• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dolewanie oleju dla 2 suwow do diesli?

• Thread starter PogotowieSamochodoweUK
  • Rozpoczęty

Vagers

SuperMechanior
Punktów
370
Nie semi tylko fullsyntetyk pakować.

thomaspillar

Początkujący
Punktów
5
Miasto
Londyn
Przepraszam za nie stosowalem oleju do dwusuwow ogrodniczych , ale sam Kolega chyba potwierdzi ze : sporo osób jeździ też na rodzimym Orlenowskim zwykłym czerwonym. Pozdrawiam serdecznie.

thomaspillar

Początkujący
Punktów
5
Miasto
Londyn
Dotyczy ORLEN Semi 2T do silnikow ogrodniczych ; sprawdzalem, ma Temperature Zaplonu 70 degC , lepsze sa o wyzszej Temperaturze np. 230 degC , bo pozostawiaja film smaru na powierzchni cylindra w komorze spalania i na pierscieniach, przez to mniej sie to wyciera. Pozdrawiam sedecznie.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
lepsze sa o wyzszej Temperaturze np. 230 degC , bo pozostawiaja film smaru na powierzchni cylindra w komorze spalania i na pierscieniach,
Nie jestem przekonany czy górne smarowanie jest takie dobre, a poza tym 230 stopni to pikuś dla temperatury spalania.

thomaspillar

Początkujący
Punktów
5
Miasto
Londyn
Ogladalem szlifowane cylindry Syren I Wartburgow, po Mixolu mialy bialy osad, a po Luxie byly tluste. Jak to wylumaczyc? Moze tym, ze wewnetrzne sciany cylindrow sa chlodniejsze, wiec ciezsze frakcje sie tak szybko nie spalaja. Odsylam do Kolegow , ktorzy ogladali szlifowane dwusuwy. Pozdrawiam serdecznie.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Dotarlem do wynikow testow przy stosowaniu 2T do ON,okazuje sie,iz niektore oleje po zastosowaniu obnizyly wartosci smarne ON,czystego ON,swietnie wypadl produkt Orlenu,ciekawostka,czyli,wszystkie oleje obnizyly wartosci cetanowa ON az o 60 punktow,by ten spadek wyeliminowac nalezy do paliwa dolewac tzw.octan,cetan boosty,o 60 punktow obnizyly 2T stosowane w proporcji 1:300.

thomaspillar

Początkujący
Punktów
5
Miasto
Londyn
Nie do konca rozumiem obnizenie wartosci liczby cetanowej o 60 punktow.
Wg instrukcji fabrycznej Forda liczba cetanowa zalecana to 55 , a minimalna to 48. Paliwa Orlenu podaja liczbe 49 I 55 dla Verva, a nie moze ona spasc ponizej zera , bo
" Liczbę cetanową wyznacza się porównując czas zapłonu dla paliwa wzorcowego i analizowanego oleju napędowego, stosując do tego celu specjalne silniki wzorcowe. Paliwo wzorcowe to mieszanka cetanu (heksadekanu, C16H34) o bardzo krótkim czasie zapłonu i α-metylo-naftalenu. Gdy analizowany olej napędowy ma właściwości takie jak czysty cetan, ma on liczbę cetanową 100. Gdy ma właściwości takie jak mieszanka 50:50 cetanu i α-metylo-naftalenu, ma on liczbę cetanową równą 50".
Dla porownania wczoraj jechalem z kolega jego nowym Audi A6 2.0 tdi. Tankuje olej brytyjski I niczego nie dolewa. a silnik pracowal cichutko jak benzynowy. Poza wyciszeniem, zawieszenie tez znakomite. Uklad kierowniczy troche gorszy, albo kolega zbyt gwaltownie kreci kierownica - trzesie na boki. Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Tez zastanawialem sie jakiej skali uzyto,czyli np.55 cetan ile to ogolnie punktow,wiec nie wiem jaki procentowy spadek wartosci cetanowej ON,to nie zostalo wyjasnione,Ja mam diesla na zwyklej pompie rzedowej Bosch,Lucas out,wlewam 1:50,kupuje tylko Verve wiec latwiej jest mi wyczuc roznice np.spadku mocy,ktora wzrasta wraz z dotankowywaniem paliwa bez dodawania oleju,zawsze dolewam pod korek po przebiegu ok.200 km,doszedlem do wniosku,iz w przypadku mojego silnika najkorzystniejszy stosunek to 1/2:50,jednak najciekawsze jest to,iz sa oleje 2T,ktore obnizaja warosci smarne ON,wiec stosowanie ich jest bez sensu,poszukam tej stronki w internecie,jesli znajde podam namiary na nia.

