• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Dziwne zachowanie turbiny

Komp-stg

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Starogard gdanski
Witam, jakiś czas temu wymieniłem turbine, turbina lapala od samego dołu, ale słychać było jakby zasysala powietrze i kapral olej, okazało się że charmonijka była peknieta, i przewód olejowy nie dokrecony, wymieniłem ta charmonijke dokrecilem przewóz i.......
Turbo zalapuje raz przy 2000 obr, czasami przy 800, a czas ami przy 2800 obr, ponadto jak dodaje gazu słychać świst i następuje złapanie turbiny a świst znika, jest to bardzo uciążliwe, niewiem jak sprawdzić parametry turbiny w ddt 2000, żeby przesłać jakieś foty.
Czy może mnie ktoś naprowadzic co może być nie tak, turbina bez luzow,
Auto to laguna 2 pH 1, 1.9 dci 120 km, 2001 rok.

AdamMPS

Gaduła
Punktów
10
Miasto
Bielsko Biała
Turbina wymieniona na używaną czy była regenerowana? Sztanga od zmiennej geometrii pracuje płynnie, bez zacięć? Warto podmienić zaworek sterujący turbiną, w 90% przypadkach on jest winien takiego szarpania

Komp-stg

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Starogard gdanski
Turbina używana ale w dobrym stanie, nie posiada żadnych luzow, sztanga pracuje płynnie, zaworek miałem rozebrany i wymieniłem gabke, która się w nim znajduje, chyba pozostaje ten zaworek. A może wiesz kolego jak sprawdzić parametry w ddt 2000. Pozdro :)

Do góry Bottom