• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dodge Journey 2.0 CRD Synchronizacja i korekty wtrysków

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
4,5 to tak ciut za dużo moim zdaniem . Co do wentylatorów nie miałeś przypadkiem ustawionego nawiewu na szybę ? Wtedy Klima dziala tak czy inaczej nawet jeśli nie masz włączonego AC to Klima dziala

Ojciex

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Lądek-Zdrój
4,5 to tak ciut za dużo moim zdaniem . Co do wentylatorów nie miałeś przypadkiem ustawionego nawiewu na szybę ? Wtedy Klima dziala tak czy inaczej nawet jeśli nie masz włączonego AC to Klima dziala
Za dużo czy za mało? Jednostka w jakiej parametr jest podawany to mm3/suw, wiec nie rozumiem w jaki sposób większa wartość ma odpowiadać za mniejszą dawkę paliwa. Co do nawiewu, nawet jeżeli mam ustawiony nadmuch na nogi czy na twarz automatycznie uruchamia się wentylator. Dopiero jak manualnie „włączę, a następnie wyłącze” klimatyzację wentylator przestaje działać.

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Dawkę mam 5-4.9mm3/suw temp silnika 82. Ładnie pracuje i przyspiesza lecz zimnym ciężko ruszyć. Po 20 s po odpaleniu rusza już dobrze.

Ojciex

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Lądek-Zdrój
Na zimnym dziś mierzyłem ciśnienie ładnie buduję na wolnych do 6 bar
A jak z odpaleniem i ruszaniem?
Automatyczne połączenie postów:

Właśnie odpalałem swojego dodge, po „ustawieniu” 1stopien na dworze, odpalił ciężej niż powinien, przy ruszaniu przymulił, ale nie zgasł. Mam niezłą zagadkę. Jaka macie rezystancje na świecach żarowych?

Edit:
Jazda próbna i szok. Demon prędkości, mało się nie ... bo ślisko. Dłużej zakręcił, ale na krótkim grzaniu świec (od razu po zgaśnięciu), ale faktycznie trochę go zmuliło przy ruszaniu od razu po odpaleniu. Narazie nie zmieniam, czekam na większe mrozy, czyli weekend. Prosiłbym jedynie o info o świecach. U mnie każda ma 1ohm +/- 0,1.

Ostatnia edycja:

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Za dużo czy za mało? Jednostka w jakiej parametr jest podawany to mm3/suw, wiec nie rozumiem w jaki sposób większa wartość ma odpowiadać za mniejszą dawkę paliwa
Właśnie o to chodzi że jak masz fizycznie dużo paliwa to komputer zmniejsza dawkę mm/na suw A jak jest go za mało to zwieksza

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Kiepsko rusza. Muszę odczekać tak jak zawsze. Spalanie jest tak jak mówię prawie równe 5 i ładnie pali na dotyk można powiedzieć i moc też ma. Jak się rozgrzeje to naprawdę i cicho pracuje ale poranne ruszanie bez zmian. Chyba gdzie indziej przyczyną... Moje pytanie jeszcze takie. Czy koła rozrządu są na klinie? Kiedyś stanal mi tandem i zerwało ten łącznik. Pewnie opór był jakiś. Może ta moją synchronizacja walków jest mylna jeżeli sugeruje się na piastach walków.

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
U mnie świece mają 2.1ohm. Każda jedna. Z tym Nierównym Odpalenie czas powalczyć. Na ile volt Są świece w nim? Jutro rano zapodam wszystkim na raz napięcie z aku na 5 s i zobaczę czy będzie różnica jakąś. Tylko chciałem się upewnić czy nie są świeczki np na 5v.moze znajdę w sieci.

Już znalazłem że jest na 11v.

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
U mnie świece mają 2.1ohm. Każda jedna. Z tym Nierównym Odpalenie czas powalczyć. Na ile volt Są świece w nim? Jutro rano zapodam wszystkim na raz napięcie z aku na 5 s i zobaczę czy będzie różnica jakąś. Tylko chciałem się upewnić czy nie są świeczki np na 5v.moze znajdę w sieci.

Już znalazłem że jest na 11v.
Trochę się wtrace 2.1 Ohm wydaje mi się za dużo chyba 0.8 Ohm powinno być ale mogę się mylić. Co do Twojego opalania rano przypadkiem nie masz nieszczelności w paliwie?? Chodzi mi o oringi na pompkach??

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Właśnie od tego zacząłem i nie pomogło. Wymienilem oringi i mocowanie sprężyn bo było uszk ale efektu nie było. Tandem Też drugi. Pompka w zbiorniku podaje na tandem. Dziś zaraz sprawdzę jak świece podgrzeje na krótko czy będzie lepiej. Jak nie to winy nadal będę szukał po stronie paliwa.

Ojciex

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Lądek-Zdrój
Twoje świece maja za dużą rezystancje. W naszych samochodach są świece dwustopniowe, 12V/7V. Powinny grzać się od czubka względnie szybko.

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Wyjąłem świece wszystkie po podpięciu do aku po 2-3s robią się czerwone. Dałem prąd na krótko lecz też telepało przy rozruchu. Coś jest chyba nie halo z pompka któraś albo coś. Czy po zgaszeniu ciśnie ie na tandemie powinno spaść do zera?

Ojciex

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Lądek-Zdrój
Problem z odpalaniem i ruszaniem może tez wynikać z wadliwych popychaczy zaworowych. U mnie jeden był padnięty. Po wymianie znacznie lepiej. Jakie masz korekty na pompowtryskach? Jeszcze jedno, dawka paliwa 6/suw ma być na zimnym czy rozgrzanym silniku?

Ojciex

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Lądek-Zdrój
Na dolocie czuć było pulsowanie (uderzenia powietrza) no i klekot, wiec zdjąłem pokrywę zaworów i sprawdzałem organoleptycznie. Uciskasz na dźwigienkę na wysokości popychacza gdy grzywka walka jest w gorze. A jakie masz korekty na pompkach?

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Nie mogę sprawdzić moim sprzętem.

Może i zajrzę pod pokrywę skoro u ciebie te same objawy zniknęły.

Do góry Bottom