thomaspillar

Początkujący
Punktów
5
Miasto
Londyn
Takze nie do konca rozumiem , ze oleje 2T obnizaja wlasnosci smarne oleju napedowego. Skoro podnosza wlasnosci smarne benzyn I to wyraznie , a od oleju napedowego sa ciezsze , to powinny i jego tez poprawiac. Jak Kolega dodaje 1/2 litra oleju na bak 50 litrow to jest 1/100 , nie wiem jak to wplywa na silniki wolnossace , ale warto chyba dolewac Cetan Booster. Ale kazdy silnik jest inny I najlepiej stopniowo dochodzic do optymalnej proporcji, nawej jezeli paliwa maja rozne parametry. Pozdrawiam serdecznie.

Janoo

Uczestnik
Punktów
4
Makita lub stihl 250ml na 50 litrów ON.
Są to oleje półsyntetyczne bądz syntetycznne a takie własnie tak łatwo się niespalają.
Jeśli dolewać olej to taki ktory łatwo sie spala, takim olejem jest wlasnnie mixol S, można go wlać nawet litrę na 50 litrów i niezauważymy żadnego dodatkowego dymienia, a co za tym idzie łatwo się wypala nie pozostawiając dodatkowej sadzy czy też oleistego nagaru na tłokach.
Więc jeśli dolewać to tylko najprostrzy mioxolS żadnych wynalazków.

Dotyczy ORLEN Semi 2T do silnikow ogrodniczych ; sprawdzalem, ma Temperature Zaplonu 70 degC , lepsze sa o wyzszej Temperaturze np. 230 degC , bo pozostawiaja film smaru na powierzchni cylindra w komorze spalania i na pierscieniach, przez to mniej sie to wyciera. Pozdrawiam sedecznie.
To jakaś totalna bzdura,
ON w dzisiejszych silnikach jest wtryskiwany bezpośrednio do komory spalania umieszczonej w tłoku, jeśli zatem olej ten jest z jakiś powodów niespalany do końca to na tłokach powstaje tłusta maz/smoła ktora to z koleji prowadzi do zaklejania się rowków na tłokach gdzie są pierscienie uszczelniające powodujac w pózniejszym czasie problemy z prawidłową ich pracą.
Zatem jeśli lać olej to taki który ŁATWO się spala, a takim olejem jest prosty mioxol S

Ogladalem szlifowane cylindry Syren I Wartburgow, po Mixolu mialy bialy osad, a po Luxie byly tluste. Jak to wylumaczyc? Moze tym, ze wewnetrzne sciany cylindrow sa chlodniejsze, wiec ciezsze frakcje sie tak szybko nie spalaja. Odsylam do Kolegow , ktorzy ogladali szlifowane dwusuwy. Pozdrawiam serdecznie.

W sumie ciekawe spostrzeżenie,
Jeśli to prawda to i ten osad będzie zostawał na tłokaach w dieslu, zatem może rzeczywiście lepszym byłby zwykly Lux ?

Ostatnia edycja:

thomaspillar

Początkujący
Punktów
5
Miasto
Londyn
W systemie CommonRail sa trzy sekwencje wtrysku : w cyklu sprezania, zapalajaca, i w cyklu pracy utrzymujaca cisnienie. Cechy smarowania scianek cylindra ma tylko pierwsza sekwencja, ktora sklada sie z dwoch lub trzech krotkich wtryskow. Wtedy tlok nie jest w najwyzszym polozeniu I czesc paliwa dochodzi do scianek cylindra. Zwykly LUX nalezy do najlepszyach dodatkow smarujacych ze wzgledu na wlasciwosci, ktore sa bardzo zblizone do samego oleju napedowego. Jego wada jest wysoka zawartosc popiolow. Kierowcy zawodowi dolewaja zwykle oleje silnikowe I przekladniowe, ale robia ta przed wyjazdem w trase , bo ciezsze oleje na postoju np. w nocy, opadaja na dno baku. Dodatkowa zaleta olejow ciezkich jest poprawa liczby cetanowej. Pozdrawiam serdecznie.

