• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dynamometr King Tony vs Jonnesway

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
Jeśli ma funkcję prawo -lewo , ale mimo to nie polecam , śruby się zapiekają i możesz zerwać klucz . Kup sobie pneumat , czy elektryczny klucz do odkręcania .
Bardziej chodzi mi o odkrecanie kół a nie jakiś coś w zawieszenia, mam klucz udarowy elektryczny.

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
Tutaj link do tego z mechanizmem zapadek :

Uwaga na starsze wersje, są bez grzechotki wbudowanej w klucz, trzeba użyć zewnętrznej.
Wlasnie wysylam do Niemiec identyczne Gedore, na kalibracje i naprawe . Ciekawe ile skasuja.
jak wroci to napisze co robili i za ile.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Bardziej chodzi mi o odkrecanie kół a nie jakiś coś w zawieszenia, mam klucz udarowy elektryczny.
No a kto odkręca dynamometrem koła . Co chcesz zyskać przy tej opcji ?

siema. oddzieli cię od neta znowu?
Jeszcze trochę , za miesiąc już się poprawię ( kupię proszczaka na ubój ) , toomii76 a tak bez jaj to 30 (kilo)dni zmieniam status .

Ostatnia edycja:

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
No a kto odkręca dynamometrem koła . Co chcesz zyskać przy tej opcji ?
ustawiasz, i odkręcasz i zapisujesz przy ilu puściła , powyżej 1000Nm odsyłasz do przykręcającego, niech dalej szaleje, tylko teraz w drugą strone :D

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
Ale to musisz miec klucz który działa także w lewą stronę, a to nie są tanie rzeczy. :)

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
Jonesway który mam do 30Nm działa w lewą stronę.
Co do pomysłu odkręcania, wrzucam klucz w bagażnik i w razie co bez prądu odkręcam bez problemu bo jest dłuższy niż zwykły do kół. Tak przyszło mi do głowy, dlatego pytam czy tak mozna czy lepiej nie

pawcar

SuperMechanior
Punktów
950
Miasto
Manchester
Idea klucza dynamometrycznego jest odkrecanie srob kol kluczem dolaczonym do samochodu przez producenta BEZ problemow.

sopla4ever

Nowy
Punktów
0
To mój pierwszy post, więc witam wszystkich.

Rozglądam się za kluczami dynamometrycznymi, grzebię wyłącznie amatorsko.
Zastanawiałem się nad kluczami Gedore Red lub Gedore TORCOFIX K
5-25Nm + 20-100Nm
Obydwa klucze Gedore Red znalazłem na niemieckim amazonie za ok 100 EUR.
Niemiecki serwis Gedore oferuje darmową wstępną kalibrację w ciągu 24 miesięcy od daty fabrycznej kalibracji (nie daty zakupu klucza).
Polski niestety nie, pytałem.

Czy ktoś z Was kupował klucze w niemczech i korzystał z tej usługi?
Czy jest jakiś lokalny serwis, do którego mógłbym oddać klucze do kalibracji?
Mieszkam ok 60km od granicy.
Na stronie znalazłem jedynie maila.

"FREE INITIAL CALIBRATION OF MECHANICAL TORQUE WRENCHES
For 24 months from purchase, you can have your GEDORE torque wrenches calibrated free of charge. We offer all further calibrations at an affordable fixed service charge, which also includes minor repair tasks such as cleaning and lubricating the measuring equipment. "

https://de.gedore.com/en/service/tool-services/calibration-service/

Factory calibration with certificate
Initial inspection, adjustment and factory calibration with factory
certificate within 24 months (after factory certificate date) is undertaken
free of charge.

https://de.gedore.com/fileadmin/Kataloge/DE/GEDORE_Servicepricelist_en.pdf

Zastanawiam się nad amazonem, bo nigdy nie miałem problemu z reklamacją lub zwrotem pieniędzy za uszkodzony towar.
Kiedyś odesłałem po niespełna 2 latach uszkodzoną młotowiertarkę Makity i zwrócili mi pełną kwotę, łącznie z opłatą za wysyłkę towaru.
Gwarancja amazon > gwarancja.

Ostatnia edycja:

sopla4ever

Nowy
Punktów
0
W czym problem?
Odsyłam na swój koszt, wysyłam amazonowi potwierdzenie płatności i zwracają mi za odesłanie do nich towaru.
Z tego co pamiętam, to do 13 EUR zwracają.

markosz

Początkujący
Punktów
2
Witam,

Przeczytałem sporo tematów w forum odnośnie kluczy dynamometrycznych czytając je widziałem wypowiedzi i wiele cennych porad. Niektóre tematy są z dalszymi datami więc może od tego czasu coś sie zmieniło na rynku...

