• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dynamometr do garażu

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
492
Miasto
Józefów
Nachodzi mnie coraz częstsza potrzeba zakupu klucza dynamometrycznego 3/4. Co polecacie,z czego korzystacie na ten moment? Szukam czegoś budżetowego. Zastosowanie głównie śruby od przegubów i piast
Chłopie ja nie działam szybko ale decyzję o kupnie klucza za paręset zł podejmować 10 lat ... życia Ci zbraknie na finał tej inwestycji,
a tak poważnie to nie laboratorium że potrzebujesz aż tak roztrząsać ten temat :)
moim zdaniem czy dokręcisz piastę kluczem a,b czy c i będzie to 198 Nm, 203 Nm czy 211 Nm to naprawdę nie ma większego znaczenia i łożysko nie rozleci się za chwilę, ważne żeby przy założonym momencie 200 Nm nie dojeb...ć 300 Nm bo wtedy napewno się szybko rozleci i tyle w temacie z mojej strony

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Na 3/4 mam jakiś z Castoramy chyba Magnuson On ciągle dział. Nie kalibrowalem go ale porównałem z innym i jest w miarę zbieżny. Może lepiej kupić tą nasadkę elektroniczna z jakiejś lepsiejszej firmy. Dostanę głowicę to składam Citroena i chyba se kupię na próbę. Dokrece i odeśle. Żartuje

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
68
Masz

jak masz jakiś 1/2 to dokręć i porównaj z tym 3/4 . Tak jak kolega napisal wyżej, nie potrzebujesz tam cholera wie jakiej dokładności.
Nawet jak nie sprawdzi się ta Corona jako dynamometr to masz dodatkową grzechotkę.
Źle dopasowali opis do sprzedawanego produktu,ale chyba coś podobnego poszukam i kupię. Na 1/2 mam dobre dynamo, więc wstępnie będzie co porównywać

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Daj sobie chłopie spokój z marką corona. Kup coś co będziesz miał na lata.

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
Też nie polecam Corona / Richmann.

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
68
Tych firm nie znam,nie wypowiem się. Od siebie co polecacie?

Ja omijam Mannes/Kraft

Do góry Bottom