła paliwo po zdjęciu węża) , immo, kostkami, świecami, kablami. Już chcieli się poddać z naprawą ale poprosiłem o zmierzenie ciśnienia paliwa i okazało się że to strzał w dziesiątkę. Po wymianie pompy pali jak nowy.
Niestety odpalenie na gazie się nie powiodło - nie ma takiej możliwości. Spróbuję sprawdzić to ciśnienie paliwa.

Do góry Bottom