Czołgsa

Początkujący
Punktów
2
Panowie, lać, lać i jeszcze raz lać. Tylko nie żaden miksol bo wam się nagary porobią. Najbardziej polecane na MT.de są półsyntetyki API TC, JASO FC, ISO-L-EGC bądź ISO-L-EGD (syntetyczne mają zbyt wysoką temperaturę zapłonu i obniżają cetan). Polecane i dostępne w PL: Liqui Moly 1052, Elf Moto 2 off road, Ravenol scooter 2t, Mannol 2-takt plus TC (super cena). Sporo osób jeździ też na rodzimym Orlenowskim semi (zwykły czerwony). Proporcja 1:200 lub 1:250. Efekty: przede wszystkim smarowanie i usuwanie nagaru z końcówek wtryskujacych (leczy zawieszenie się/stukanie wtrysków), oraz pompy, wycisza wtryskiwacze i wyrównuje ich korekcje, zmniejsza dymienie, obniża zużycie paliwa, polepsza parametry spalin przez co wydłuża interwały wypalania DPF. Pogadajcie z fachowcami od układów paliwowych do diesla, będziecie zaskoczeni tym co wam powiedzą w kwestii dolewki 2t do ON ;-)
Panowie, lać, lać i jeszcze raz lać. Tylko nie żaden miksol bo wam się nagary porobią. Najbardziej polecane na MT.de są półsyntetyki API TC, JASO FC, ISO-L-EGC bądź ISO-L-EGD (syntetyczne mają zbyt wysoką temperaturę zapłonu i obniżają cetan). Polecane i dostępne w PL: Liqui Moly 1052, Elf Moto 2 off road, Ravenol scooter 2t, Mannol 2-takt plus TC (super cena). Sporo osób jeździ też na rodzimym Orlenowskim semi (zwykły czerwony). Proporcja 1:200 lub 1:250. Efekty: przede wszystkim smarowanie i usuwanie nagaru z końcówek wtryskujacych (leczy zawieszenie się/stukanie wtrysków), oraz pompy, wycisza wtryskiwacze i wyrównuje ich korekcje, zmniejsza dymienie, obniża zużycie paliwa, polepsza parametry spalin przez co wydłuża interwały wypalania DPF. Pogadajcie z fachowcami od układów paliwowych do diesla, będziecie zaskoczeni tym co wam powiedzą w kwestii dolewki 2t do ON ;-)
Witam! Ja też lałem LM 1504 2t po 15 tyś wymieniłem filtr paliwa był czarny Apo następnych 17tyś zapchał się czarną smołą wcześniej miałem w butelce 100g w

Witam! Ja też lałem LM 1504 2t po 15 tyś wymieniłem filtr paliwa był czarny Apo następnych 17tyś zapchał się czarną smołą wcześniej miałem w butelce 100g po miesiącu wytworzył się w niej na dnie czarny osad i od tego czasu już nie dolewam olej napędowy był z BP ultimate

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Najlepiej rozpuszczaja się oleje 2T mineralne,poza tym nie posiadają barwników,kiedyś dawno temu miałem Simsonka,zrobiłem 20 tyś km,żadnych nagarów,zaspawań świec,a wlewałem dokładnie mixol i to w proporcji drugie tyle większej niż zalecał producent,nic to,przy tym przebiegu pierścieni nie było jeszcze słychać,jedynie kopocił solidnie,leję mixol do diesla,nie puści dyma żadnego,smarowanie scianek cylindrów?! Smarowanie pomp wtryskowych,wtryskiwaczy i zaworów,ścianek?! Od tego jest olej silnikowy,2T im łatwiej się spala,tym lepiej,tylko mineralne,naturalnie w silnikach a nie w,,kosiarkach,,czy piłach spalinowych,tutaj syntetyki sprawdzają się zdecydowanie lepiej.

Czołgsa

Początkujący
Punktów
2
Najlepiej rozpuszczaja się oleje 2T mineralne,poza tym nie posiadają barwników,kiedyś dawno temu miałem Simsonka,zrobiłem 20 tyś km,żadnych nagarów,zaspawań świec,a wlewałem dokładnie mixol i to w proporcji drugie tyle większej niż zalecał producent,nic to,przy tym przebiegu pierścieni nie było jeszcze słychać,jedynie kopocił solidnie,leję mixol do diesla,nie puści dyma żadnego,smarowanie scianek cylindrów?! Smarowanie pomp wtryskowych,wtryskiwaczy i zaworów,ścianek?! Od tego jest olej silnikowy,2T im łatwiej się spala,tym lepiej,tylko mineralne,naturalnie w silnikach a nie w,,kosiarkach,,czy piłach spalinowych,tutaj syntetyki sprawdzają się zdecydowanie lepiej.

