• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

dmuchawa

zwa89hc

Początkujący
Punktów
0
witam mam problem z dmuchawa przestala chodzic na pirwszym ,drugim i trzecim biegu pracuje tylko na czwartym biegu w samochodzie ford focus mk1 1999r

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Myślę że w samochodach jest tyle żeczy do zrobienia przez mechaników czego nie zrobią zwykli kierowcy że nie jesteśmy dla siebie konkurencją. Pretensje to raczej do pseudo mechaników którzy naprawiają samochody w garażach i to te mniej skomplikowane bo z resztą jadą do fachowca.
ok no dobra :) pomogę Ci tylko proszę o konkretne pytania, poprowadzę cię krok po kroku

cezar9916

Uczestnik
Punktów
0
Witam Panowie, zasilanie panelu jest (taka mała kostka tylko na dwa piny) w kostce od pokrętła prądu nie ma (chyba nie powinno być) jest tylko masa. Linka? Linka chyba steruje kierunkiem nawiewu? A z konkretów, wiązka kabli idąca od pokrętła do dmuchawy pod koniec rozchodzi się na dwie części, jedna jest podpięta do wentylatora a druga jest do rezystora ale na żadnej nie ma prądu tylko masa (na rezystorze też jest masa) po drodze jest jeszcze jedna siwa kostka taka większa ale jej nie rozbierałem czy tak ma być? Kostka wpięta od spodu do wentylatora na stałe ma + czy podczas zmiany siły nawiewu w drugim pinie tej kostki ma się pojawiać masa?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
To teraz po kolei, po nitce do kłębka :) podlącz na krótko plus i minus do silnika dmuchawy żeby sprawdzić silnik

cezar9916

Uczestnik
Punktów
0
Na krótko silnik działa, wyjąłem go podłączyłem i jest ok. Przy okazji przesmarowałem. A pytanie takie czy w tej kostce może być jakiś bezpiecznik itp. przez co jest ten problem, jest to kostka z której jedna wiązka idzie do rezystora a druga do dmuchawy (ta po lewej stronie)? DSC_0183.JPG

Kicek91

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Kielce
to odetnij kostkę i zrób na skrętkę

niema żadnego bezpiecznika

najlepiej jak byś miał na podmianę panel sterowania

jedź na szrot jak będą mieć to podmień. Jeżeli to nie będzie panel to gdzieś niema styku

Ostatnia edycja:

cezar9916

Uczestnik
Punktów
0
Wydaje mi się że jak by była wypalona lub coś innego to za tą kostką by nie było masy chodziło mi o to czy w tej kostce powinien być +? A panel, hmm masę też przekazuje bo jak przełączam pokrętło prędkości nawiewu 1-4 to masa na kostce przy wentylatorze (ta po lewej) przeskakuje na piach. Wiec chyba do tego momentu wszystko gra.

Kicek91

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Kielce
no to gdzieś musi nie być styku , przerwany , zaśniedziały przewód

nie kostka jest 2 stronna i wystarczy że jeden przewód w kostce nie polaczy sie z drugim i masz lipe

cezar9916

Uczestnik
Punktów
0
Czyli szukać przerwanego obwodu już za tą kostką? I jeszcze jedno, mam szukać brak + czy masy bo sterowanie nawiewem jest przez masę a +? Czy w tej kostce która była na foto też powinien być +? A jeśli nie to skąd idzie + do wentylatora bo w tej kostce od spodu + jest stały no ale to 4-ty bieg.

Czyli lepiej ją odciąć?

Panowie i jeszcze jedno pytanie czy jest ktoś może z Warszawy lub bliskiej okolicy kto by zajrzał do mojego focusa (oczywiście odpłatnie).

Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Wydaje mi się że jak by była wypalona lub coś innego to za tą kostką by nie było masy chodziło mi o to czy w tej kostce powinien być +? A panel, hmm masę też przekazuje bo jak przełączam pokrętło prędkości nawiewu 1-4 to masa na kostce przy wentylatorze (ta po lewej) przeskakuje na piach. Wiec chyba do tego momentu wszystko gra.
na jaki piach? :confused:

Kicek91

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Kielce
włącz panel i szukaj gdzie jest coś nie tak gdzie jest przerwa

ale jeszcze jedna sprawa bo my tu po przewodach a weź ty sprawdź wszystkie bezpieczniki co do jednego

bo nie wiem jak tak w focusie ale np w fiacie masz 2 bezpieczniki do dmuchawy

Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Czyli wygląda to tak że wszystko działa a jednak nie działa :) to teraz zamiast miernika czy też neonówki czy czego tam używasz weźmiesz żarówkę H4 lub H7, dolutujesz do niej dwa kabelki i będziesz po kolei sprawdzał te prądy które sprawdzałeś dotychczas

cezar9916

Uczestnik
Punktów
0
Witam Panów z uśmiechem na twarzy bo wreszcie po kilku dniach walki z moim focusem UDAŁO SIĘ!!! Mieliście rację wadliwa okazała się ta kostka która była na foto a niestety ją sprawdziłem jako ostatnią. WIELKIE DZIĘKI za pomoc, czas i za cierpliwość do mnie i mojego samochodu :D Pozdrawiam wszystkich.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
No dobra dobra wiem że trza się słuchać bardziej doświadczonych ;) jeszcze raz dzięki.
teraz może nie będziesz miał nas za zdzierców, sam widzisz że czasami znalezienie usterki zajmuje wiele dni a jej usunięcie 5 minut i wtedy co zrobić ??? naprawa zajmuje kilka dni i mechanik musi skasować za całokształt a nie tylko za wymianę kostki :)

Do góry Bottom