• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dynamometr do garażu

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Jak już masz kupować coś tańszego to Godero RED klucze są bardzo dobre...
Z tym, że trochę w ciula poleciało Gedore, bo wcześniej wystarczyły dwa klucze 5-25 i 20-200 NM, a w Gedore red jest 40-200 NM .

Tutaj masz dobrą ofertę, kup dwa pierwsze i poszukaj gedory 60-300 NM.

Wtedy w osobówkach masz praktycznie wszystko.

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
68
Patrząc po cenach innych kluczy dołożenie do tej Gedory brzmi dobrze, a zakup na lata. Gdzie Gedore wysyłasz na kalibrację?

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Wysyłałem, ostał mi się jeden zegarowy, ale go w ogóle nie używam więc, szkoda go w ogóle kalibrować.

Gedore Polska - Mikołow.

Odezwij się do mnie na PW, coś CI podpowiem odnośnie kluczy, żeby było TANIO i DOBRZE.
Warunek jeden, bez pośpiechu.

:D

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
68
Wysyłałem, ostał mi się jeden zegarowy, ale go w ogóle nie używam więc, szkoda go w ogóle kalibrować.

Gedore Polska - Mikołow.

Odezwij się do mnie na PW, coś CI podpowiem odnośnie kluczy, żeby było TANIO i DOBRZE.
Warunek jeden, bez pośpiechu.

Poszło :)

pashedu

Uczestnik
Punktów
4
Ze swojego doświadczenia mogę polecić Jonnesway. Mam dwa klucze tej marki, pierwszy 60-340 Nm model JT21340N można go kupić za około 650zł oraz 5-25 Nm model T21025N który kosztuje około 450zł. Czasem w promocji można spotkać w cenie niższej nawet o 30proc. Mam również King Tony 20-110 Nm ale jakoś nie mam do niego przekonania. Pasował by mi jeszcze Jonessway 10-50 To fajnie by skale na siebie zachodziły. Jak zaczynałem dłubać przy autach to kupiłem chińczyka... Mannesmann 10-210 który teraz mi służy jako laga do odkręcania bo tylko do tego się nadawał od początku. Jak go przetestowałem to na skali miał 120 Nm a na kwadracie dawał około 60 Nm, po ustawieniu na 10Nm dokręcał około 30 Nm.

pashedu

Uczestnik
Punktów
4
Za te pieniądze zdecydowanie już lepiej kupić gedore RED...
Może i masz racje ale jak szukałem kluczy dla siebie to Gedore Red nie były dostępne w Polsce lub po prostu na nie nie natrafiłem dlatego mam Jonnesway. Polecam Jonnesway ponieważ je posiadam i po dwóch latach od zakupu nadal trzymały nastawy a to chyba dobrze o nich świadczy. Ja kupiłem Jonnesway za 457zł i 255zł więc tak jak mówiłem wcześniej można je wyrwać czasem w dobrej cenie. Doświadczenie mam tylko z Gedore ale serii Red nigdy nie miałem w ręce więc nie mam o niej zdania... nie neguję nie polecę choć myślę że będzie to sama półka jak nie wyżej ale jak wspomniałem to tylko domysły nie doświadczenie. Jak twoje klucze wypadły w kalibracji?

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Gedore red to te same klucze co starsza seria Gedore... Więc nawet nie porównuj joneswayy z gedore... Między nimi jest przepaść.

pashedu

Uczestnik
Punktów
4
Gedore red to te same klucze co starsza seria Gedore...

Nie! Inne procesy produkcyjne, materiały, pasowania, tolerancje itd. Carolus się nie sprzedawał więc zrobili Gedore Red a stare Gedore to dalej Gedore. NIe mówię tu że są złe bo pewnie biją na głowę niejednego chińczyka czy Tajwańczyka (jonnesway). A napisałem o Gedore Red "to sama półka jak nie wyżej" bo wyjściowo mają kalibrację w tej samej normie z błędem +/- 3% ale piszą że trzymają poziom nieco wyżej.

Zastanawia nie to: wykonane wg. normy ISO... oraz wykonane w oparciu o normę ISO...

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Gedore red jest made in taiwan jezeli chodzi o narzedzia, ale klucze dynamo to dalej gedore.

pashedu

Uczestnik
Punktów
4
Widzisz tego nie wiedziałem! Ciekawe czy to nie odpad z kluczy Gedore które nie mieszczą się w niższej tolerancji. Teraz znalazłem jak wyglądają oba (Gedore i Gedore Red) i są do siebie bardzo podobne. Nie maja chyba żądnych wytłoczeń tylko nadruk a główkę i rączkę można zmienić, więc może tak być (choć wcale nie musi) że to "wyrób niezgodny" a po zawyżeniu tolerancji staje się "zgodny" teraz firmy tak robią. Ale to wszytsko poza tematem! Wracając do głównego wątku ja nie polecam KT 34323-2A ale podpisuję pod modelami JT21340N i T21025N bo takie mam i dobrze się sprawują Ty pod Gedore Red a kupujący zrobi jak zechce, naszą opinię już zna. Pozdrawiam!

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Wpisz sobie klucz rahsol 20-200 gedore ich w którymś momencie lata temu kupilo. .. stary model w nowej szacie graficznej.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
@nanab

Tutaj pan niemiec ładnie wyjaśnia dlaczego za środek rączki się dokręca kluczem...

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
68
Nachodzi mnie coraz częstsza potrzeba zakupu klucza dynamometrycznego 3/4. Co polecacie,z czego korzystacie na ten moment? Szukam czegoś budżetowego. Zastosowanie głównie śruby od przegubów i piast

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
68
Nie wiem po ile chodzą, ale te 800 pewnie pęknie jak nic,jak nie powyżej 1k za coś co posłuży. Chyba, że coś niżej budżetowego sprawdzonego się trafi?

Do góry Bottom