Nie jestem przekonany czy górne smarowanie jest takie dobre, a poza tym 230 stopni to pikuś dla temperatury spalania.lepsze sa o wyzszej Temperaturze np. 230 degC , bo pozostawiaja film smaru na powierzchni cylindra w komorze spalania i na pierscieniach,
Są to oleje półsyntetyczne bądz syntetycznne a takie własnie tak łatwo się niespalają.Makita lub stihl 250ml na 50 litrów ON.
To jakaś totalna bzdura,Dotyczy ORLEN Semi 2T do silnikow ogrodniczych ; sprawdzalem, ma Temperature Zaplonu 70 degC , lepsze sa o wyzszej Temperaturze np. 230 degC , bo pozostawiaja film smaru na powierzchni cylindra w komorze spalania i na pierscieniach, przez to mniej sie to wyciera. Pozdrawiam sedecznie.
Ogladalem szlifowane cylindry Syren I Wartburgow, po Mixolu mialy bialy osad, a po Luxie byly tluste. Jak to wylumaczyc? Moze tym, ze wewnetrzne sciany cylindrow sa chlodniejsze, wiec ciezsze frakcje sie tak szybko nie spalaja. Odsylam do Kolegow , ktorzy ogladali szlifowane dwusuwy. Pozdrawiam serdecznie.
Panowie, lać, lać i jeszcze raz lać. Tylko nie żaden miksol bo wam się nagary porobią. Najbardziej polecane na MT.de są półsyntetyki API TC, JASO FC, ISO-L-EGC bądź ISO-L-EGD (syntetyczne mają zbyt wysoką temperaturę zapłonu i obniżają cetan). Polecane i dostępne w PL: Liqui Moly 1052, Elf Moto 2 off road, Ravenol scooter 2t, Mannol 2-takt plus TC (super cena). Sporo osób jeździ też na rodzimym Orlenowskim semi (zwykły czerwony). Proporcja 1:200 lub 1:250. Efekty: przede wszystkim smarowanie i usuwanie nagaru z końcówek wtryskujacych (leczy zawieszenie się/stukanie wtrysków), oraz pompy, wycisza wtryskiwacze i wyrównuje ich korekcje, zmniejsza dymienie, obniża zużycie paliwa, polepsza parametry spalin przez co wydłuża interwały wypalania DPF. Pogadajcie z fachowcami od układów paliwowych do diesla, będziecie zaskoczeni tym co wam powiedzą w kwestii dolewki 2t do ON ;-)
Witam! Ja też lałem LM 1504 2t po 15 tyś wymieniłem filtr paliwa był czarny Apo następnych 17tyś zapchał się czarną smołą wcześniej miałem w butelce 100g wPanowie, lać, lać i jeszcze raz lać. Tylko nie żaden miksol bo wam się nagary porobią. Najbardziej polecane na MT.de są półsyntetyki API TC, JASO FC, ISO-L-EGC bądź ISO-L-EGD (syntetyczne mają zbyt wysoką temperaturę zapłonu i obniżają cetan). Polecane i dostępne w PL: Liqui Moly 1052, Elf Moto 2 off road, Ravenol scooter 2t, Mannol 2-takt plus TC (super cena). Sporo osób jeździ też na rodzimym Orlenowskim semi (zwykły czerwony). Proporcja 1:200 lub 1:250. Efekty: przede wszystkim smarowanie i usuwanie nagaru z końcówek wtryskujacych (leczy zawieszenie się/stukanie wtrysków), oraz pompy, wycisza wtryskiwacze i wyrównuje ich korekcje, zmniejsza dymienie, obniża zużycie paliwa, polepsza parametry spalin przez co wydłuża interwały wypalania DPF. Pogadajcie z fachowcami od układów paliwowych do diesla, będziecie zaskoczeni tym co wam powiedzą w kwestii dolewki 2t do ON ;-)
Panowie, lać, lać i jeszcze raz lać. Tylko nie żaden miksol bo wam się nagary porobią. Najbardziej polecane na MT.de są półsyntetyki API TC, JASO FC, ISO-L-EGC bądź ISO-L-EGD (syntetyczne mają zbyt wysoką temperaturę zapłonu i obniżają cetan). Polecane i dostępne w PL: Liqui Moly 1052, Elf Moto 2 off road, Ravenol scooter 2t, Mannol 2-takt plus TC (super cena). Sporo osób jeździ też na rodzimym Orlenowskim semi (zwykły czerwony). Proporcja 1:200 lub 1:250. Efekty: przede wszystkim smarowanie i usuwanie nagaru z końcówek wtryskujacych (leczy zawieszenie się/stukanie wtrysków), oraz pompy, wycisza wtryskiwacze i wyrównuje ich korekcje, zmniejsza dymienie, obniża zużycie paliwa, polepsza parametry spalin przez co wydłuża interwały wypalania DPF. Pogadajcie z fachowcami od układów paliwowych do diesla, będziecie zaskoczeni tym co wam powiedzą w kwestii dolewki 2t do ON ;-)
