• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dodge Journey 2.0 CRD Synchronizacja i korekty wtrysków

Ojciex

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Lądek-Zdrój
Witam serdecznie,
jest to mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość, ale do brzegu.

Mam Dodge Journey w silniku 2.0 CRD 140KM, to Volkswagenowska jednostka 2.0 TDI z dwoma walkami (i kołami) rozrządu. Problem polega na tym, że korekty wyryskunwtrysku na dwóch pierwszych cylindrach wychodzą poza skalę, natomiast synchronizacja wg. AppCarDiagFCA leży (w jakiejś magicznej skali wartosc 30 i się nie zmienia). Z racji tego, że rozrząd miał prawie 5 lat i jakieś 110kkm postanowiłem go zmienić wraz z pompą, szpilkami,rolkami, napinaczem(cały zestaw). Ustawiony na blokadach z 2.0 TDI. Samochód pali (jak dla mnie troszkę za długo), wartość obrotów zadana 820, rzeczywista 790-860, korekty na 1szym i 2gim dalej leżą, synchronizacja się nie zmieniła. Dodam, że pompowtryski są na pewno sprawne, wiązka, pompa combo też. Kompresja wzorowa. Że względu na to mam dwa pytania.
1. Jak dokładnie wygląda procedura ustawienia synchronizacji (dosynchronizowania) przy dwóch walkach rozrządu?
2. Czy ma ktoś pomysł co jeszcze mogę sprawdzić?

Będę bardzo wdzięczny za wszystkie odpowiedzi, ręce mi już opadają

Ojciex

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Lądek-Zdrój
No i pierwszy komentarz, który nic do tematu nie wnosi, ale znaleźć się musiał.

Pytam o dokładną procedurę, ponieważ z jednym kołem na wałku problemu nie ma, jak samochód da się podłączyć pod VCDS to tym bardziej. Dlatego proszę, jakbym ktoś mógł opisać procedurę dosynchronizowania byłbym wdzięczny.
Co do opadających rąk, chodziło mi raczej o to, że nie ma co na "czuja" regulować, skoro przewidziana jest konkretna procedura. Wiem, że temat w 90% rozbija się o synchronizację, z tego względu, że minimalne ruchy kołami na walkach pozwalają wejść z korektami w granice normy, natomiast wolałbym temat ogarnąć tak jak być powinno.
Dodam, że po wymianie rozrządu samochód dodatkowo kopci, jakby podlewali go paliwem, co miałoby pokrycie w korektach.

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Pytanie mam. Mam takie auto i podczas odpalenia po np 8 godzinach postoju chcąc ruszyć auto zaczyna twardo pracować i gasnie. Przy kolejnym odpaleniu nie kopci łapie od razu i potrafi zgasnąć tak że trzy razy. Czy może być winna synchronizacja? Czy te pojazdy mają pompkę w zbiorniku?

Ojciex

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Lądek-Zdrój
Pytanie mam. Mam takie auto i podczas odpalenia po np 8 godzinach postoju chcąc ruszyć auto zaczyna twardo pracować i gasnie. Przy kolejnym odpaleniu nie kopci łapie od razu i potrafi zgasnąć tak że trzy razy. Czy może być winna synchronizacja? Czy te pojazdy mają pompkę w zbiorniku?
Te samochody jak najbardziej mają pompkę w zbiorniki i drugą wysokiego ciśnienia pod maską ( pompa tandemowa). Jak się domyślam po dogrzaniu samochodu problem już nie występuje? Jeśli tak to najprawdopodobniej wina leży po stronie synchronizacji rozrządu. Niestety ustawienie na blokady w tym przypadku może nie pomóc i trzeba go dosynchronizowywać. Ja sobie z tym poradziłem na podstawie spalania chwilowego, które dla tej jednostki ma określoną wartość i problem zniknął. Niestety sterownik nie zwraca poprawnie wartości synchronizacji (przynajmniej AppCarDiag FCA). Jak będziesz miał interfejs to sprawdź sobie przy okazji korekty wtrysków. Podpowiem tylko, ze wspomniany program można kupić w licencji na 1VIN i obsługiwany jest przez złącze ELM327.

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
U mnie żadnej pompki nie słyszę. Może tu przyczyna jest. Problem występuje tylko na zimnym przez 15-20sekund. Jeżel walki są zablokowane i kołami zakręcę w lewo to idę w stronę minusa?
Automatyczne połączenie postów:

Rozwiń myśl z tym spalaniem.

Ojciex

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Lądek-Zdrój
U mnie żadnej pompki nie słyszę. Może tu przyczyna jest. Problem występuje tylko na zimnym przez 15-20sekund. Jeżel walki są zablokowane i kołami zakręcę w lewo to idę w stronę minusa?

Rozwiń myśl z tym spalaniem.
U mnie objawy były takie same, lecz miałem pewność, ze wina leży po stronie synchronizacji rozrządu. W lewo stojąc od strony rozrządu na minus (ale jeżeli nie masz punktu odniesienia to nie majstruj na oko). Co do spalania to był skrót myślowy, chodziło mi o bieżącą masę wtrysku (tj. spalanie chwilowe w l/h). Z tego co pamietam powinna wynosic 0,5-0,7 bez odbiorników na rozgrzanym silniku.

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Mam punkt odniesienia. Poszedłem w minus i spalanie mi wzrosło. Zobaczę jak zapali zimny.

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Sprawdź sobie dawkę wtrysku jaką masz tam wartosc

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
A mialem okolice 9.

Poszedłem w minus to mi się wydawało że rano jest bez zmian. Gasł kilka razy po wrzuceniu d lub r. Dałem lekko w przeciwna stronę to ciężko palił. Później jeszcze raz w minus więcej to nawet na ciepłym gasł po dodaniu gazu gwałtownie. Teraz wróciłem do nastawienia jakie miałem i jest najlepiej. Pompka w zbiorniku podaje paliwo. Tandem bosch 03g145209. Czy ciśnienie zmierze wykręcając korek na imbusa? Jaki tam gwint może ktoś wie to się przygotuje do pomiaru ciśnienia.

Ostatnia edycja:

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Na ciepłym silniku powinieneś mniec dawkę 5.5 -6.5 wtedy będzie chodził najlepiej jeśli masz 9 to oznacza że brakuje na pompkach paliwa

Ojciex

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Lądek-Zdrój
Zgadzam się, wyreguluj dawkę, żeby na ciepłym mieć 6 +/- 0,5 mm3/suw. Jak będziesz miał rozrząd dobrze wyregulowany dopiero możesz szukać dalej.

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Blokuję obydwa walki i luzuje po 3 śruby i kręcę za koła w lewo lub w prawo razem z paskiem i wałem.

Myślę że w ten sposób trzymam cały czas synchronizację walków rozrządu.

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Tak samymi kołami walki stoją w lewo na minus. Taki opis znalazłem gdzieś na forum.

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
I jakie rezultaty? Ja robie to troche inaczej ale grunt że ma chodzic

Ojciex

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Lądek-Zdrój
A to zobaczę rano. Ja miałem dawkę na poziomie 4,5 mm3/suw i prawdopodobnie z tego powodu rano długo kręcił do odpalenia ale dopiero przy temp -5stopni. Uporać się jeszcze muszę z wentylatorem, który uruchamia się przy włączonym nawiewie mimo wyłączonej klimatyzacji. Z tego co znalazłem na schematach jest tylko jeden czujnik temperatury i sprawia wrażenie poprawnego działania.

Do góry Bottom