• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ciśnienie doładowania turbiny - 1.9DCI F9Q-872 131KM Megane 3 2009

zonee

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Kielce
Dzień dobry.
Auto: Megane 3 ph1 1.9dci 131KM F9Q872 2009 - przebieg jakieś 144000km
Przez jakiś czas coś mi syczało przy dodawaniu gazu pod obciążeniem (nie na postoju). Aż w pewnym momencie pojawił się komunikat na desce rozdzielczej "Skontroluj układ wtrysków paliwa" i auto nagle podczas jazdy straciło doładowanie, brak mocy sam diesel bez turbo dosłownie. Okazało się że coś nadgryzło jakiś przewód od turbiny gumowy bo cały gruby, mocny i jak nowy (widoczne równe ciecie nie rozerwanie kiedy pęka). Wymieniłem go i auto znów odzyskało moc. Błąd wykasowany i się nie pojawia. Dodatkowo na komputerze nie ma żadnych innych błędów. Po tym wszystkim znów zacząłem się wsłuchiwać w auto (takie zboczenie) aby wiedzieć czy jeszcze cos się nie dzieje.

Do setna: Podczas dodawania gazu pod obciążeniem w czasie jazdy słychać szumienie/syczenie (próbowałem nasłuchiwać jak się da i wydaje mi się ze to nie syczenie tylko szumienie wiec innej dziury w układzie doładowania nie ma. Ale wnerwia mnie to szumienie.

1- czy w MEGANE 3 z tym silnikiem 1.9dci 131KM F9Q872 2009 to normalne i tak to auto brzmi przy dodawaniu gazu (lekkie świstanie turbiny też się tam przebija), ten szum jest dość wyraźny jak masz szybę otwartą. Z zamkniętymi szybami nic nie słychać (tylko proszę nie piszcie aby jeździć z zamkniętymi szybami, było by fajnie)? Chce tylko wiedzieć czy mam gdzieś jeszcze dziurę, bądź turbo się kończy a może ten typ tak ma.
2 - z ciekawości postanowiłem sprawdzić do ilu teraz turbina doładowuje, może tak się dowiem czy jest dziura czy nie (na razie po amatorsku - skaner ELM327 V2.2 V8 - CarScanner, PyClip). Wyszło mi że w CarScanner "Obliczone doładowanie" dochodzi max do 1,4 bar-a zastanawiam sie czy nie za mało ? W starym passerattim dochodziło mi do 1,85bar-a. Gdzieś na forum angielskim wyczytałem ze niby Clip podaje wartość bez wartości ciśnienia powietrza atmosferycznego niby 1,4bar + 1bar(atmosferyczne) co daje 2,4bar ! Ale to chyba bujda no i nie skanowałem PyClip tylko CarScanner? Tak czy inaczej przeszukałem cały net i nawet instrukcje serwisowe Megane ale nigdzie nie podają ile powinna wynosić wartość doładowania BAR w tym silniku. Ktoś cos na ten temat ?

Poniżej wykresy z pomiarów CarScanner (niebieskie) oraz może ktoś się orientuje w którym ECU znajdę dane pomiarowe dla doładowania turbiny w PyClip (mam dwie wersje 2.1(182) i 3.5(195) trochę inaczej ECU sczytuje) to bym jeszcze PyClip-em pomierzył jutro. Z góry dzięki za jakakolwiek pomoc.

Załączniki

• CarScanner1.jpg
    CarScanner1.jpg
    961,9 KB · Wyświetleń: 5
  • CarScanner2.jpg
    CarScanner2.jpg
    2,1 MB · Wyświetleń: 5
  • PyClip 2.1 182.jpg
    PyClip 2.1 182.jpg
    143,6 KB · Wyświetleń: 5
  • PyClip 3.5 195.jpg
    PyClip 3.5 195.jpg
    127,5 KB · Wyświetleń: 6

Lukaszmajamen

Początkujący
Porady
1
Punktów
2
Z tym szumem to może jest nieszczelność w układzie ssącym i doładowanie ucieka gdzieś bokiem i słychać świst. Jakby było można nagrać ten dźwięk lub filmik z tym efektem to by pomogło bardziej sobię wyobrazić.

zonee

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Kielce
Z tym szumem to może jest nieszczelność w układzie ssącym i doładowanie ucieka gdzieś bokiem i słychać świst. Jakby było można nagrać ten dźwięk lub filmik z tym efektem to by pomogło bardziej sobię wyobrazić.
Postaram się wieczorem nagrać, ale będzie ciężko to wyłapać. Z reguły na nagraniach mało słychać, a ten dźwięk dochodzi najbardziej od strony pasażera przy mocnym dodawaniu gazu i słychać to przy otwartej szybie.

Ps. dziś zrobiłem mocniejszą próbę ma ekspresówce i nawet przy 4500obr/min ciśnienie doładowania w okolicy 1.4 bar i smieszne bo niby moc chwilowa obliczana na podstawie zużytego paliwa pokazuje OKOŁO 100HP a auto ma niby 131HP :)

Załączniki

• CarScanner1AB.jpg
    CarScanner1AB.jpg
    1,2 MB · Wyświetleń: 3

zonee

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Kielce
to może jest nieszczelność w układzie ssącym i doładowanie ucieka gdzieś bokiem i słychać świst
Dźwięku nie udało się nagrać niestety nic na nagraniach nie słychać. Badamy logi z auta wykonane PyClip-em.
Na razie badamy ciśnienie, powietrze i egr:

Pomiar 1: https://pyren-logs-front.herokuapp.com/60daaa58ce17b5000820ea29

Chłopaki z innego forum twierdzą, że EGR się chyba nie domyka, ale mój mechanik mówi, że 4% to może być błąd pomiarowy.
Wieczorem jeszcze robie logi dla wydatku paliwa oraz ciśnienia na listwie wtrysku.
Może syczy od EGR-a.

Jak ktoś się zna, to może zerknąć na wykresy - i zakładamy ze EGR się nie domyka, przez co na max. Obciążeniu może brakować powietrza i może stąd ten dźwięk. Ale to tylko teorie na razie.

Do góry Bottom