Mam golfa 1.9tdi po wlewaniu LM 1504 2T skuter Street mam nauczkę na zapchanie filtra paliwa teraz wlałem do 100g butelki 2 zakrętki mixolu uzupełniłem olejem napędowym i zobaczymy np po ilu miesiącach i czy w ogóle zrobi się smoła jak po LM.

Ostatnia edycja:

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Nie rozumiem w jaki sposób LM mógłby zapchać filtr paliwa,ale rozumiem za to,że mógł wpłynąć na ruszenie zanieczyszczeń ze zbiornika paliwa,oleje 2T zawierają specjalne dodatki ,rozpuszczalniki,gdy wlałem z ciekawości podpałkę do grilla przez jedno wyjeżdżenie zbiornika zawaliło mi filtr paliwa kawałeczkami rdzy,po wymianie filtra znowu,a wcześniej przez 120 tyś km wymieniałem filtr tylko dwa razy i to profilaktycznie,jakiś składnik podpałki ruszył złogi.

Czołgsa

Początkujący
Punktów
2
Nie rozumiem w jaki sposób LM mógłby zapchać filtr paliwa,ale rozumiem za to,że mógł wpłynąć na ruszenie zanieczyszczeń ze zbiornika paliwa,oleje 2T zawierają specjalne dodatki ,rozpuszczalniki,gdy wlałem z ciekawości podpałkę do grilla przez jedno wyjeżdżenie zbiornika zawaliło mi filtr paliwa kawałeczkami rdzy,po wymianie filtra znowu,a wcześniej przez 120 tyś km wymieniałem filtr tylko dwa razy i to profilaktycznie,jakiś składnik podpałki ruszył złogi.
Jeszcze przed stosowaniem 2T LM nalałem 2 zakrętki od butelki 100g i uzupełniłem tą butelkę do pełna ropą butelka stała sobie w szafie nawet nie interesowała mnie! Olej 2t LM wylewałem przez 1rok zrobiłem 17tyś gdy filtr paliwa się zapchał czarną smołą to po wymianę przy pracy silnika naciągnąłem strzykawką ropę ze zbiornika była czysta zastanawiało mnie to skąd ta smoła na filtrze ! Wtedy przypomniałem sobie o tej butelce gdy spojrzałemto na dnie tej butelki był czarny osad taki jak na filtrze paliwa i doszedłem do wniosku że musiał zajść w reakcję z ropą!

thomaspillar

Początkujący
Punktów
5
Miasto
Londyn
Witam czy ktos z was slyszal o dolewaniu oleju przeznaczonego do robienia mieszanki dla zasilania silnokow 2 sowowych do ukladow diesla 4 sowowaych epoki dzisiejszej?

Angielscy ''spece'' dolewaja tego oleju 250ml na caly bak diesla okolo 60L w celu niby zmniejszenia spalania, wyciszenia, lepszej pracy, lepszego smarowania ukladu paliwowego, dluzszego zycia silnika....

Ale oni rozniez kochaja uzywac samostart wiec z ich wiedza jest drobny problem....

Jaki macie zdanie na temat?
Oleju 2T do paliwa diesla dolewaja w calej Europie , bo przez wysokie normy ekologiczne jest ono najbardziej suche. Roznica w jezdzie jest tak duza, ze potem nikt nie zniesie halasu i niskiej kultury pracy silnika. Najwazniejszym aspektem jest jednak znaczne zmniejszenie zuzycia czesci tracych w silniku , halas to tylko slyszalny efekt zmniejszonego tarcia. W niniejszym Forum ktos napisal " Lac, lac i jeszcze raz lac" To plaiwo jest coraz bardziej suche , a cisnienia w silnikach coraz wyzsze. Najwazniejsze, zeby dolewac 2T od nowosci samochodu i regularnie, bo jak juz bedzie wytarty, to tylko pozostaje dolewanie oleju, ale do silnika - bo wydmuchuje.

Jedrula1959

Początkujący
Punktów
0
Myślę że za bardzo nie naruszę regulaminu ale wszędzie już szukałem i wreszcie tu zdecydowałem zadać pytanie.Chcę wyczyścić wtryski w mojej E klasie 2,2 cdi za pomocą TEc-200 silnik symbol 646 136 kucyków i zastanawiam się nad jedną rzeczą gdzie się wpiąć wiem ale nie wiem jak wpiąć pompkę do paliwa czy zamiast niej zastosować taką pompowaną ręcznie gruszkę czy jak będzie elektryczna to może ona chodzić na pełnych obrotach czy obroty pompki ograniczyć jakim oporem potencjometrem.Bardzo proszę o podpowiedz.

Do góry Bottom