• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dolewka eolys powerflex

aron01

Nowy
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witam. Mam błędy p1434,p1435,u0118. Coś nie tak z układem eolys. Nie mam czasu na razie na naprawę ale auto jest potrzebne. Więc pytanie- czy mogę sam dolać eolys powerflex przez wlew paliwa? Co tankowaniu 45 litra ropy + około 25- 30 miligrama eolys ? Muszę wypalić filtr FAP od sadzy bo 80 procent jazdy mam w ruchu miejskim. Jak koncentracja będzie wahała - to nie zaszkodzi ? Z góry dziękuję za odpowiedź og fachowców

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1612
Muszę wypalić filtr FAP od sadzy
Jeśli są błędy, to układ nie będzie się wypalał, niezależnie od tego, co i ile zalejesz.

bo 80 procent jazdy mam w ruchu miejskim.
Filtry cząstek stałych uwielbiają miasto. One wręcz marzą o tym, żeby nigdy nie osiągnąć temperatury roboczej.

Nie mam czasu na razie na naprawę ale auto jest potrzebne.
Świetny plan. Fizyka na pewno zrozumie twój grafik i wstrzyma proces zużycia części, dopóki nie znajdziesz wolnego popołudnia.
Czyli czekamy, aż auto przejdzie w tryb magiczny i zacznie jeździć na samej sile woli?

Farseer

Gaduła
Punktów
31
Miasto
Pruszków
To co napisał Drugi2 jest jak najbardziej zasadne. Jak są błędy to samochód nawet nie spróbuje wypalania. Będzie się zapychał i zapychał.

aron01

Nowy
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Akurat nie. Wypala. Co około 200-250 km po sygnale dźwiękowym pojawia się napis po niemiecku i dużej ilości sadzy ,temperatura katalizatora od 200 stopni leci do wprawie 700 i po przejechaniu około 20 km albo nawet na postoju wraca do 200- 250 stopni. A ciśnienie delta poniżej 1kpa.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
257
Miasto
Jukei
Akurat nie. Wypala.
Model i rocznik? Byłby to pierwszy samochód psa stellantis o jakim słyszałem, który pomimo 3 błędów i braku komunikacji wypala dpfa.
Co około 200-250 km po sygnale dźwiękowym pojawia się napis po niemiecku
"Verstopfungsgefahr Partikelfilter" to
"Ryzyko zatkania filtra cząstek stałych”

Drugi2 już Ci odpowiedział, ja dodam że płynu eolys nie wlewamy do baku paliwa.

Uzupełnianie płynu, sprawdzenie wiązki, programowanie, tankowanie, pranie dpfa lub jego wymiana to nie jest nawet naprawa, bo to się prawdopodobnie nie zepsuło tylko wyczerpało/zużyło.

Pozdrawiam

Do góry Bottom