• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

doblo 1.3 multijet

andrzejnowak80

Początkujący
Punktów
0
Miasto
kuj-pom
Witam . Zamontowałem wał korbowy od corsy d 1.3 o kodzie z13dth do silnika fiata o kodzie 199A3000 i nie moge ustawić rozrządu. Nie miałem okazji porównać wałów ponieważ cześci dostarczył mi klient który dopiero po ujawnieniu problemu przyznał ze wał od opla i ma różne symbole. Czy ktoś może ma jakieś doświadczenia w temacie.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Trza było zamontować od Poloneza- podszedł by ci plug&play:p:D

leon 1.8t

SuperMechanior
Punktów
132
W oplu rozrzad ustawia się od dołu skrzyni a nie z przodu jak w fiacie dlatego możesz mieć problem

andrzejnowak80

Początkujący
Punktów
0
Miasto
kuj-pom
Silniki to ta sama konstrukcja mogą różnić się detalami. Oczekuje mądrych odpowiedzi.

leon 1.8t

SuperMechanior
Punktów
132
Silnik tak ale koła zamachowe skrzynie inne i pewnie mocowanie koła jest też inne dlatego możesz mieć problem z ustawieniem

andrzejnowak80

Początkujący
Punktów
0
Miasto
kuj-pom
Wiem ale koło zamachowe jest od doblo i tam blokada jest od przodu w skrzyni i druga jak silnik na wierzchu w kole pod sprzegłem. Robiłem te silniki nie raz ale zawsze części organizowałem sam a tu klient chciał tanio a ja teraz myślę .

leon 1.8t

SuperMechanior
Punktów
132
A w czym jest problem że nie możesz ustawić

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Oczekuje mądrych odpowiedzi.
Oczekiwać to ty se możesz... co najwyżej na przystanku na autobus:shifty:
Wziąłeś się bezmyślnie za składanie silnika z tego co ci klient upoluje na szrocie i przyniesie i masz bul dupy?:eek:
Poraził mnie blask twej fachowości...:wideyed:

andrzejnowak80

Początkujący
Punktów
0
Miasto
kuj-pom
Bul dupy to ma klient. A mnie poraził blask twojej fachowości co tu robisz próbujesz się wykazać.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Myślę, że sam sobie ten wal kupiłeś
Co w sumie nic nie zmienia

andrzejnowak80

Początkujący
Punktów
0
Miasto
kuj-pom
Nistety nie miałem wplywu na kupno części. Teraz już nie ważne szukam sam wału o odpowiednim symbolu i będzie po problemie a klient dostnie swój wał i wyż.szą fakturę

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
A ja myślę, że temat wygląda tak:
Klient zleca remo silnika z 1 warunkiem - sam dostarcza części- mechanior przyjmuje zakład i ,,prodżekt,, rusza...
Klient napalony, bo się naczytał różnych mundrości w necie przytarguje jakiś tajemniczy wał korbowy :)blackalien:) i każe montować...
Mechanior- montuje (nie porównuje ze starym, bo i po co przecież
Robiłem te silniki nie raz
) aż ,,nadchodzi wielkopomna chwila,, ustawiania nierządu i okazuje się, że :mooning:

I teraz najważniejsze pytanie jaki ,,fachura,, montuje części bez sprawdzenia... i jeszcze chwali się tym po forach...:meh:

jarek_g60

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Wojcieszyn
A co ma wał do blokady, jeżeli w tym silniku nie mają kontaktu, chyba że położony je razem na stole, a nie sądzę że Piasta z tylu w tym wale ma otwory na zamach w innym miejscu

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Teraz się mądrala rozpisze he he :cigar::cigar::cigar:.

Nie sprawdził zdarza się, ten kto nie robi się nie myli. Dał dupy itd, dać mu linę najlepiej niech się powiesi.
Część jest klienta, ale nie musi się znać czy jest ok. Mechanik niby powinien to zrobić, nieważne.

Mam pomysła, zaraz mądrale się rozpiszą.
Na wale kółko mamy pływające, bez klina. 90% aut punkt zero to 1 tłok w górze, zgadza się. Chyba starsze VW zero to tłoki wszystkie na równo. Śmieć Mondeo 2.0 tdci zero ma 24 stopnie niżej od pow. głowicy, wiem bo kiedyś zdjąłem czapkę bez wstępnego ustawienia rozrządu. Jeszcze upewnił bym się gdzieś czy rzeczywiście tłok ma być w górze.
Wywalamy 1 wtrysk ustawiamy tłok w górze, sufmiarką, zegarem, prostym prętem i płaskownikiem do pow. głowicy. Wiercimy od dołu w obudowie sprzęgła otwór tak aby się nie wpier....ić w koronkę rozrusznika i gwintujemy go na fi 8, w koło zamachowe delikatnie też. Wkręcamy śrubę ósemkę z czubkiem, wał mamy zablokowany aby się nie ruszył podczas przykręcania. Nad półosią chyba widać koronkę rozrusznika, też wym coś delikatnie wbił dodatkowo blokując wał.
Góra jest, spinamy rozrząd, obkręcamy 360 stopni jak nic się nie dzieje to odpalamy, jak daliśmy dupy z wałem to nam tylko nie odpali, silnika nie zniszczymy. Moim zdaniem powinno się udać, no i ile roboty zaoszczędzonej.
Martwiłbym się gdzie jest czujnik wału w obydwóch silnikach, tego nie wiem, ale chyba czyta z koronki wew. motoru i są w tych samych miejscach. Bloki są te same, skrzynie inne, tak mi się wydaje.

Jeżeli tak jest to auto hula, a klientowi doliczyć za tą rzeźbę.

Gorzej jak ktoś kiedyś dorwie się do tego rozrządu to za h......ja tołku nie dojdzie o co kaman, ewentualnie poinformować gościa o tym dla potomnych.

Corsa i Panda

Przecież nie masz miski jeszcze prościej ustalić.
Wiecie jak się po sobie coś poprawia, przesrane.

Załączniki

• 20180204_223052[1].jpg
    20180204_223052[1].jpg
    502 KB · Wyświetleń: 15
  • 20180204_223423[1].jpg
    20180204_223423[1].jpg
    451 KB · Wyświetleń: 16
Ostatnia edycja:

robercik1974

SuperMechanior
Punktów
81
Czy wal np od krajzegi pasuje do wiertarki stolowej np hahaha. Czy nie prosciej bylo by zamontowac wal od tego silnika? Tych smieci sie wala wszedzie po internecie. To jakis SWAP . Sorki ja jestem glupi i niecrozumiem tego. Po co kombinowac. Klient nie powinien kupowac czesci tylko bulic za nie

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
O...mój ulubieniec
Doczytałem tylko do momentu demontażu wtrysku
Załóżmy że jest zapieczony. ...co dalej?

Do góry Bottom