Witam! Ja też lałem LM 1504 2t po 15 tyś wymieniłem filtr paliwa był czarny Apo następnych 17tyś zapchał się czarną smołą wcześniej miałem w butelce 100g po miesiącu wytworzył się w niej na dnie czarny osad i od tego czasu już nie dolewam olej napędowy był z BP ultimate
Najlepiej rozpuszczaja się oleje 2T mineralne,poza tym nie posiadają barwników,kiedyś dawno temu miałem Simsonka,zrobiłem 20 tyś km,żadnych nagarów,zaspawań świec,a wlewałem dokładnie mixol i to w proporcji drugie tyle większej niż zalecał producent,nic to,przy tym przebiegu pierścieni nie było jeszcze słychać,jedynie kopocił solidnie,leję mixol do diesla,nie puści dyma żadnego,smarowanie scianek cylindrów?! Smarowanie pomp wtryskowych,wtryskiwaczy i zaworów,ścianek?! Od tego jest olej silnikowy,2T im łatwiej się spala,tym lepiej,tylko mineralne,naturalnie w silnikach a nie w,,kosiarkach,,czy piłach spalinowych,tutaj syntetyki sprawdzają się zdecydowanie lepiej.
Jeszcze przed stosowaniem 2T LM nalałem 2 zakrętki od butelki 100g i uzupełniłem tą butelkę do pełna ropą butelka stała sobie w szafie nawet nie interesowała mnie! Olej 2t LM wylewałem przez 1rok zrobiłem 17tyś gdy filtr paliwa się zapchał czarną smołą to po wymianę przy pracy silnika naciągnąłem strzykawką ropę ze zbiornika była czysta zastanawiało mnie to skąd ta smoła na filtrze ! Wtedy przypomniałem sobie o tej butelce gdy spojrzałemto na dnie tej butelki był czarny osad taki jak na filtrze paliwa i doszedłem do wniosku że musiał zajść w reakcję z ropą!Nie rozumiem w jaki sposób LM mógłby zapchać filtr paliwa,ale rozumiem za to,że mógł wpłynąć na ruszenie zanieczyszczeń ze zbiornika paliwa,oleje 2T zawierają specjalne dodatki ,rozpuszczalniki,gdy wlałem z ciekawości podpałkę do grilla przez jedno wyjeżdżenie zbiornika zawaliło mi filtr paliwa kawałeczkami rdzy,po wymianie filtra znowu,a wcześniej przez 120 tyś km wymieniałem filtr tylko dwa razy i to profilaktycznie,jakiś składnik podpałki ruszył złogi.
Zobaczymy co się stanie z mixolem w butelce w moim eksperymencie myślę że wypadnie dobrze pozdrawiam!Jest to wielce prawdopodobne.
Oleju 2T do paliwa diesla dolewaja w calej Europie , bo przez wysokie normy ekologiczne jest ono najbardziej suche. Roznica w jezdzie jest tak duza, ze potem nikt nie zniesie halasu i niskiej kultury pracy silnika. Najwazniejszym aspektem jest jednak znaczne zmniejszenie zuzycia czesci tracych w silniku , halas to tylko slyszalny efekt zmniejszonego tarcia. W niniejszym Forum ktos napisal " Lac, lac i jeszcze raz lac" To plaiwo jest coraz bardziej suche , a cisnienia w silnikach coraz wyzsze. Najwazniejsze, zeby dolewac 2T od nowosci samochodu i regularnie, bo jak juz bedzie wytarty, to tylko pozostaje dolewanie oleju, ale do silnika - bo wydmuchuje.Witam czy ktos z was slyszal o dolewaniu oleju przeznaczonego do robienia mieszanki dla zasilania silnokow 2 sowowych do ukladow diesla 4 sowowaych epoki dzisiejszej?
Angielscy ''spece'' dolewaja tego oleju 250ml na caly bak diesla okolo 60L w celu niby zmniejszenia spalania, wyciszenia, lepszej pracy, lepszego smarowania ukladu paliwowego, dluzszego zycia silnika....
Ale oni rozniez kochaja uzywac samostart wiec z ich wiedza jest drobny problem....
Jaki macie zdanie na temat?