• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Duzy problem ze sprzegłem

MarcinBrk

Początkujący
Punktów
0
Witam serdecznie. Bardzo prosze o zainteresowanie sie tematem bo juz nie wiem co robic.
Posiadam audi a3 8p 2005r. Problem jest ze sprzegłem. Wymieniono juz wszystko. Docisk wysprzeglik klło pompa sprzegła wszystkie przewody i dalej to samo a mianowicie. Na pierwszym biegu i wstecznym gdy jest na tzw pol sprzegle sprzeglo wpada i silnik ciagnie. Nie idzie wyrzucic sprzegla. Musze dopiero zgasic auto i wtedy wysprzeglic. Mechanicy nie wiedza juz co wymieniac bo wymienione zostalo wszystko. Bardzo prosze o pomoc.

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
Jak na pół sprzęgle wpada pedał to tylko wina pompy wymieniaj tak długo aż będzie dobrze. Ja przy jednym aucie dwie pompy nówki dawałem na reklamacje. Sprzedawcy traktowali mnie jak idiotę ale musieli przyjąć jak przyszły uznania reklamacji to nikt słowem się już nie odezwał. Używka ok ale pod warunkiem że pewna, czyli przy tobie demontowana i zaraz montowana. Jeśli poleżała sucha chociaż dzień to możesz w pokrzywy ją wyżucić.

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
Jak klijent popuszczał sprzęgło cofając lub ruszając na tzw. półsprzęgle to pozostawało mu zadusić auto hamulcem bo pedał szadł w podłogę. Jeden mechanik mu wymienił pompę i tak jak ty mi wpierał że to na 100% nie pompa. A znam zasadę działania sprzęgła to byłem pewien swego i dopiełem temat.

slawek2007.28

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
429
Miasto
Okolice Ostrołęki
Jak sama nazwa mówi pompa ma pompować przewód doprowadzić płyn do wysprzęglika, wysprzęgliki ma zrobić swoje. No pod warunkiem że jest szczelnie i że nie ma powietrza w układzie.

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
Z czasem przesadziłes, ale jest w tym prawdy trochę :)
Celowo tak napisałem żeby laikom przedstawić powagę i rezultaty kupowania takich części z regału. Uszczelki które pozostają na wolnym powietrzu potrafią się poważnie odkształcić sprawiając że taka część jest bezużyteczna. Pewnie każdy miał przypadek że zdemontował jakiś oring wcześniej pracujący w cieczy i nagle przybiera takie rozmiary że ponowny montaż staje się niemożliwy. Tak samo zachowują się uszczelki w przeleżałych pompach i temu podobnych.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Jeżeli 6b to jest myk
he he myk. mamy takiego specjalistę w "mykach".

Do góry Bottom