Aktualnie poszukuję czegoś dla siebie do garażowego dłubania. Nie robię nic profesjonalnie, zarobkowo itd bardziej hobbystycznie, dla rodziny . Klucze używane będą raczej sporadycznie, czasem jakiś rozrząd, uszczelki pokrywy, osprzet silnika, czasem coś przy motocyklu itp.

Chciałbym zakupić jakieś 2 klucze mniejszy i większy. Budżet to powiedzmy jakieś 700zł...

No i teraz pytanie, czy te budżetowe klucze np jonnesway, proxxon czy king tony są na prawdę takie słabe jak można to wywnioskować z niektórych wypowiedzi na ich temat ?

Nie chciałbym wydać $$ na cos co nie spełnia swojego zadania, ale z kolei na jakieś droższe marki niestety aktualnie brak gotówki.

Zastanawia mnie też kwestia, czy klucz na wymienne końcówki będzie bardziej przydatny niż ten z grzechotka i nasadki ?

Bedę wdzięczny za jakąś poradę przy wyborze...

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
Na garażowe potrzeby to starczy yato, neo, jonnesway.
Proxxona nie nazwałbym kluczem budżetowym.
Zastanawia mnie też kwestia, czy klucz na wymienne końcówki będzie bardziej przydatny niż ten z grzechotka i nasadki ?
Nie rozmimiem. Kluczy danamo... to nie jest zastepstwo zwykłej grzechotki.

markosz

Początkujący
Punktów
2
Proxxon jakby patrzyć tylko po cenach to raczej taki budżetowy ;) Nie wiele droższy np od Jonnesway.... Yato a tym bardziej Neo jakoś do mnie nie przemawiają... Tak jak wspomniałem chciałbym w miarę dobrze ulokować te jakie by nie były $$.

Co do tego, że dynometr nie zastępuje grzechotki to wiem, chodziło mi o rodzaj klucza dynamometrycznego z grzechotką jako napęd. Czy wybrać właśnie taki, czy może ten na wymienne końcówki, ale jak tak patrzę to już chyba trochę większy budzet niż mój trzeba mieć. Ewentualnie kupić teraz jeden a później drugi.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
950
Miasto
Manchester
Z kluczy do 400 zł z tego co rozmawiałem z gościem od kalibracji kluczy - względną powtarzalność i dość dużo procent powodzenia przejścia kolejnej kalibracji po roku użytkowania ma właśnie King Tony.
Wszystko rozchodzi się o sprężynę odpowiedzialną za ustawienie siły w kluczu... zrobione są z gównolitu i nie trzymają parametrów, nawet nowe od producenta !

Proxxon'a miałem dwa klucze, kupione nowe, w jednym przeskoczyła mi grzechotka przy dokręcaniu świecy ! Co dla mnie równoznaczne jest z jakością klucza jako śmietnik ! Do tego dochodzi mało precyzyjna skala. Po 4 dniach zostały sprzedane dalej ku mojej uciesze.

Odnośnie kluczy na końcówki wtykowe - jest to super sprawa dla kogoś kto to używa i wie co z nimi robić.
Ja mam same na końcówki wtykowe i mogę sobie żonglować zarówno samymi grzechotkami jak i kluczami płaskimi / oczkowymi zależnie od potrzeb. Generalnie jestem w stanie dokręcić wszystko i wszędzie, nawet w zakamarkach silnika.

Przy końcówkach wtykowych trzeba mieć worki ! już nawet nie work, a worki ! kasy żeby "mieć je wszystkie".

Jedna końcówka na zabierak 9x12 mm kosztuje średnio 150 zł brutto, na zabierak 14x18 mm średnio 200 zł....

małe od 8mm to 19mm to daje 12 pozycji x 150 zł co daje 1800 zł , z tym, że są końcówki otwarte i oczkowe :D więc mnożymy x2 .

Przy zabieraku 14x18mm zazwyczaj lecimy od 17 do 32 i wyżej i też x2 - otwarte i oczkowe :D za daje kolejne 20 kluczy, czyli 4000 zł

Do tego jeszcze trzeba dodać grzechotki małe od 1/4 do 1/2 cala i duże 1/2 i 3/4 ...

Wychodzi, że niby taki z dupy koszyczek wart jest tyle co taki technicznie względnie sprawny passat ... a to są tylko końcówki, same klucze to inna historia.

