• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Diagnostyka Sprinter 95"

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
Jeżeli to ma chodzić z kts to potrzebny jest odpowiedni rezystor dla identyfikacji przez urzedzenie.(interfejs)
Mam schematy wszystkich kabli diagnostycznych dla tego urządzenia.

Ostatnia edycja:

remmechPoska

Bywalec
Punktów
32
Do każdego Ktsa dają uniwersalny kabel? Bo nie wiem czy jest sens w robocie szukać.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
Do każdego Ktsa dają uniwersalny kabel? Bo nie wiem czy jest sens w robocie szukać.

Chyba nie, tylko obd jest w standardzie, tym bardziej w czasach obecnych kto się podpina uniwersalem pojedynczo w piny, raczej już mało kto. (czasem ja:D) w latach 2000 był ten przewód jeszcze w konfiguracji przy zakupie urządzenia.
Nie zachodź w głowę, taki kabel zrobisz sobie za 5zl

remmechPoska

Bywalec
Punktów
32
I nic nie trzeba mostkować? Jak rozprułem ten kabel z neta to jakieś piny były zmostkowane..

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
W złączu DB od strony urzadzenia zwykle sa mostkowane piny 7,8 i 18a tj GND i te 3 piny mostkujesz odpowiednim rezystorem do 26 i jest to dla testera informacja jaki przewod mamy podpiety(dla kazdego przewodu jest inna wartosc rezystora a tzn ze np kabel OBD ma ok 51 ohm rzystancji miedzy tymi pinami,jak masz to sobie zmierz)

remmechPoska

Bywalec
Punktów
32
No dobra to odpuszczam kable, mam CDiFa/2 mini. Dam radę tym podejrzeć parametry w tym sprinterze?

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
Da bo miałem ta urzedzenie chyba w każdej odsłonie, kabelek uniwersal i bardzo fajnie sobie radzi. Parametry pokazuje nawet dobrze. Przynajmniej na tamte czasy fajnie te gruzy pykał.

remmechPoska

Bywalec
Punktów
32
Witam, CDiF działa. Program go widzi tylko pojawił się nowy problem. Program chce klucz odblokowujący, którego nie mam. Skąd taki klucz uzyskać? Z poprzednim właścicielem kontakt może się okazać niemożliwy a nawet jeśli to na bank nie będzie miał zapisanego tego klucza..Da się to jakoś obejść?

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
Witam, CDiF działa. Program go widzi tylko pojawił się nowy problem. Program chce klucz odblokowujący, którego nie mam. Skąd taki klucz uzyskać? Z poprzednim właścicielem kontakt może się okazać niemożliwy a nawet jeśli to na bank nie będzie miał zapisanego tego klucza..Da się to jakoś obejść?

Klucz w postaci pliku dla danego nr seryjnego urządzenia. Powinien być na dysku do poprawnego działania urządzenia obojętnie gdzie a program diagnostyczny sam zlokalizuje sobie jego lokalizację i będzie działać.

Do góry Bottom