• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dokrecenie wtryskiwaczy 1.6hdi 112KM ozn.silnika 9HR

Jastrov

Bywalec
Punktów
4
Szarpać nie szarpałem bo kostke łatwo się odpina, ale kilka razy ściągałem filtr powietrza i uruchomiłem silnik aby widzieć który wtrysk puszcza,a przepływomierz umieszczony jest w obudowie. Kasowc próbowałem zapewne na dwa sposoby, a zapłon wiadomo, że musi być uruchomiony inaczej nie włączę kompa aby zczytac błędy. Ale z tego co wyczytałem to tylko jeden z tych błędów powiązany jest z przepływomierzem, a dokładnie czujnikiem który jest koło niego zamontowany. Ale jeżeli na jednym wtrysku ucieka kompresja to ilość powietrza może być przekłamana po uruchomieniu zapłonu. Ale kolejny błąd dotyczy zbyt niskiego ciśnienia paliwa i stąd moje pytanie czy jeżeli puszcza podkładka wtryskiwacza może taki błąd występować?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
od podkładki ciśnienie paliwa Ci nie ucieknie ale chyba napiałem (nie pamietam) czujniki na listwie CR też lubia padać w 1.6

Jastrov

Bywalec
Punktów
4
No właśnie jeden blad dotyczy tego czujnika co jest na listwie, ale nie wiedziałem czy nie jest to powiązane z podkładka. Dzięki za odpowiedź, jutro zamówię nowy czujnik.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Chłopie... przed wymiana wtrysku miałeś te błędy? Jak nie to ja bym się nie czepiał czujnika cisnienia paliwa . Sam nagrzebiesz , nawymieniasz i na końcu auto nie palące trafi na warszta ... później będzie historia o mechaniku "złodziej mnie skosił i pół auta wymienił" ...

Jastrov

Bywalec
Punktów
4
Najpierw trzeba mieć dobrego mechanika bo byłem już u takich fachowców.
Szkoda mi opowiadać o tym temacie, ale jakby wszyscy byli tacy super to nawet nie podejmowałbym się naprawy.
Zresztą ceny usług w warsztatach poszły tak do góry, że lepiej coś czasami samemu zrobić. Człowiek w normalnej pracy musi pracować dzień aby wyrobić roboczogodzinę mechanika, a gwarancji, że naprawi i dobrze naprawi nie ma.

Rysiek8024

Uczestnik
Punktów
2
Podepnę sie do tematu , niestety po półtorej roku jeden wtryskiwacz zaczął delikatnie przepuszczać ( nr4 przy rozrządzie) . Tym razem chcę sam wymienić podkładkę pod tym wtryskiwaczem . Półtorej roku temu po pęknięciu oryginalnej łapki wymieniane były podkładki wtrysku, nowego typu łapki + szpilki , przelewy . Czy łapkę i szpilkę wymieniac za każdym razem ?

Dokrecenie na stopnie to rozumiem ze po kliknięciu klucza dynamometryczego ciągnę dalej do wartosi 80 stopni ?

Do góry Bottom