• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dobry wieczór. Mam problem z kotrolą trakcji w ford focus mk1. Dokładniej chodzi o to, że włącza się nawet na prostej drodze kiedy jadę powyżej 60 km

GuskaN

Początkujący
Punktów
1
Dzień dobry. Mam problem z kontrolą trakcji w ford focus mk1. Włącza się już od 60km/h. Wie ktoś jaki może być powód?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Oczywiście ze korzysta :) i z innych tez korzysta :) nawet z informacji sterownika korzysta ... Gdyby był uszkodzony któryś z czujników obrotu kół to by świeciło abs+esp( w niektórych autach kontrolka samochodu z dwoma zygzakami)

Czym są ABS i ESP? ABS to system zapobiegający blokowaniu kół podczas hamowania (zapobiega blokowaniu się kół podczas hamowania). ESP - system stabilności kursu walut (nie pozwala aucie wpaść w poślizg, samodzielnie hamując niezbędne koła).
A jeśli odległość czujnika od koronki jest za duża? Nie wywali błędu

Golu666

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Rzeszów
Miałem podobny temat w Volvo V50 , ten sam układ , wymiana czujnika przyspieszenia , adaptacja , i śmiga . Ale na początek livedata parametry z czujnika. Podstawową sprawą odczyt błędów .
Automatyczne połączenie postów:

Nasuwa się, pytanie czy zamierzasz sam to naprawić, czy tylko pytasz żeby zabłysnąć , jak oddasz auto do mechanika. Pytam bo mam czasem takich klientów. I czasem głowa puchnie po dłuższej rozmowie.

Ostatnia edycja:

GuskaN

Początkujący
Punktów
1
Miałem podobny temat w Volvo V50 , ten sam układ , wymiana czujnika przyspieszenia , adaptacja , i śmiga . Ale na początek livedata parametry z czujnika. Podstawową sprawą odczyt błędów .
Automatyczne połączenie postów:

Nasuwa się, pytanie czy zamierzasz sam to naprawić, czy tylko pytasz żeby zabłysnąć , jak oddasz auto do mechanika. Pytam bo mam czasem takich klientów. I czasem głowa puchnie po dłuższej rozmowie.
Dzień dobry. Chciałam to sama naprawić, ale widzę, że bez zdiagnozowania poprzez komputer wymienialabym wszystko pokolei.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1664
Dzień dobry. Chciałam to sama naprawić, ale widzę, że bez zdiagnozowania poprzez komputer wymienialabym wszystko pokolei.

Samuel L Jackson Reaction GIF by The Academy Awards

dokładnie tak. brawo :D
wiele osób nie jest w stanie tego zrozumieć i wymienia po kolei wszystko na pałę.
ludziska wydają bezsensownie tysiące na nowe części, bo szkoda stówy na komputer.

Do góry Bottom