Konkluzja jest jedna, kupować najlepsze co może być w danym budżecie i tyle. 20210315_183005.jpg

Ostatnia edycja:

markosz

Początkujący
Punktów
2
Dzięki za informacje, tylko jak zwykle rodzi się dylemat, co właśnie w danym budżecie jest najlepsze ;)
No nic popatrze poszukam i coś się wybierze... chociaż patrząc po aledrogo to za wielkiego wyboru w tej $$ nie ma...

Co do twojego magicznego koszyczka, to faktycznie nie są to już tanie kolekcje kluczy :D

Ostatnia edycja:

pawcar

SuperMechanior
Punktów
950
Miasto
Manchester
Można się teoretycznie tasowac odnośnie ceny kluczy, tylko to i tak nic nie da jak śruba albo nakrętka będzie miała rdze/ brud lub uszkodzony gwint, bo oprór drastycznie wtedy rośnie i klucz mimo tego że kliknie to i tak śruba nie będzie tak napięta jak powinna być.

Nie można również szarpać kluczem i się z nim "silowac". Wtedy też szybciej kliknie niż śruba się "napnie". W takiej sytuacji różnica klucza w cenie 300 zł i 5000 zł praktycznie się niweluje.

Doktoraty z tego można pisać ogólnie.

^^

Mam tylko jedno marzenie, żeby na wulkanizacjach je używali, niech nawet przekrecaja śruby o te 25% więcej, ba 50% nawet ! , ale nie pneumatem na 400% normy :D

markosz

Początkujący
Punktów
2
Co do zabrudzonych zardzewiałych śrub/nakrętek masz 100% racji. Osobiście staram się wymieniać na nowe lub czyszczę jeśli jest taka możliwość. Jednak nie zawsze da się daną śrubę na szybko czymś zastąpić, aby odpowiadało oryginałowi.

Co do wulkanizacji to fakt, chociaż.... ostatnio wyważałem koła u żony w autku i ku mojemu zaskoczeniu dokręcali jak bozia przykazała... Pomijając fakt 400% normy i wytrzymałości takiej śruby, to weź pan wymień koło gdzieś na drodze nie mając w bagażniku 50cm pokrętła :nailbiting:

Wracając do tematu to wezmę te KT bo faktycznie nie poszaleje.... a że Jonnesway miałem, ale niestety ktoś się nie bal i garaż mi oje..ał to niech będzie teraz coś innego...
Automatyczne połączenie postów:

No dobra teraz tylko tak.... bo miało być łatwo a wyszło jak zawsze :D

King Tona mamy np takie kluczyki - więc o którym "modelu" wspominałeś powyżej ;)

https://dynamometryczne.pl/klucz-dynamometryczny-1234-40-200nm-lewo-prawo-king-tony-p67
https://dynamometryczne.pl/klucz-dynamometryczny-1234-40-210nm-lewo-prawo-king-tony-p202
https://dynamometryczne.pl/klucz-dynamometryczny-1234-42-210nm-l-p-king-tony-p44

Ewentualnie może taki Gedore ??
https://dynamometryczne.pl/klucz-dynamometryczny-12-40-200-nm-gedore-red-carolus-p294

Ostatnia edycja:

pawcar

SuperMechanior
Punktów
950
Miasto
Manchester
Carolus to gedore , kilka lat temu mieli jeszcze w ofercie te klucze w zakresie 20-200 nm pod marką gedore .. z racji marketingu wprowadzili zakres 40-200 nm żeby kupić dodatkowy pośredni klucz 10-50nm , a tak klucz 5-25nm załatwiał sprawę.

Ogólnie stara gedore była robiona w de, teraz trzeba by zapytać czy tego carolus'a na Tajwanie nie robią ... bo Carolus to tańsza wersja gedore właśnie.

Serwis gedore Polska jest w Mikołowie
. Jak pracowałem na gedore kilka lat temu jeszcze , to podchodzili bez problemu do spraw kalibracji i serwisu.
Cena za kalibracje coroczna wynosiła 120 brutto.

Norbar został kupiony przez snapon kilka lat temu. Tylko jest jeden problem, cena kalibracji w Norbar Polska to jakieś 250 zł brutto wiec jakiś kosmos.

Klucze te leżą na najwyższej półce razem z gedore. Zobacz na allegro czy nie ma jakieś gedore z zakresu 20-200, daj na kalibracje do gedore polska, ewentualnie jakiś serwis i powinieneś być zadowolony.

Do góry Bottom