• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

DS4 - 1.6 thp - problem z ciśnieniem doładowania

Krzysztof17

SuperMechanior
Punktów
31
Miasto
Zabrze
Witam mam problem z Ds4 klient przyjechał z innego warsztatu gdzie wymienili już turbo, zaworek sterujący, map sensor. Sterownik zgłasza błędy p0299 i p2261 czyli regulacje doładowania i zablokowany zawór odciążenia turbo. Sprawdziłem katalizator, szczelność dolotu, szczelność podciśnień, zawór odciążenia turbo ten na trzy śrubki, do sterownika zagrałem orginalny flash gdyż jak się okazało był modyfikowany. Niestety żadnych podejrzeń ani winnych nie znalazłem. Na logu dynamicznym ewidentnie widać że np. przy 3400obr zadane ciśnienie to 1,06bar a osiągniete 0.74. pomysłów zaczęło brakować Screenshot_20221107-135352_ThinkDiag+.jpg
Wiadomo że od mierzonego trzeba odjąć atmosferę diagbox, lanuch, expert2000, thinkdiag pokazują to samo

Krzysztof17

SuperMechanior
Punktów
31
Miasto
Zabrze
Turbo ktoś ściągał i oglądał poza autem?
Nie ma co ściągać, wirniki całe, klapa wg idealne czego się spodziewać po nowej sztuce z kartonu za 4 tysiące. To samo było przed wymianą dostałem informację że po zmianie turbiny i zaworka nic się nie zmieniło

Krzysztof17

SuperMechanior
Punktów
31
Miasto
Zabrze
Wystraczy ściągnąć katalizator i gorąca strona jak na dłoni. Poza tym jak już wspomniałem ta turbina jest nowa i ma przejechane jakieś 150km

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Sprawdź kompresję.zawor odmy .
Automatyczne połączenie postów:

Wstyd się przyznać ale kiedyś tak odwalilem w thp też brakowało mi ciśnienia i do tego jakiś błąd z **py. Pomyliłem wtyczki zaworu evap z sterowaniem turbo . Są takie same i długości przewodów też podobne . Miałem taki objaw że sztanga turbiny przy daniu w palnik i opuszczeniu pulsowala zamiast tylko zbijac. ;) może komuś przydarzyło się coś podobnego

Wstyd się przyznać ale kiedyś tak odwalilem w thp też brakowało mi ciśnienia i do tego jakiś błąd z **py. Pomyliłem wtyczki zaworu evap z sterowaniem turbo . Są takie same i długości przewodów też podobne . Miałem taki objaw że sztanga turbiny przy daniu w palnik i opuszczeniu pulsowala zamiast tylko zbijac. ;) może komuś przydarzyło się coś podobnego
Sorki nie spojrzałem że ty masz za wysokie nie za niskie

Ostatnia edycja:

kamil03

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
kraków
A na postoju ile masz ciśnienia mierzonego 0 czy ok 1000 mbar? (troche nie czaje tego zdjęcia) jak pokasujesz wszystkie błędy i robisz test jazde to też masz od razu niedoładowanie ?

Krzysztof17

SuperMechanior
Punktów
31
Miasto
Zabrze
A na postoju ile masz ciśnienia mierzonego 0 czy ok 1000 mbar? (troche nie czaje tego zdjęcia) jak pokasujesz wszystkie błędy i robisz test jazde to też masz od razu niedoładowanie ?
Mierzonego 1000. Cały czas praktycznie w niedoładowaniu powinno mieć 200km w serii a jest jakieś 180

kamil03

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
kraków
jak pamietam na podcisnienie klapa. Odepnij weżyk z gruchy i zaciagnij ją max pompką i przetestuj czy nabije ponad 1.7bar

Makimuss

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
7
Miasto
Zachpom
Kat zabity zbyt mały przelot .blokuje przepływ i turbo sie nie kręci . To był problem u mnie

Wystraczy ściągnąć katalizator i gorąca strona jak na dłoni. Poza tym jak już wspomniałem ta turbina jest nowa i ma przejechane jakieś 150km
To zobacz na to też tak myślałem

Załączniki

• IMG_6629.jpeg
    IMG_6629.jpeg
    2,4 MB · Wyświetleń: 29
Do góry Bottom