makeintosch
Początkujący
W typowym elektrycznym kluczu udarowym, gdy bijnik uderzy o występ kowadełka, by móc następnie wykonać kolejny cykl, bijnik ten będzie unoszony przez oś z wydrążonymi w tej osi 2 krzywkami współpracującymi z 2 kulkami bijnika.
Zastanawiam się jednak w jaki sposób bijnik jest uwalniany po ominięciu występu kowadełka - na osi są wydrążone dwie ścieżki o daszkowatym kształcie, jednak nie są one ze sobą połączone - nie rozumiem, jak ma to działać, bo wyobrażałbym to sobie, że kulka po osiągnięciu skrajnego położenia na ścieżce powinna następnie podążać dalej ścieżką, popychając gwałtownie bijnik w stronę kowadełka.
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć, jak to działa?
Tu np. widać wspomnianą krzywkę:
youtube]65zjxROcpBk:537
Zastanawiam się jednak w jaki sposób bijnik jest uwalniany po ominięciu występu kowadełka - na osi są wydrążone dwie ścieżki o daszkowatym kształcie, jednak nie są one ze sobą połączone - nie rozumiem, jak ma to działać, bo wyobrażałbym to sobie, że kulka po osiągnięciu skrajnego położenia na ścieżce powinna następnie podążać dalej ścieżką, popychając gwałtownie bijnik w stronę kowadełka.
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć, jak to działa?
Tu np. widać wspomnianą krzywkę:
youtube]65zjxROcpBk:537
Ostatnia edycja:
Akurat zainteresowało mnie działanie tego urządzenia. Na podanym filmiku nie widać jednak działanie tego, co mnie interesuje, bo trudno byłoby uchwycić też zwał-jak zwał-krzywkę.